7 tips för hälsosamt alpliv (och om min ständiga Österrikelängtan)

Jag fick just ett mail om sista minuten till Bad Gastein och kunde inte låta bli att börja drömma om härligt alpliv! Det är inte bara mitt namn som nästan klingar som koskällor i alpvärlden ;-), min man har ju österrikiskt påbrå och några av mina första resor som liten med familjen gick också dit vilket gjorde stort intryck på mig.

Nu var det dock alltför länge sedan vi var och levde alpliv i Österrike, senast var 2018, då vi både bodde på Salzburger Hof – STS Alpresors paradhotell i byn Bad Gastein, men även spenderade tid i släktens mysiga alphus i regionen Vorarlberg.

Nog för att jag älskar havet, men bergen har nästan lika stor effekt på mig! Det är som att min kropp och sinne behöver både och; det ena ger energi och kreativitet det andra grundar och stabiliserar. För dig som inte alls har någon erfarenhet av att vistas i alperna sommartid kommer här en lista med tips på varför det kan vara hälsosamt och inte minst vad man kan göra specifikt i Bad Gastein med omnejd.

7 tips för hälsosamt alpliv

  1. Vandra! Vandring är lika stort sommartid som skidåkning är vintertid. Möjligheterna är fantastiska, här finns allt från högalpin vandring till plan på backen. Några favoriter i Gasteinerdalen är Kaiser Wilhelm-promenaden (flack och vacker med både utsikt över dalen och stig genom skog) och en vandring nerför Dorfgastein till Spegelsjön.


  2. Njut av den friska luften! Det kan låta banalt men frisk alpluft ÄR speciell! Jag sover alltid med öppet fönster när jag är där och varje andetag känns som en hälsokur. Luften är hög och klar och känns väldigt välgörande. Sätt dig på en naturskön plats (du hittar dem vart du än tittar) och gör långsamma andningsövningar.


  3. Utmana dig själv! Det finns även gott om sportaktiviteter i Gasteinerdalen, från klättring, mountainbiking till golf. Vill man testa något mer adrenalinframkallande kan jag tipsa om två aktiviteter jag själv gjort; nämligen att åka zipline över vattenfallet i byn (kallas ”Flying Waters”) eller att kasta dig utför ett stup med skärmflyg, s.k. paragliding! Båda dessa kan rekommendera den som vill göra något ”lite extra” under sin vistelse. 🙂


  4. Bada radonbad! Japp, du läste rätt. Radon anses hälsosamt här i dalen, men så är den också av ett lite annat slag än den skadliga vi främst tänker på här hemma. Ett besök i den gamla guldgruvan Heilstollen med efterföljande vila på ”kliniken”. Bra för att minska fria radikaler i kroppen, stärka immunförsvaret, mildra allergier och andningsbesvär. Jag tar alltid ett radonbad när jag är i Gastein, och somnar som en stock efteråt.


  5. Gå på spa. Det finns flera bra spa här, både Salzburger Hofs eget liksom Felsentherme som ligger mitt i byn. Faktum är att Alpvärldens största spa också ligger i Gasteinerdalen. Det heter Alpentherme och har både vanliga bad/simbassänger samt vattenpark för barn och mer spainriktad wellnessdel med flera olika slags bastur. Var dock beredd på att man i Österrike inte bär badkläder på spa…(på bilden nedan är jag på familjedelen, är får man ha badplagg)!


  6. Ät hälsosamt! Alpliv innebär också att äta hälsosamt vilket inte betyder att det inte får vara gott! Av erfarenhet vet jag dock att det kan vara svårt att hålla igen när man har helpension på Salzburger Hof – deras middagar och bufféer är otroligt bra! Österrikarna är dock också bra på att starta måltiden med en nyttig sallad eller mättande soppa, och då äter man ju i alla fall mindre av annat. De är också bra på lokalproducerat och ekologiskt.


  7. Vila! Ge dig själv en digital detox. Koppla av. Njut av det vilsamma lugnet. Ge dig själv en vecka där du bara tänker på dig själv och ditt välmående. Hitta tillbaka in i kroppen, minska ”virrvarret” i huvudet. Grunda, sänk takten, hitta ny kraft!


Oavsett om du väljer att leva alpliv en vecka eller stanna hemma, hoppas jag du gör upp en plan för hur du ska må bra hela sensommaren och hösten. Ta hand om dig!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier