Har precis tagit en tupplur. Jag vet inte vad det är med mässor men de tar musten ur mig. Trots att ämnet är hälsa.

Efter sex timmar hade jag inte varit i varje monter men pratat med många och lyssnat på ett par föredrag. Men bortsett från några favoriter så blev jag faktiskt lite trött, och nu menar jag inte på det där sättet som får en att gäspa.

Alla vill sälja något, och självklart är deras produkt bäst. I de minst dåliga fallen pratar de bara varmt om den egna varan, i vissa andra fall får konkurrenterna sig en skopa ovett också. Redskapen för att bli vältränad/avslappnad/frisk/sund är ofta komplicerade med många band, snören och remmar som ska träs och dras i på ett alldeles särskilt sätt.

Dessutom blir folk stirriga av mässor. Varje besökare ses av monterinnehavarna som vandrande dollartecken och det är svårt att föra en vettig konversation när personen hela tiden flackar nervöst med blicken mot alla som passerar in och ut ur montern. Vore det inte smartare att föra ett vettigt samtal med en än att splittras mellan flera?

Samma sak med föreläsningarna. Visst förde flera av dem ut ett bra budskap, men lika många grundar sig på att göra folk osäkra och få dem att köpa det specialdesignade kit som i slutklämmen (efter en halvtimmes hjärntvätt) presenteras som lösningen på alla problem som just målats upp.

När besökarna går därifrån har de kassvis med nya prylar, hälsokost och böcker med sig som lovat en ljusare och friskare framtid. Att ”tjäna in” inträdet på att köpa på sig varor som är någon tia billigare på mässan blir också ett argument för många att shoppa på sig sådant de inte visste att de behövde. Kanske inger det också hopp och dövar mångas ångest för en stund. Men sen?

Missförstå mig inte nu. Jag avråder ingen från att gå dit. Tvärtom. Hälsa är kul, bra och viktigt! Men var en smula kritisk, och fråga dig vad du själv tror att du behöver för att må bra innan du låter någon annan övertyga dig om att de har svaret.

Här är mina favoriter från mässan:

– Svensktillverkade spikmattan Curacomp (nej inte den i tyg som inte är tvättbar). Kommer dessutom med avslappningshypnos som förlänger avslappningen. Jag fick imponerande effekt efter bara ett par minuter.

Weleda. Härliga och okonstlade naturprodukter med ekologiskt innehåll. Gillar särskilt deras härliga Body Washes.

– Rockringen Innersvingen – jag testade och det var inte bara superkul att rocka som man gjorde när man var liten utan oj vad det kändes! Tror absolut man kan få fram muskler av det där.

Masesgården, ett äkta hälsohem som stått emot SPA-trenden och fortsatt med sitt koncept där man serverar vegetarisk kost och kombinerar med motion och avkoppling. Känns uppfriskande äkta!

Till sist; Stort grattis till Mats-Eric Nilsson, författare till Den Hemlige Kocken som vann Stora Matpriset från Allt om Mat! Tänk va – det började med en Magnum-pistageglass som visade sig innehålla mer spenat och grönt färgämne än pistage, och slutade med att han satte igång en helt ny folkrörelse där vi börjat ifrågasätta livsmedlen i butikerna och efterfråga renare och mer kvalitativ mat. Och på begäran har efterföljaren just kommit ut; Äkta vara. Hejja Mats-Eric säger Spabanken!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier