Såhär vackert är det i den del av Österrike där jag befinner mig nu; Bregenzerwald!

Vissa människor anser att det finns områden som påverkar oss mer än andra. Man skulle kunna kalla det energipunkter. Ta till exempel de ställen med uråldriga tempel eller andra platser där någon slags sol- eller gudadyrkan har skett. Många menar att exempelvis Stonehenge är byggd på en sådan plats, men det finns många fler exempel.

I alla fall. När jag för flera år sedan var i en annan del av Österrike, nämligen i Gasteinerdalen som jag besökt ett flertal gånger, gjorde jag en mycket intressant vandring med en man från trakten. Utöver sitt yrke som sjukgymnast var han kunnig inom just detta med energier. Han hade tagit fram en särskild yin- och yang-vandring uppe på 2000 meters höjd och till och med fått den verifierad och godkänd av någon slags organisation i Wien.

Jag fick chansen att gå den här vandringen tillsammans med mannen medan han förklarade för mig hur den fungerade: på ett visst ställe skulle jag släppa gamla, negativa energier medan en annan plats var till för ”uppladdning” av nya, stärkande energier. Innan vi lämnade alptopparnas höjd genomförde vi också en kort meditation.

Oavsett vad man tror om allt detta håller nog de flesta med om att olika platser påverkar oss på olika sätt. Liksom havet med sina böljande vågor som är i ständig rörelse kanske rensar och lättar upp vårt sinne, kan de fasta bergen förmedla en känsla av stabilitet och trygghet.

Just nu känner jag mig tillfreds av att vistas här på cirka 800 meters höjd, omgiven av berg på minst 1000 meter till. Stillheten och det fasta gör att även mitt inre stillar sig och blir lugnt. Och det är där i lugnet, när vattenspegeln på den inre sjön blir blank, som man både kan se och höra sin egen inre röst. Något som är så lätt att tappa i vår annars pulserande och brusande vardag.

Min tro är att varje resa har sitt budskap, att man kan lära sig något om sig själv när det egna jaget reflekteras mot en ny miljö. Det gäller bara att vara uppmärksam och lyssna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier