Svenska kvinnor anses ha skörast skelett i världen

Dagen har gått i ett som vanligt och först nu har turen kommit till att ta hand om bloggen…det vill säga uppdatera er kära läsare!

Dagen tillägnades som ni vet bland annat ett solseminarium som hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm, passande nog i deras tjusiga White Room (en dam som satte sig bredvid mig viskade faktiskt lite nervöst att det var så tjusigt där inne att hon kände sig lite bortkommen eftersom hon mest var van vid sunkiga konferenslokaler…! Hon måste kommit från landstinget eller någon vårdcentral stackarn :-)).

Men nu till vad som sades. Ganska mycket faktiskt. Anders Nylund, metreolog i TV4 inledde med väder och vind, strålning från jord och sol och en massa annat avancerat i ett tempo som inte sövde någon närvarande! Därefter tog Ewa Waern, överläkare på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg över.

Ewa hade den mest matnyttiga och spännande delen tyckte jag. Jag fick reda på massor och ställde ändå säkert 4-5 frågor (min fråga om ljusterapi fick dock inget svar…ingen visste hur det låg till…), det var så spännande! Och skrämmande…för vi är verkligen i trubbel här uppe i mörka Norden när det gäller D-vitaminproduktionen.

Även om solen skulle skina varje dag i vinter så hjälps det inte, den ger inte tillräckligt stark strålning för att kunna få kroppen att bilda D-vitamin, och inte kan vi äta oss till halterna vi behöver via den vanliga kosten heller. I så fall skulle vi behöva äta cirka 20 ägg om dagen, dricka flera liter mjölk eller äta fisk varje dag.

MEN, vi kan ta D-vitamintillskott (finns på apoteket och säkert hälsokosten också) vilket är betydligt billigare än att åka till solen ett par gånger per vinter (för det är tydligen den mängd som skulle krävas om vi skulle få tillräcklig dos att ”leva på” vintern igenom).

Det är inte bara för skelett och muskulatur som vi behöver D-vitamin, produktionen är även viktig för hjärta, kärl och verkar ha betydelse för att motverka cancer, infektionssjukdomar, diabetes och depression också.

Läs mer på www.osteoporos.org och www.starktskelett.nu (här finns ett test på 1 minut så att du kan se om du ligger i riskzonen).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier