Att Viking Line kommit med ett nytt fartyg har väl ingen kunnat missa? Viking Grace heter skönheten och har det ekologiska och miljövänliga som förtecken. Drivmedlet är LNG, naturgas, och allt från belysning och specialviner till spaprodukter har valts ut med miljön och det ekologiska i åtanke.

Självklart finns spa ombord, och jag som följt bygget med spänning och är kryssningsnörd ut i fingerspetsarna, har förstås väntat med spänning på den dag då jag skulle få komma ombord och testa härligheterna. Igår kom den dagen.

Designen på hela fartyget är helt otroligt snygg. Allt är genomtänkt in i minsta detalj och går man och tittar hittar man hela tiden nya spännande inslag som en specialdesignad lampa, belysning som bilder mönster, textilier och möbler som grupperats och matchar kanske en fondvägg eller dekorationsrelief längs en vägg… Det håller klart internationell klass och jag bara älskar det. Att inredningsarkitekterna, dsign Verti Kivii, utsågs till bästa byrån i Finland 2011 förvånar inte alls.

Spat är beläget på däck 11 med stora fönster. Det känns logiskt med tanke på att en kryssning framförallt går dagtid (Grace lämnar Stockholm 07.35 på morgonen vilket väl också är den enda nackdelen…) – man har alltså möjlighet att njuta av utsikten. Receptionsområdet är stort och känns väldigt lyxigt. Hela entrén och första intrycket är bara wow! Här finns möjlighet att köpa produkterna de använder i behandlingarna; Comfort Zone, eller något att dricka. Här bokar man också behandlingar och får badrock och tofflor om man vill bada och basta.

Damernas omklädningsrum är långsmalt, vitt med smala skåp och stor spegel, bord samt fön och tillgång till body lotion. Längst bort har man duscharna med blänkande bronsaktigt stort kakel, Comfort Zone-produkter (schampo, balsam och shower gel) och så en torrbastu med specialdesignat aggregat. Plus för det där att de bjuder på produkter i spat, skönt att slippa ha med sig och så känns det ”som det ska vara på spa”…

Duschad och ombytt sveper man in sig i sin badrock och tar sig ut i spat. Jag såg till att inte bara vara nyduschad på kroppen utan passade även på att tvätta håret och lägga på rikligt med balsam innan jag begav mig ut för att njuta av alla bastur, på så sätt skyddades inte bara mitt hår utan fick en rejäl genomfuktning av kombinationen värme+balsam.

Spat är långsmalt det också, och vänt mot havet. I ändarna finns VIP-rum med jacuzzi, bastu och massagebädd som kan hyras för privata sällskap, i mitten ligger det allmänna spat. Det kommer att kosta 19 euro för entré i två timmar. Då har man förutom bubbelbad med utsikt över skärgården tillgång till en örtbastu, en ångbastu och en snögrotta.

Vi har gjort en liten film om Grace spa också som jag kommer klistra in i detta inlägg inom kort, men vad jag inte hade hunnit upptäcka då var att örtbastun inte doftade örter och att ångbastuns keramiska häll (sittytan) var för het för att sitta på.

Örtdoften borde ju vara tämligen lätt att justera (det där är för övrigt ett vanligt förekommande ”fel”…att bastur med utlovad doft knappt doftar) men hur de ska få ordning på temperaturen i den mosaikklädda sittytan/soffan i ångbastun vet jag inte. Jag tror de kommer få göra om den. Den var i alla fall så het att jag flög upp när jag satte mig på den och även om man la en handduk först blev den snart så blöt och het att det inte gick att sitta på den heller. Dessutom kom det ut ånga undertill som man lätt bränner benen på, även det ett vanligt ”designfel” eller vad man ska kalla det, i ångbastur.

Jag vill kryssa med Grace igen snart och besöka spat, men kommer att vänta ett tag för att ge dem chans att få ordning på ditten och datten. En annan sak jag undrar hur de ska hantera är det faktum att musiken från rockbaren på våningen under behandlingsavdelningen hörs hur tydligt som helst när man ligger och ska få en behandling. Det upptäckte jag när jag tog en 30 minuters närande handbehandling nämligen.

Belysningen i taket var snygg och gick att ändra färg på, rummet var rätt kalt i övrigt men det var inte klart, behandlingen kändes sisådär faktiskt men tjejen som gjorde den var inte ordinarie heller fick jag veta…när hon börjat med att chocka mig med att lägga sina iskalla händer på mitt dekolletage frågade jag ironiskt efter en stund: ”har jag värmt upp dig nu?”. Kanske inte så konstigt att hon strax därefter övergick från iskyla till handsvett…med risk att jag får rykte om mig som en demonkund tycker jag faktiskt att det är oacceptabelt (precis som jag skriver i min bok ”Spaterapeuten 10 budord”) att terapeuten använder kunden som ”element”….

I alla fall så berättade hon vidare att musikanläggningen i rummet inte fungerade, så vi fick lyssna på rockbandet som spelade i baren på däcket under oss istället. Det var väldigt lyhört, konstigt både att man lagt behandlingsrummen direkt över en bar med levande band som spelar och att man då inte tänkt på kraftigare ljudisolering. Efter en stund kom dock spamusiken igång så då fick jag lyssna på en mix av rockklassiker som blandades upp av vad som skulle vara lugnande spamusik…hm, resultatet blev minst sagt schizofrent!

Jag tror absolut på spat, men Viking Line har lite till att putsa på innan det blir perfekt. Här är filmen (och ursäkta för dålig ljudkvalitet, man hör knappt vad jag säger…alltid svårt att filma med bubblande pooler och spamusik i bakgrunden):

3 thoughts on “Viking Grace spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier