Alpentherme – största badpalatset i Gasteinerdalen

Längst bort i bild syns några vattenrutschkanor, inomhus finns fler som är tuffare och snabbare.

När jag reser har jag alltid tentaklerna ute för att nosa upp nya spa, men jag gör lika gärna ombesök på ställen jag redan varit på. Ett sådant trevligt återbesök jag gjorde i somras var på det gigantiska badet Alpentherme.

Detta bad & bastuland tillika spa och sportcenter ligger i byn Bad Hofgastein i Gasteinerdalen, och ska vara ett av alpvärldens största. Jag betvivlar det inte för en sekund, det är verkligen enormt! Hur man än ligger i kan man knappast beta av allt vid ett besök, i alla fall inte med kvalitet.

Sommarbesök i Gasteinerdalen

Vi var här i samband med att vi bodde på Salzburger Hof, ett samarbete med STS Alpresor, även om vi tog oss dit för egen maskin då vi var ute på en flera veckor lång roadtrip i Europa.

Det stora gula hotellet som ni alla säkert har sett reklam för ligger ju i Bad Gastein som också har ett fint bad; Felsentherme, men denna gång var det alltså vårt badbesök i grannbyn jag tänkte berätta om.

Alpentherme öppnade 2003. Det har funnits bad på samma plats sedan 1972 men på 2000-talet skapades det i denna modernare form. Allt blev större och de fick en family world också vilket attraherade fler och nya målgrupper.

Bakom den rundade målade väggen döljer sig en ”filmpool”!

Lite spännande historia är också att orten tidigare bara hette ”Hofgastein” men i och med att thermalvatten började föras hit från Bad Gastein 1828 så fick man tillägget Bad och blev Bad Hofgastein.

Perfekt för familjer

Över tusen personer kan vistas och bada här samtidigt – då förstår ni kanske hur stort det är! Sommartid är det skönt för att man också kan passa på att sola och nyttja de fina gräsytorna runt själva Alpentherme. Eftersom sommaren som bekant var av det soligare och varmare slaget så gjorde vi så klart det vid vårt besök.

Gräsytor, blommor, bassänger inne och ute…vi hade det verkligen toppen på Alpentherme!

Jag hade med familjen och barnen roade sig kungligt i alla de delar som hörde till Family World; dels i den grunda barnpoolen inomhus, dels i lekparken utomhus och i olika vattenrutschkanor. Det fanns också en ström att åka runt i med ring, en lite djupare pool som också fortsatte utomhus samt ett 360-gradigt filmrum som var en pool!

Barn och vatten – den perfekta kombinationen! 🙂

Utomhus fanns även en sportpool för den som ville simträna och en av två thermalsjöar (den andra når man via Sauna world). De där thermalsjöarna är spännande. De var inte bara nya utan vattnet kommer från Bad Gastein. De innehöll alltså som jag förstod det, den välgörande radongasen men med betydligt lägre styrka (jag tror det mesta ångar bort) så det fanns inga tidsrestriktioner på själva badet. Klor används heller inte utan de har ett maskinellt system som sköter reningen.

Det var en smällhet sommardag då vi var på Alpentherme, perfekt för många härliga bad!

Ett dussin olika bastur

Utöver Family world har de Relax world, Ladies world och Sauna world. På Alpentherme finns också en avdelning för Sport & fitness, liksom möjlighet att ta spabehandlingar och mer medicinska kurer som lerinpackning eller radonbad.

Denna stora wellnesspool vara bara en av många på Alpentherme.

I Sauna world finns inte mindre än 12 olika bastur! Här är varken barn eller badkläder tillåtna utan man går helt naken, vilket kan vara bra att vara förberedd på, fast att sno en handduk runt kroppen är tillåtet. Tallbastu (som utsöndrar oljor som är välgörande för hjärta, immunförsvar och lungor) är ett exempel på en bastu som finns här, liksom infraröd bastu och kristallsauna.

Vet du vad aufguss är och gillar det har du ett helt ”showprogram” att se fram emot; vid ett pass är bastumästaren utklädd till viking, ett annat heter god morgon och avslutas med lite kaffe och frukost, ett tredje inkluderar istället öl (alkoholfri).

För den som blir hungrig har Alpentherme en servering med bord både inomhus och ute på en terrass. Vi hade både med oss lite matsäck (måste när man har barn!) men åt också riktigt mat på deras restaurang.

Jag tog en sallad och resten av familjen plockade lite olika saker från utbudet som innehöll både varmt och kallt, pizza och soppor. Helt okej!

I love Gastein.

Lång tradition som kurdestination

Ja, på Alpentherme finns verkligen mycket att upptäcka och jag skulle gärna åka tillbaka. 🙂 Orkar du inte eller har inte möjlighet att åka hit kan du som sagt besöka Felsentherme bara ett par hundra meter från Salzburger Hof i Bad Gastein, men även själva Salzburger Hof har en fin badavdelning där det också finns möjlighet att ta spabehandlingar. Här kan man också prova på radonbad som är otroligt avslappnande.

Vad man än väljer tycker jag att ett bad hör Gasteinerdalen till; det välgörande thermalvattnet upptäcktes tidigt och redan på 1200-talet användes ortens källor för bad och kurer. En tradition som har bevarats fram till idag!

One thought on “Alpentherme – största badpalatset i Gasteinerdalen

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier