Viking Grace Spa – ekologiskt med havsutsikt

För några dagar sedan hade jag ärenden ute på Östersjön. Då passade jag på att göra återbesök på spaavdelningen ombord på Viking Grace.

Spat ligger på däck 11 och precis som från övriga utrymmen ombord har man verkligen sett till att nyttja kontakten med havet.

Spat ligger utmed fartygets ena sida och är alltså långsmalt. Hela sidan täcks av stora fönster och även basturna har glasväggar så att man både från dem och spat i övrigt ser havet.

Alltså kan man hänga här och njuta dubbelt! Både av de avkopplande faciliteterna och den vilsamma och ständigt skiftande utsikten…

Förändringar sedan sist

Eftersom det var lov var det välbesökt och även barn fick komma in. Kanske är det alltid så? Jag ska ta reda på det. Både plus och minus med det måste jag säga; jag har ju själv barn så det klart att det är kul att man kan ha med dem, samtidigt – om man är ute efter en lugn spastund så kan man ju bli besviken. Nåja, det var ingen som gjorde bomben i någon av deras två jacuzzis, så det var inga problem. 🙂

Det finns både fåtöljer och vilstolar att sitta i mellan baden och bastusessionerna. Foto: Heidi Rovén.

De verkade dessutom ha bytt omklädningsrum för damerna för jag kände inte igen mig. Det var lika fint men mindre och dörr in hit finns inte, endast ett draperi, vilket gav en lite obekväm känsla när man själv klätt av sig och någon ny kom in som drog det åt sidan.

Även duschutrymmet är (om än mycket fräscht och lyxigt med torrbastu samt stora behållare i duscharna med fina produkter från Comfort Zone) minimalt.

Du får möjlighet att prova Comfort zones produkter i duscharna på Viking Grace Spa. Foto: Heidi Rovén.

Glasdörrar ut till omklädningrummet gör återigen att man känner sig lite blottad (samtidigt som det ger mindre klaustrofobisk känsla så jag förstår varför man använt sig av glasdörrar) och inga krokar alls.

När jag kom in med min handduk och badrock såg jag mig omkring efter någonstans att hänga upp dem så att jag efter dusch bara skulle kunna fortsätta ut i spat. Nu fick jag istället lägga dem på en handikappstol som stod där men jag måste erkänna att jag samtidigt tänkte ”och hur många nakna rumpor har suttit där…”.

Fyra bastur och vacker utsikt

Nåja. Väl ute i spat finns mycket att njuta av; en ångbastu, en torrbastu plus Östersjöns mig veterligen enda isbastu/snögrotta! Jag såg tyvärr ingen nyttja den och eftersom man inte får tofflor när man går in så blir det förstås lite kallt för fötterna, men den är väl där mest som en kul grej…

Snow cave är som en grotta med frost och is på väggarna. Foto: Heidi Rovén.
Här hade jag velat sitta länge, länge… Jätteskönt och fint med de stora fönstren ut. Foto: Heidi Rovén.

Deras stora jacuzzis är välbesökta liksom vilstolarna vända mot havet, det är största förtjänsten här, att man kan se ut över den vackra skärgården samtidigt som man njuter av värme och vatten i vacker miljö.

Del av miljön på Viking Grace Spa. Foto: Heidi Rovén.

Det bjuds på frukt och vatten för den som behöver lite ny energi och självklart kan man även boka olika behandlingar. Helt i linje med fartygets ekologiska profil används bland annat Comfort Zones ekoprodukter Sacred Nature.

Man kan även boka VIP-rum (de har två) med privat bastu, jacuzzi och relax. Det har vi haft förmånen att få testa en gång!

Att tänka på inför nya fartyget

Viking Grace spa är fint, ingen tveksamhet om det. Jag gillar det för dess fräscha ytor och design, men, det finns saker för Viking Line att bära med sig till nästa fartygsbygge;

  • Varför har inte ett ekofartyg självavstängande kranar på duscharna?
  • Hade inte en vattenfontän (av typen där man böjer sig fram och dricker) varit mer miljövänlig än att man delar ut plastmuggar?
  • Mosaiken på sitsarna i ångbastun släpper, nu låg det många lösa mosaikbitar på sitsen (inte skönt att sätta sig på) plus att det nog knappast kan vara bra för fuktspärren med hålen de lämnar efter sig. Detta vet jag att de är medvetna om dock.
  • Herbal Sauna är det egentliga namnet på ångbastun och jag vill minnas att den tidigare doftat. Det gjorde den inte nu vilket var synd.
  • Lavarnas bräder i torrbastun ska nog ses över, de svajar betänkligt när man går på dem.
  • Och så det där med att man kan se in i omklädningsrummet och avsaknaden av krokar…
Guldig och lyxig mosaik täcker sitsarna i ångbastun, tyvärr släpper mosaiken. Foto: Heidi Rovén.

Jag är ju lite speciell när jag är på spa. Det är som att jag bär med mig ansvaret för alla spa i mitt hjärta. 🙂 Ser jag en bastudörr som står öppen är jag där och stänger den. Samma sak med duschkranar som stod på och sprutade vatten i spat, jag gick och stängde av dem.

Med hjärtat i spavärlden

Jag kan inte låta bli att pyssla, spa är min hjärtefråga. Jag vet hur bra det kan vara så därför är jag mån om att man alltid ska sträva efter att få det så bra som möjligt också. Det är jag förstås övertygad om att den som bygger ett nytt spa också är, och det är inte lätt att få alla bitar rätt eller förutse vad som kan hända.

Fortsätter vi på den linjen har vi biten med beläggning och yta; hur stor del av ett fartygs yta ska ett spa ombord få ta? Vad är försvarbart rent ekonomiskt?

Att det handlar om ett spa på ett fartyg som gör dygnskryssningar är för mig inte en anledning att tänka smått utan tvärtom; på en veckokryssning går du kanske dit EN gång medan fler procentuellt sett borde besöka spat på en dygnskryssning (eftersom man då vill passa på att testa allt som finns att göra ombord). Så här har Viking Line gjort helt rätt när de satsat på Grace spa.

Min magkänsla säger att de kanske planerar för ännu större spaytor till det nya fartyget. Om det stämmer återstår att se, liksom vilket spamärke de väljer dit. Hur som helst blir det en utmaning som jag kommer att följa med intresse.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier