Test av nya Yogamana Center på Östermalm i Stockholm

Entrén med brinnande marschaller utanför, när jag anlände strax efter 7 på morgonen.

Igår hade jag glädjen att få upptäcka ett nytt yogacenter på Östermalm; Yogamana Center på Sibyllegatan 67. Detta är storasystern till den lite mindre anläggningen Yogamana Studio på Danderydsgatan inte långt därifrån. Centret på Sibyllegatan är rykande färskt (snickarna hade lämnat natten före…) och jag var en av en handfull inbjudna som var de allra första att få yoga i denna fina källarlokal på 185 kvadrat.

Madeleine Wilhelmsson, yogaterapeut och grundare av Manayoga/ägare av Yogamana. Foto: Heidi Rovén.

Kvinnan som driver dessa två studios, och även är grundare till livsstilskonceptet ManaYoga, är Madeleine Wilhelmsson. Sedan 2010 arbetar Madeleine som yogaterapeut och är själv ett levande bevis och inspirationskälla till vad yoga kan åstadkomma. Det var nämligen yogan som ledde henne ur en tillvaro av stress och utbrändhet, smärta, ångest och sömnproblem – där traditionell läkekonst och mediciner inte hjälpte. Tack vare yogan lever hon idag inte bara ett balanserat liv utan smärta, hon tillfrisknade även från den sköldkörtelobalans hon hade haft (idag tar hon inga mediciner alls).

Taktila material och dofter

Efter att vi kikat runt i Yogamana centers fina lokaler, harmoniskt inredda i ljusa färger av vitt, grått och den just nu väldigt populära ”dusty pink” (jag hade ironiskt nog en tröja på mig i denna färg som matchade inredningen ;-)) och med rofylld men ändå mäktig konst på väggarna (som går att köpa) var det dags att inta viloposition!

Min egen favoritfärg för tillfället, dusty pink, gick som en röd tråd genom inredningen…
Hoodie, strumpor, klocka…hela jag matchade inredningen på Yogamana 😉 (ledsen för suddig bild!).

Yogapasset inleddes med att vi fick vi lägga oss ner på helt underbara yogamattor av ull. De värmde direkt och var dessutom mjuka, som en tunn madrass. Den ”gamla textilingenjören i mig” nosade också genast upp dofter och taktila texturer av linne och vad som kändes som råsiden…och lavendel i de vackra ögonmaskerna sydda i blänkande satintyg.

Mana betyder kraft!

Madeleine började med att mycket lugnt och pedagogiskt instruera oss till rätt andning. Under tiden, medan vi fortsatte att djupandas, berättade hon om sig själv och sina första upplevelser med yoga som redskap för läkning.

Jag fick yogaövningar och meditationer att utföra själv och efter ungefär 6- 8 veckor började jag redan känna skillnad och må bättre, något inga andra metoder jag hade prövat på hade lyckats med. Jag förstod genast att jag var på rätt väg…

Mäktigt ”sound bath”

Övningarna vi fick göra under passet var enkla, lugna och kraftfulla. Visst finns det avancerade former av yoga som man måste ha många års erfarenhet att klara av, men jag uppskattar verkligen att yoga kan se olika ut, att det finns många olika former och att det kan passa alla. Ingen behöver känna sig utesluten, alla kan börja oavsett vilken nivå man är på.

På Yogamana utövas bara lugna former av yoga. Veckoschemat innehåller pass i exempelvis mediyoga, yoga nidra, slow flow, mediyoga och förstås manayoga (som står för funktionell Medicinsk Yoga, mana betyder kraft. Lite extra häftigt låter det med deras tretimmars ”sound bath” som går att boka under våren!

Vi fick en försmak under vårt yogapass där Madeleine slog på en stor skimrande gong-gong som hängde på väggen i salen. Först mjukt så att det knappt hördes, sedan allt mer kraftfullt. När ljudet stegrades och stegrades var det som att min djupt avslappnade kropp nästan blev rädd! Ljudet blev för en stund nära på olidligt och avtog sedan just då det kändes som att jag inte kunde ta emot mer. Wow.

Första gången jag kom i kontakt med ljudbad av detta slag var nog på Yasuragi som redan 2009 hade något som hette klangmassage. Tibetanska klangskålar har stannat kvar inom spa- och yogavärlden (ja, de lär har funnits i cirka 5000 år!) och ljudet som skapas av såväl klangskålarna som gonggongen är idag populära verktyg för både avslappning som läkning. Jag har inte undersökt saken närmare men ljudet lär påverka oss djupt på cellnivå och där kunna balansera och på så vis läka eventuella besvär och obalanser vi bär på.

Jag hade även en mäktig klang-upplevelse på Flamingo då Paul Haslauer ”himself” också fanns på plats och många andra gånger… (Som av en händelse har jag sedan många år även domänen soundtherapy.se….kanske dags att göra något med den?) Vi fick också göra olika ljud, sjunga mantran. Detta är något som skulle vara spännande att veta mer om kände jag direkt, själv är jag ju oftast tyst hela dagarna (och skriver), jag sjunger inte i kör och låter nog min röst vila allt för mycket. Jag tror verkligen på detta – olika ljud som en slags inre cellmassage när resonansen får breda ut sig, man känner ju direkt att det känns bra i kroppen.

Fräsch och pigg hela dagen

Precis som vi ”tonade in” på passet hjälpte Madeleine oss att ”tona ut”. Trots att jag hade slappnat av (och ansträngt mig däremellan, för trots att övningarna var lätta och mjuka var det högst verksamma för en stel kropp som min) kände jag mig pigg och fräsch i sinnet efteråt. Och – mina andningsvägar var öppna och vidgade (den nästäppa jag hade känt innan var som bortblåst)!

En hälsosam och härligt fräsch frukost stod uppdukad efter passet!

Efteråt minglade vi och njöt av en hälsosam och läcker frukost med mumsiga energibollar, färska bär och frukter, havregrynsgröt, te och – tack och lov – även kaffe, haha…! Jag blev löjligt lycklig över att man fick dricka en kopp kaffe på ett yogacenter för även om jag älskar te lika mycket (räknade just de jag har hemma; över 35 olika sorter) så älskar jag verkligen min morgonkopp med kaffe. 😉 Det blev en mycket lyxig morgon på Yogamana med andra ord och ett perfekt inslag i denna vecka då jag satsar på att utföra någon form av träning / avsätta hälsotid för mig själv varje dag.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier