I måndags och tisdags var jag i Varberg. Jag var, som jag redan tidigare berättat, ditbjuden av Region Halland för att vara med på en nätverksträff med ett antal av regionens spaföretag. Beställningen löd att föreläsa om mitt koncept ”Spaterapeutens 10 budord” (kurs och bok) samt även vara tillgänglig för frågor.

När jag kom ner på måndagen blev jag upphämtad på stationen. Därefter fick jag checka in på Varbergs Kurort och pröva deras dignande lunchbuffé innan det var dags för lite spa-sightseeing!

Först fick jag besöka Ästad Gård, ett familjeägt företag som gått från lantbruk till gruppevents av typen ”fångarna på gården” vilket i sin tur utvecklats till ett Sinnenas spa, hotell & restaurang, ett stenföretag som producerar ursnygga tvättställ och badkar, liksom äventyrsbana inomhus och linbana utomhus. Det senaste projektet som jag också fick se var ett vineri!

Linda Petersson tog emot, som äger och driver Ästad tillsammans med sina två bröder. Jag var mäkta imponerad av både företagsamheten och kvaliteten på vad de skapat. Här tänker jag bara ta upp deras ”spaträdgård” som jag länge känt till och velat besöka, så jag var väldigt glad att det äntligen blev av.

Sinnenas spa är ett utomhusspa med grusade gångar kring bastuhus och dammar. Nu brann träden av senhöstens eldiga färger som avspeglades vackert i vattenytan. En fors brusade, från deras hot tubs hade man utsikt över en jättelik damm en bit bort och på sikt är planen att det intilliggande vinerit ska ha relax och pool på taket liksom ett vattenfall längs ena sidan. Ja, det fanns ingen hejd på uppfinningsrikedomen eller kreativiteten! Härligt att se!

Det bästa är deras undervattensbastu, den enda i sitt slag i hela världen. Därinifrån kan man sitta och titta på vattnet i dammen genom stora fönster där stora fiskar simmar förbi då och då. Hur coolt som helst! Rustik elegans och jordnära njutning är deras motto, vilket kan ta sig uttryck som att grovhuggen sten och tegel möter kristallkronor i taket och den här formen av sinnlig njutning. Ett återbesök är givet och jag längtar redan!

Efter detta fick jag hälsa på hos Vanja Andersson och hennes rofyllda ställe Enebackens Kraftkälla. Det påminde mig om Tranans spa som drivs av Gabrielle Roupé och ligger på Kullahalvön. Båda har skapat ett slags hälsooaser på egna villatomten på ett föredömligt och fungerande sätt. Smart och kreativt!

Vanja visade runt mellan de olika husen som alla ingår i verksamheten; Enero där man kan finna ro och samla kraft, Enebo där man kan övernatta och som fungerar både som vandrarhem och som bostad om man vill behandlas under en längre tid. I trädgården finns stora varmkar (kallas ibland ”spabad”) en infrabastu och inomhus har hon också behandlingsrum samt en större sal där hon har qi gong och annan mentalt avkopplande verksamhet.

Vanja berättade så vackert om när de ritat och byggt dessa hus som har ett antroposofiskt drag över sig; hon hade precis läst Masuru Emoto (som visat att vatten påverkas av en riktad intention och omformas av till exempel kärlek eller tacksamhet). Först laddade hon en skål med vatten med just kärlek och tacksamhet och ställde ut den i solen. Sedan använde hon samma vatten och skrev energifyllda ord och namn på profeter och goda människor på husgrunden i betong.

-”Många säger att det känns som en kyrka härinne”, berättade Vanja och jag kan bara hålla med. Det var en sällsam stämning i det vackra rummet med stora fönster ut mot åkrarna.

Innan vi åkte tillbaka till Varbergs kurort fick jag testa en väldigt speciell apparat och behandling; kristallljusterapi. Som jag förstod det ger den ett slags färghealing av kroppens chakran. Jag förstod inte exakt hur den fungerade, men jag blev väldigt avslappnad och lugn i alla fall vilket höll i sig långt efteråt.

Tillbaka på Kurorten på kvällen fick jag först en underbar hawaiiansk massage. Terapeuten var verkligen världsklass; hon gjorde allt enligt de 10 budorden, men så har jag ju också varit där och föreläst för dem förut :-). När jag gick därifrån – eller rättare sagt svävade -landade jag rakt i nästa dröm: mitt rum visade sig vara en av de nyrenoverade sviterna med hall, vardagsrum, sovrum och badrum! När jag öppnade dörren och kom in i rummet var reaktionen bara WOW – det var så häftigt hur de hade skapat bibliotekskänsla i sovrummet med en fondtapet som såg ut som böcker. Vackra dubbeldörrar stod uppställda och en fantasifull sänggavel adderade till känslan. Hur kul och coolt som helst!

Badrummet gick inte heller av för hackor även om det var mer traditionellt i vitt och gråbronsat kakel. Ett stort badkar framför fönstret gav lyxig känsla, särskilt med den änglavingsliknande pjäsen i nischen och asken med badsalt på kanten. Efter ett kort besök i badavdelningen (där jag njöt av deras ångbastu och bearbetade dagens intryck i den fuktiga värmen) var det dags för middag med spachefen Carina Wallberg, som också är ordförande i föreningen Svenska spahotell. Sällskapet var kanontrevligt, samtalsämnena och rätterna likaså! Middagen var ”to-die-for”;

Trattkantarellsoppa, oxtartar, picklad svamp och sesamknäcke,
Lax på blomkålspuré, råstekt blomkål & svamp samt smörad kräftfond,
chokladparfait, tonkabönscrème och jordgubbsbitar.

Jag lämnade inte bordet hungrig direkt! Allt var utsökt och jag fick hålla mig för att inte slicka tallrikarna… 😉

Nästa dag träffades jag och resten av ”spagänget” på Clarionhotellet Fregatten. Högst upp har de en fristående spaanläggning som heter just; Fregatten Högst Upp! Pernilla Ståhlbom visade oss runt i lokalerna; en relax- och spaavdelning, behandlingsrum samt en genomtänkt träningslokal. Maskinerna var lite speciella; varje sida var ”fri” så att man måste jobba och balansera med både höger och vänster kroppshalva. Mycket effektivt! Dessutom är det bara dem och Varbergs Kurort i regionen som behandlar med tång.

Innan min föreläsning hann jag besöka både varm- och kallbadhuset i Varberg. Tänk vilken stad som andas badkultur i varje gatuhörna! Där skulle man bo :-)!

Avslutningsvis var det dags för mig att ”ta plats på scen”, eller i alla fall längst fram i konferensrummet. Jag tycker det är roligt att prata och särskilt om spa så tiden gick snabbt och efter två timmar var det dags att bege sig med väskorna till tågstationen för hemfärd till Stockholm igen.

Med mig fick jag förutom en rad fantastiska intryck, också en vacker bok som gåva; ”Femtio härliga vandringar i Halland”. Måste absolut testas! Bland annat finns nämligen Skummeslövsstrand med där vi är varje sommar. Området är anlagt av min svärmors morfar Carl Wingren, så där är vi varje år och njuter av natur, strand och miljön. Så lär det bli i år också, Halland är verkligen en region att finna välmående och må bra i!

One thought on “Inspirerande spadagar i Varberg

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier