Hemma igen – en ”recap” av min svemester!

Tillbaka från min svemester med ganska mycket ny energi i alla fall. 🙂 För det är ju inte självklart att bara för att man reser bort och lämnar kontoret, har möjlighet att tanka batterierna. Särskilt inte om man är småbarnsförälder i kombination med att vara egenföretagare – man är ju aldrig ledig från något av det!

Aldrig ledig… 😉

Sveriges totala reseförbud lättades ju i alla fall upp från två timmar hemifrån till att vi faktiskt fick resa inom landet, ja en del har ju till och med rest utomlands. Vad vi tycker om alla dess turer är en annan historia men även om vi aldrig hade brutit mot något reseförbud, gjorde vi också våra egna överslag och beräkningar, vägde risker och tog beslut, innan vi packade väskorna. Det var liksom aldrig aktuellt att utsätta vare sig andra eller oss själva för några risker.

Vi kom fram till att genom att hålla oss i min mans släkts semesterhus, beställa maten online i förväg, undvika de stora spahotellen samt turistmagneterna Båstad, Torekov etc i största möjliga mån och mest vistas i naturen och på stranden skulle vi kunna ha en bra semester som var säker både för oss och andra.

Vi undvek till och med bensinmackar och andra stopp på nervägen (6 timmar) – det gick utmärkt att kissa i skogen och äta medhavd matsäck istället. 🙂

Minimerade risktillfällen

Visst var det lite plågsamt att var så nära många av landets finaste spahotell och inte besöka dem. Jag hade dessutom en lista på många nya i trakterna jag gärna vill se, men det får bli en annan gång. Jag har inte lust att ta fler risker än nödvändigt just nu.

Om mitt enda spabesök kan räknas till ”en nödvändig risk” är i och för sig tveksamt, men jag var i alla fall på invigningen av Hotel Skansens nya rooftop spa med infinitypool! Det kan ni läsa mer om HÄR. Behandling tackade jag nej till på grund av corona även om det frestade. (Min rygg och axlar skriker efter massage!). Jag skrev även ihop ett inlägg om saker att tänka på om man vill besöka ett spa nu i coronatider, du hittar det HÄR.

Den nya takpoolen och tillhörande relax är verkligen superfin och självklart gav det en extra speciell känsla att veta att jag var en av de första att kliva ner i poolen med utsikt över kallbadhuset och Kattegatt… 😉

Naturen – en fantastisk tillgång

Naturen känns verkligen som en enorm tillgång just nu i dessa tider då många satsar på en svemester. Jag tror att fler än Selma Spa (som lanserat ”skogseffekten” hos sig) kommer att haka på denna trend. Vi i Sverige har ju en fantastisk natur som bara står öppen och väntar på att få mata oss med lugn och ro, och det var också vad vi mestadels satsade på denna sommar.

Skogsbad, som myntades som begrepp i Japan, har ju länge varit en stor trend – även om vi kanske inte alltid namnger det så bara för att vi beger oss ut i naturen tror jag hela naturgrejen kommer få en revival.

Skummeslövsstrand är en del av Sveriges längsta sandstrand, Laholmsbukten.

Vi hade vår svemester vid Laholmsbukten, på gränsen mellan Halland och Skåne som båda har underbar natur och massor av fina naturreservat. Vi var till fyra naturreservat; Skummeslövsstrand, Osbecks bokskogar, Hovs hallar och Grevie backar. Dessutom gjorde vi en utflykt där vi besökte Laholms stadspark som var väldigt fin och en safaritur med älgar i Markaryd. Det är inte spa i bemärkelsen pooler och bastu, men att satsa på det som ger mental avkoppling är att leva spaliv i högsta grad.

Hovs hallar är ett superhäftigt naturreservat vid havet på Bjärehalvön (Skåne) där många filmer spelats in.

Kroppen fick både vila och träning

Jag hade nog tänkt mig att jag skulle träna mer. Om så bara stretcha och styrketräna på gräsmattan. Semestern började dock inte med hälsoflaggan i topp, vilket bidrog till att jag bara tog det lugnt; jag hade spränghuvudvärk nästan dagligen och ont i nacke och kropp. Kanske drack jag för lite vatten, kanske påverkade det att jag sov i annan säng och med annan kudde. Jag vet inte.

Som tur var ändrades allt på slutet. Sista dagarna började jag jogga lätt, med min vanliga plåga vid löpuppehåll – nämligen att min hud kliar så jag håller på att bli tokig! Dag tre / runda tre brukar det var borta, så även denna gång tack och lov. Nu gäller det att inte göra uppehåll helt enkelt!

Sista rundan med utgångspunkt i sommarstugan blev med min svägerska som är en riktigt duktig löpare. Hon springer inte bara fort och långt (maraton och alla lopp hon kommer över) utan också enligt konceptet runstreak. Mer om det i nästa inlägg, men jag kan avslöja att jag nu också börjat!

Segertecknet är mest för att jag är ute och springer – överhuvudtaget – utan klåda. En seger, och lättnad! Foto: Elisabet Scheiderbauer.

Att hålla en bra kost under semestern

Att äta lika bra som hemma där man har sina rutiner och allt man behöver är svårt tycker jag. Kanske är jag bara slö/dålig att planera. I alla fall så kände jag att jag inte ville ägna tid åt maten på vår svemester utan mer åt barn, familjeliv och att vara ute på trevliga utflykter i naturen så det blev en hel del ”nödlösningar” som inte alltid är de bästa. Det ska det bli ändring på nu när jag är hemma igen.

På svemester får det bli lite som det blir. Ibland sallad, ibland våfflor!

Innan vi reste åt jag enligt LCHF i ett par veckor och lyckades gå ner ett par kilo lagom till semestern. Sedan tog det stopp varpå min motivation också tröt. När jag lättade på de strikta reglerna, åt fortsatt nyttigt men ”lite som jag ville”/kände för släppte vikten lite till! Jättekonstigt, jag blir aldrig klok på hur kroppens kemi fungerar…

Gratis träning med ett obs!

Nu är det mycket som ska tas tag i. Igår ägnade vi nära på hela dagen åt trädgården som var helt igenväxt kändes det som! Vi klippte gräs och buskar, ja hela träd faktiskt. Jag såg det som gratis träning med allt släpande av grenar och annat, men det gäller ju att inte fel-/snedbelasta också. Måste medge att kroppen är ganska stel idag! Men det kan förstås bero på att jag sprungit varje dag i en vecka nu, igår blev det dessutom en väldigt sen runda.

Hoppas ni också har/har haft det bra – oavsett om vi redan varit på svemester (eller till och med en semester längre bort), är eller har det härliga framför er! Men än är inte sommaren slut, det finns mycket kvar än. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier