Spa för hälsans skull? Ja visst låter det självklart, men nix, det är det inte. Jag har gått igenom alla hemsidor för de 36 medlemmarna i föreningen Svenska Spahotell. Ytterst få (jag hittar tre) erbjuder privatpaket eller temahelger som handlar om att komma igång, få en nystart, ta tag i sin träning/vikt eller liknande. Det är så gott som bara Lyx, Avslappning och att Unna sig som den svenska spaindustrin tycks handla om. Jag tycker det är anmärkningsvärt.

Visst, spa är en ypperlig motvikt till all stress vi har i samhället och visst kan det vara skönt att släppa allt och alla pekpinnar en helg, men är det inte just det vi gör för mycket när vi mår dåligt och ”försoffar oss”; unnar oss (tror vi i alla fall, för inte är det att vara snäll mot sig själv att skippa motionen och istället sitta i soffan och trycka i sig ostbågar…)?

Nu låter jag som Anna Skipper! Och det är inte meningen, men vart åker man då om man verkligen vill få en nystart och inspiration till hur man ska träna, äta och leva? Tja, mina bästa tips om vi ska hålla oss inom landet är i nuläget Varbergs kurort, Hotel Skansen och Loka Brunn. Alla har någon form av satsning på området.

Men utbudet är för litet. Jag tycker det finns för få spa där man verkligen kan koppla av och komma ner i varv. Ni anar inte hur många jag hört säga ”vi är inte det spa dit man åker för att meditera och finna sig själv”. Nähä – men vart åker man då om hjulen snurrar för snabbt och man är på gränsen till utmattning och behöver en rofylld helg NUUUU – innan det är för sent? Indisk afton med magdans, nattklubb, danshelg, champagnelyx, vinprovning eller en spalobby som fullkomligt trycker upp olika skönhetspreparat i ansiktet är kanske inte vad man behöver just då…

Jag tror fler längtar till skog, natur och det totalt rofyllda. Spahotellen börjar i Sverige utvecklas till en underhållningsbransch där många satsar på nöjen lika mycket som hälsa för att inte mista någon målgrupp. Fortsätter detta kommer utvecklingen bli att det inte är till spahotellen man vänder sig om man vill varva ner och komma i fas. Men vart ska man vända sig då? Hälsohemmen är ju redan på utdöende.

2 thoughts on “Oroande utveckling för de svenska spahotellen

  1. Kanske de gamla pensionaten kan få en nytändning? Om det fortfarande finns några. Stilla naturpromenader, rofyllt, hälsosam mat och inte så svindyrt.

    1. Säkert. Men de får gärna ha behandlingar också. Oxytocinutsöndringen vid beröring ska inte underskattas.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier