Nyårsskott avlöstes av ryggskott

Årets start har bjudit på några kryssningar på Östersjön liksom ryggskott och feber.

Hoppas ni haft en härlig ledighet, jul- och nyårshelg! Själv har jag haft det bra med en rolig kryssning till jultomten i Rovaniemi (Birka hade premiär för denna i år och planerar att köra den igen till nästa år), lite umgänge med släkt och vänner samt ytterligare en kryssning (dagskryssning till Mariehamn med Viking Line) som var årets första researchresa.

Sista veckan var planen att hinna MASSOR; främst hemma i huset, men tyvärr gick ledigheten åt till att vara sjuk. Först hosta, förkylning och feber vilket ett par dagar in på det nya året avlöstes med ett smärtsamt ryggskott som fortfarande håller i sig…

Jag har bara haft ryggskott en gång tidigare men jag kan säga att det var inte kul då och det är inte kul nu! Det gör så fruktansvärt ont i alla lägen och att sitta är allra värst, vilket förstås försvårar mitt skrivarbete avsevärt…

Ryggövningar och Voltaren

Som tur är har min man hjälpt mig att installera en alternativ arbetsplats vid köksön där jag nu står med en laptop ovanpå en trälåda som ger mig perfekt arbetshöjd. Och jag har hört att det ska vara så mycket bättre att stå och jobb vid datorn än att sitta så vem vet, arrangemanget blir kanske kvar…

Tack vare tips på några övningar från vänner som också hade haft ryggproblem, klarar jag mig hjälpligt nu i alla fall trots att det mesta fortfarande gör ont (dock har jag slutat att skrika rakt ut i alla fall…). Men jag måste säga att jag känner mig ganska klar med detta ryggskott – nu är jag redo att gå vidare…!

Den filosofiska säger förstås i en sådan här situation: ”lyssna på kroppen, den vill säga dig något” och ja, den sista veckan fördrevs i betydligt lugnare tempo än vad den hade blivit annars. Samtidigt kan man ju känna ett visst lugn av att ha hunnit bocka av mycket på att göra-listan också…

Vikten av att sköta kroppen

Ska man dra något alls positivt ur varje sådan här situation kan jag säga att jag återigen blivit påmind om hur tacksam man ska vara när ens kropp fungerar som den ska, att jag lärt mig ett par ryggövningar att ”ta till” nästa gång jag får ont och att jag insett att jag 2018 måste avsätta mycket mer tid till att stärka och ta hand om min kropp. Och då pratar jag inte bara om de där retsamma kilona man ständigt vill gå ner. 😉

När jag ser tillbaka på tidigare år har januari ofta på klassiskt vis innehållit nya hälso- och träningsplaner med varierande resultat. Läs till exempel hur mina tankar gick 2008, 2010, 2012 och 2015. Ofta har det varit några förestående Karibienkryssningar som motiverat; med det där tudelade inslaget att bikinin ska på den vinterbleka och kanske något förslappade kroppen som blivit bortglömd under lager av varma tröjor och koftor…

I år får planen bli dubbel; fåfängan får bli sekundär med förhoppning om att frågor av det slaget kanske löser sig automatiskt om jag koncentrerar mig på träning av uppmjukande och stärkande slag. Vi får se, men klart som alltid är att kropp och hälsa behöver alla delar för att helheten ska fungera och bli bra; såväl det fysiska som det psykiska.

Hur ser era hälsoplaner ut för 2018?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier