Dag 5 på Fra Mare. Jag är på spahotell i Estland. Det är skönt att bara ägna dagarna åt att leka ute med Isac och att varva det med behandlingar, träningspass och små shoppingrundor och lunchbesök i stan. Stan och stan föresten, Haapsalu är inte särskilt stort :-), gamla stadskärnan med omnejd har ca 11 900 invånare. Läs mer om staden och dess sevärdheter här.

Jag har varit lite tråkig den här gången och bara bokat massage varje dag, men det var också lite skönt att få vara ”egoistisk” och bara tänka på mitt privata välbefinnande för en gångs skull. Förra gången och vanligtvis får jag ju testa det som jag ska skriva om eller som hotellet vill att jag ska skriva om, nu tog jag bara det som min stela rygg behövde. Dessutom testade jag det mesta förra gången vi var här, som den kända lerbehandlingen till exempel.

Man har tagit gyttjebad här sedan 1800-talet

Haapsalu är känt för sin hälsosamma lera eller gyttja. Det var läkaren Carl Abraham Hunnius, som kommit hit från Tallinn och både arbetade på det lokala sjukhuset med krigsinvalider och som distriktsläkare för lokalbefolkningen, som upptäckte en fiskare som satt med fötterna i en balja med gyttja. När han undrade varför fick han veta att det lindrade värken från fiskarens reumatism. Kort därefter började Hunnius implementera behandlingar med den lokala gyttjan för sina patienter. Ryktet spred sig och drog så småningom hit alla möjliga besökare både från närområden och från Ryssland.

Idag finns en byst av Hunnius nere vid den nyanlagda fina strandpromenaden nere i stan. Här står han och blickar ut över vattnet, fast egentligen ligger han begravd rent fysiskt på gamla kyrkogården. Apropå strandpromenaden var den under renovering förra gången vi var här, nu är den klar. Det är verkligen fint och trivsamt. Särskilt den pampiga grönvita byggnaden ut mot vattnet, Kuursaal, som drivs som restaurang och konserthall. Servitriserna är klädda som förr i tiden och stilen är gammaldags. Oemotståndligt!

En lerinpackning är obligatoriskt när man besöker Haapsalu

Men jag ska nyansera bilden lite och inte bara vara överpositiv…men allt beror ju på vilka förväntningar man har när man kommer. Jag hade inga första gången och gillar fotfarande den lågmälda, opretentiösa stilen som jag tycker är väldigt avkopplande. Att jag är omgiven mest av finska pensionärer samt ett och annat bröllopspar (Fra Mare är ett populärt hotell att övernatta på under bröllopsnatten) bekommer mig inte alls. Tvärtom. I alla fall, visst;

– gymmet kunde rustas upp (men blir man mer vältränad i ett nytt gym så länge man går dit och gör övningarna? Nix.)
– buffetmaten kunde kanske vara lite lättare (igår fick vi supergod ugnsbakad lax men före det fick vi fläskkarré eller om det var kotletter vilket väl inte kändes som spamat direkt kanske…idag under ett möte med hotellets marknadsansvarige fick jag dock förklarat för mig att eftersom deras klientel mestadels består av finska pensionärer som gillar traditionell husmanskost så måste de anpassa maten efter dem, vilket jag ju kan förstå).
– Igår skulle Kristofer på ”floating” vilket på estniskt vis visade sig innebära att flyta runt med flytredskap i den stora ganska kalla poolen (träningspooler håller ju alltid lägre temperatur). Han avbröt och kom upp på rummet snarare huttrandes och sur än avkopplad.
– Den ”yogastretch” jag var på var visserligen inte dålig som stretch betraktat, men kändes inte så yogisk kanske.

Nåja, bortsett från dessa småsaker så är jag fortfarande lika nöjd med vår vistelse. Och idag regnar det så vi ska ägna oss åt att besöka hotellets spaavdelning, bada och basta! Ytterligare en bra sak med att vara på spahotell, det finns alltid något att göra oavsett väder :-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier