Ljusterapi bra även för skelettet?

Nu är det snart läggdags. Imorgon förmiddag ska jag på ett solseminarium som handlar om hur vi nordbor riskerar att lida brist på D-vitamin vintertid.

D-vitamin utvecklas som bekant när vi vistas i solen, vilket vi förstås inte gör särskilt mycket under vårt mörka vinterhalvår. Vitaminet finns också bland annat i fisk och ägg.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder, är bra för hud och hår men också för immunförsvaret och musklerna. Vitaminet motverkar hjärt-kärlsjukdomar, reumatism och depression. I Sverige har vi högre benskörhet jämfört med mer solrika länder på kontinenten.

Man kan ju hoppas de har några bra råd att ge imorgon, förutom att man ska köpa sig en resa till solen. Personligen skulle jag i och för sig väldigt gärna göra just det nu men det är ju inte säkert man har tid – eller råd för den delen. Jag undrar om den slags ljusterapi de har på spa även gör att kroppen producerar D-vitamin?

Som tur är ska jag i alla fall till USA och Karibiskt vatten i november, och innan dess blir det kanske Frankrike. Tur för mitt skelett, och inte lär det påverka humöret negativt heller. Känner hur bara tanken på det fungerar redan… ;-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier