Spa och wellness på Hotel Salzburger Hof

Hotel Salzburger Hof är STS Alpresors ”flaggskepp” i Bad Gastein. Foto: Heidi Rovén.

Det finns hotell, och så finns det hotell. Vissa är stora, andra små, vissa har epitet som boutique andra design, en del är affärshotell andra spahotell, det finns allt från lyxhotell till vandrarhem. Oavsett vad man väljer och föredrar är väl till syvende och sist det viktigaste att man trivs!?

STS Alpresor har funnits sedan 1976. Få är de som inte känner till eller vet vad man menar när man pratar om ”det stora gula hotellet i annonserna”, Hotel Salzburger Hof. Word of mouth är en kraftfull reklamkanal och är det något STS Alpresor har lyckats med så är det väl det; att få sina gäster att berätta för andra om sin vistelse och sprida ett gott ord.

Men, inte det hade heller varit något värt om inte de nya gästerna också hade trivts och velat komma tillbaka. Totalt har reseföretaget cirka 50 000 gäster årligen, över hälften av dem har rest med STS Alpresor de senaste tre åren. Förutom det personliga bemötandet och servicen är det atmosfären många uppskattar i Bad Gastein- som otaliga före dem.

Svenskägt och med hemmakänsla

Antalet kända ”Bad gastein-vänner” är många och Hotel Salzburger Hof är i princip tapetserat med tavlor och fotografier av alla som varit här; från familjen Roosevelt och Albert Einstein till Shirley Bassey, Nicolas Cage och Hugh Grant.

Trots att hotellet är svenskägt (eller kanske tack vare) så vilar här en österrikisk touch. Balkonglådorna bågnar av färgglada blommor, den kvinnliga personalen i receptionen är klädda i dirndl (nationaldräkten) och menyn bjuder åtminstone en kväll på österrikiska specialiteter.

Blomsterfyllda balkonglådor andas väl Österrike om något?

Jag får alltid en hemmakänsla av att kliva in genom dörrarna, och även om det kanske är speciellt eftersom jag alltid är där i jobb och de därför har lite extra koll på vem jag är, så är det förstås extra trevligt när de hälsar mig vid namn och minns tidigare besök! 🙂

Av receptionschefen Gabriela fick jag till och med en present, jag som är så lättrörd fick tårar i ögonen!

Jag har varit hit olika årstider och i alla möjliga sällskap och konstellationer, i somras var jag på besök med min familj; min man och våra två barn på drygt 2 och 8. Vi var inbjudna att testa på den nya familjeveckan vilket jag kommer berätta mer om framförallt på en av mina andra sajter; Familjeparker!

Fin svit, vida vyer

Som alltid fick vi ett jättefint rum i hotellets bortre delar, eller faktiskt hade vi två rum och balkong med fin utsikt över dalen och bergen. Vi har bott i exakt samma rum förut och vi vill minnas att det då gick under det tjusiga namnet kejsarinnans svit eller liknande, kanske räknas det nu som juniorsvit?

Jag älskar det stora tjusiga badrummet där en 2-barns familj inte behöver trängas eller vänta på varandra eftersom det finns både separat dusch och rymligt badkar, dessutom stort handfat med sminkspegel etc – ja allt man behöver.

Barnen sov gott i den bäddbara soffan i första rummet (Hotel Salzburger Hof).
Varje natt sov vi med öppet fönster; den stekheta dagluften blev kylig och frisk nattetid. (Hotel Salzburger).
Jag älskade att sitta på den där balkongen och blicka ut!

Hotellets läckra måltider

Måltiderna är (en av, det finns flera ;-)) dagens höjdpunkt och vi åt både god frukost och fantastiska flerrätters middagar varje kväll på hotellet.

Middagarna på Hotel Salzburger Hof är underbara! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Rutinen är som följer; till frukost väljer man varmrätt från menyn (fisk, kött eller vegetariskt). Förutom det serveras varje kväll en dignande och läcker förrättsbuffé som dessutom ändrar sig varje kväll. Man kan även få soppa, ostar och dessert!

Carpaccio med parmesan och en massa annat gott…mmm…!
Jätteräkorna var också suveränt goda!
Att få ihop en fräsch start på kvällens middag var inte svårt. Ännu en av mina förrättstallrikar såg ut såhär.

Den där buffén hade så mycket läckert att jag hade kunnat nöja mig med den; skaldjur, kallskurna charkuterier, grönsaker – ja allt möjligt gott fanns. Ofta var jag nästan redan mätt när varmrätten kom, haha!

Jag väljer gärna fisk men min man går i god för köttets kvalitet.
Den där bädden av saffransrisotto var verkligen pricken över i:t!
En kompakt brownie med goda tillbehör blev en perfekt avslutning en av kvällarna.

Allt ingår då man bor all inclusive och bokar man i tid betalar man inte ens för det, jag tror det är före sista oktober för vinterresorna och före sista mars för sommarresorna.

Missa inte den österrikiska aftonen!

Men, äter man gott är det klokt att även röra på sig – vilket vi verkligen gjorde denna sommar! Förutom alla fina vandringar och upptäcktsfärder vi var på i omgivningarna så passade jag på att nyttja hotellets lilla gym. Det ligger i anslutning till bastuavdelningen dit det bara är att gå när man önskar, och här var det oftast väldigt lugnt särskilt på morgonen.

Puh – all den där maten kräver att man motionerar. 😉
Gymmet var litet men välförsett med det jag behövde.

Bastur och gym

Att köra igenom kroppen, stretcha, göra lite yoga och ett par styrkeövningar gav mig en väldigt bra start på dagen. Dessutom smakar frukost så bra när man faktiskt gjort något med kroppen först och låtit aptiten vakna också…

En frukost man kan vandra ett par timmar på!

Utöver gym finns i samma avdelning relax med bäddar och varma keramiska bänkar, samt flera olika bastur, duschar och en pool. Här njuter man av torrbastu, ångbastu, saltbastu och det är bara att plocka såväl handdukar som en veckotidning att bläddra i om man vill det.

Vila är minst lika viktigt som nya intryck när man reser. Hotellet hade flera bra platser för det.
Mjuka bäddar fanns också.
Alla som gillar att basta räcker upp en hand!
Vill man hellre ha mild värme passar saltbastun bra (saltet är dessutom bra för andningsvägarna).
Ångbastu är min favorit.
Utanför alla bastur fanns stolar och tidningar om man ville ta en paus.

Jag gillar att de gjort det både enkelt och självklart; inget tjafs med extra avgifter eller så utan det är bara att gå hit när man känner för det (inom rimliga tider förstås) och njuta. Och en bastu sitter bra för musklerna både efter en heldags vandring som en heldag i skidbacken! Plus att det var jätteskönt att sjunka ner i den där poolen som också har fönster ut så att man ser lite av dalen.

Bastuavdelningen har en mindre pool, en större bassäng plus jacuzzi finns i den stora badavdelningen.

Wellness à la Salzburger Hof

Deras stora badavdelning är annars juvelen i kronan; här finns dels en större pool att bada i (väldigt populär bland alla barnen under familjeveckan, inte bara våra…) och en jacuzzi varifrån man har en magnifik utsikt! Det finns gott om vilobäddar, även ett par utomhus på takterrassen när vädret tillåter, och i anslutning till omklädningsrummen finns torrbastu samt upplevelseduschar.

Allt det blå är en vacker effekt i den snyggt designade badavdelningen på Hotel Salzburger Hof.
Hotellet ligger högt upp i dalen så självklart bjuds det på vackra vyer från poolavdelningen.
Jacuzzi with a view – oslagbart eller hur?

En dag hände något pinsamt, riktigt pinsamt faktiskt. Jag gick in i fel omklädningsrum. Jag blev på något sätt helt övertygad om att jag gick rätt så jag tittade inte så noga på skylten utan såg bara den välbekanta bilden av en människa (ni vet hur skyltar till omklädningsrum kan se ut) men tittade inte på om det var en man eller kvinna…!

Vackra inredningsdetaljer hittar man här och där.
Ville man svalka sig från pooldopp och bastubad gick det att vila på takterrassen.

Med mig hade jag sonen och vi satte oss och njöt i bastun som hade stora glasfönster. Allts¨å kunde vi se när det kom in en äldre man som klädde av sig och började duscha. Vi fnissade lite och tittade bort. När han sedan kom in i bastun sa han lugnt ”inte för att det gör mig något, du har säkert sett en naken gubbe förut, men ni är faktiskt inne på herrarnas.” Överrumplade ursäktade vi oss och slank ut fortare än kvickt – stackars man, men så artig han var och snyggt han hanterade situationen!

Behandlingstest och fler bad

En dag provade jag även på en spabehandling. Jag valde en annorlunda massage jag aldrig hört om förut, Breuss, vilket var spännande. Breuss Massage är en energigivande form av massage där terapeuten använder johannesörtolja längs ryggraden. Syftet är att räta ut ryggraden och ge mer utrymme mellan kotorna, vilket i sin tur ska ge ryggen en chans att återhämta sig.

Behandlingsavdelningen ligger separat från badet.

Oljan har dessutom en lugnande effekt som jag verkligen kan skriva under på – jag blev väldigt avslappnad av den sköna behandlingen som innebar ganska långsamma och försiktiga tryck på huden.

Jag uppskattar också att spaavdelningen på hotellet har sin egen spameny och att den inte drivs av ett stort spamärke med samma meny som man ser på anläggningarna hemma. Här fanns istället flera lokala specialiteter som fango (lerinpackning) och radonbad.

Glad och välmående efter en skön behandling!

Den som vill satsa ännu mer på spa och wellness har både Felsentherme på gångavstånd från Hotel Salzburger Hof samt Alpentherme i en av grannbyarna dit vi var en dag och njöt. Att Bad Gastein är en kurort går med andra ord inte att ta miste på!

Högst upp, lite till höger i bild, syns Hotel Salzburger Hof.

Att åka hit och njuta av den friska luften, naturen och en hälsosam vecka med sportiga aktiviteter, vila och spa är något jag rekommenderar varmt. Till våren/sommaren 2019 kan man välja på både spaveckor, yogaveckor och ”Bike and Hike”. Får jag chansen kommer jag inte vara sen att tacka ja igen!

Mitt hjärta klappar för det här stället – hit är det lätt att längta tillbaka! Tack för denna gång!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier