Balans mellan hudens bakterier vitalt enligt ”Dr K”

Igår förmiddag satt jag på Haymarket i Stockholm och lyssnade på en föreläsning om hud och bakterier av ett nytt hudvårdsmärke; DrK Dermal Health Care.

Jag kan bli grymt uttråkad av sådant här. Ibland blir det väldigt säljande och – kanske inte svamligt men väldigt ytligt. Inte denna gång. Jag satt som klistrad när Dr Juanita Kilian ingående och engagerat berättade i timmar om bakgrunden till sitt nya hudvårdsmärke som lanserades i juli förra året och också bär hennes namn; DrK.

Något som måste nämnas är att Juanita Kilian tidigare var produktutvecklare på mitt favoritmärke Nimue, så bara det ingav ju trygghet och förtroende (”she had me att hello” skulle man kunna säga)! Dr Juanita Kilian har sin bas i Pretoria, Sydafrika (där jag också bott i ett drygt halvår för många år sedan) är farmaceut vid University of North West i Sydafrika och även chef för Cosmo Pharm Product Design (Ply) Ltd, ett dermaceutiskt konsultföretag. Hon är även forskare, författare och har doktorerat i Transdermal Delivery Technology på University of London, School of Pharmacy. En imponerande kvinna som dessutom hade talets gåva och förmågan att förmedla komplicerad information.

Det kändes verkligen att hon visste vad hon pratade om samt ville förmedla ett budskap. Bara det att cirka 80 procent handlade om varför hon skapat det nya hudvårdsmärket, och cirka 10-20 procent åt själva produkterna sa mycket.

Jag bredvid Dr Juanita Kilian (till höger), en föregångare och riktig kändis inom hudvårdsbranschen.

Svindlande perspektiv

Ett stickspår som i sin tur upptog mycket av MIN tankeverksamhet var att jag kom att tänka på den konversation jag hade med min man för cirka 18 år sedan. Vi pratade om att det forskats kring att växter verkade reagera på musik och mänsklig närvaro och interaktion på olika sätt. De verkade växa och blomma mer och liksom sträckte sig/växte mer mot det håll som musiken kom ifrån. Vilken slags musik som spelades verkade också spela roll.

Det som fascinerade oss var detta att det verkade som att växter reagerar på vår närvaro utan att ha ”intelligens” nog eller tillräcklig uppfattningsförmåga av omvärlden för att kunna veta VAD de reagerar på. Vi finns och tar hand om dem (i bästa fall, som krukväxter eller trädgårdsväxter till exempel) men de kan inte uppfatta det. Så, tänk om vi i vår tur är lågt stående när det gäller intelligens och uppfattningsförmåga gentemot andra varelser omkring oss, som är mer utvecklade i jämförelse med oss? Det finns ju mycket runt om oss som vi förnimmer men tycker är märkligt, oförklarligt etc – kanske det bara beror på våra sinnliga begränsningar? Jag tycker det är en fascinerande tanke – och när Juanita höll sin föreläsning väcktes dessa gamla tankar till liv igen…

Vi tycker vi är centrum av universum. Kanske inte bokstavligt, där ser vi nog solen som centrum, i alla fall i vårt planetsystem, men vi utgår från oss människor när vi tänker på världen och livet. Vi lever i ett kosmos där vi är en liten del på vår planet jorden.

Ökad känslighet, ett tecken i tiden

Om vi utvidgar ”tänket” till en hel kedja, där vi är en pytteliten del i ett stort kosmos, så kanske vi är ett kosmos åt alla de bakterier – goda som dåliga – som lever inom oss och på vår hud. Precis som blommorna är de inte heller medvetna om oss men de är beroende av oss. Och – det lustiga är att även vi är beroende av dem för att må bra. Så, även om de inte vet om det så gynnar det oss att ”ta hand om dem” och se till att bakteriernas miljö och liv hålls i en hälsosam balans.

Jag tycker detta är otroligt häftigt, för tänk om vi nästan är som små bakterier i ett ännu större sammanhang som vi inte ens har förmåga att uppfatta, och den högre medvetenhet som vi lever i på samma sätt tar hand om oss för att det gynnar helheten? Juanita sa inget av detta, det är helt mina egna tankespår som sattes igång där jag satt och lyssnade till det hon egentligen sa, nämligen att alltfler idag har känslig hy.

”Om man frågar 10 personer om de har känslig hy kommer 9 stycken att svara ja”, sa Juanita.  Jag är benägen att hålla med. Många omkring mig berättar att de har svårt att tåla olika hudvårdsmärken, och jag sällar mig till denna skara. Klåda, irritation och rödhet i huden, utslag eller torrhet som blossar upp eller det motsatta – fet hy – hör inte till ovanligheterna. Lägg därtill många av de tillstånd vi gärna vill göra något åt om vi kan som åldrande, pigmentering etc och det finns plötsligt många behov att täcka!

Juanita berättade att sådana här problem beror på inflammation i huden. Genom att motverka det inflammatoriska tillståndet kommer huden må bättre och bli mer motståndskraftig – och man får minskade besvär. Många överbelastar sin hud genom att använda ett helt batteri av produkter. Därtill påverkar vårt moderna leverne även vår hud; kost, sol, motion (eller bristen på), föroreningar… alla dessa faktorer och många fler därtill påverkar vår hud.

Människan – bakterier; ett symbiotiskt system

Den nyckel som hon fokuserat på i sin nya hudvårdslinje är hudens mikrobiotiska miljö, att balansen mellan alla dess bakterier är bra. Det ”hölje” som kommer före hudens själva lager, där alla bakterier lever. Genom att optimera denna miljö blir huden mindre känslig och inflammationen (som orsakar vår känslighet och ger oss en rad olika problem) minskar. Lösningen hon fann var att skapa en mer minimalistisk hudvårdsrutin med färre produkter och färre ingredienser som skulle minska påverkan på hudens ”mikrobiom” (alla mikroorganismer eller den sammanlagda arvsmassan av alla mikroorganismer i en viss miljö).

Faktum är att människan lever i ett symbiotiskt system med över 10 000 olika arter av mikrober (hur många bakterier som vi bär på går inte ens att gissa, men de är åtskilliga triljoner. Det fascinerande är att alla dessa små mikrober inte bara påverkar varandra utan också oss och de mänskliga cellerna. De spelar en stor roll för vår ämnesomsättning, immunsystem och olika neurologiska funktioner. Alltså spelar deras hälsobalans roll för vår hälsa och välmående.

En annan utmaning är att människan har flera olika mikrobiom på olika delar av och i kroppen. Den skiljer sig också mellan olika kön, individer och ålder. Vår livsstil kan få den att ändras som jag redan förklarat liksom personlig hygien och hälsa. Om vi har husdjur i vårt liv påverkar också, ja till och med temperaturen på vattnet när vi tar en dusch påverkar. Bara i vår mage har vi sammanlagt 2 kilo mikroorganismer; tänk själva om denna mängd kommer i obalans vilken påverkan det kan få på resten av kroppen!

Pre-, pro- och postbiotika

Dr Juanita Kilian bestämde sig för att utveckla produkter med en prebiotisk behandling för en probiotisk effekt. Varför tillföra levande bakterier av ett visst slag då det bara som skulle fungera för vissa men inte för andra (eftersom varje individ har olika bakteriell miljö och behov)? Istället valde hon att skapa produkter som gav mer näring åt huden så att de goda bakterierna kunde föröka sig vilket i sin tur ökar immunsystemets respons.

Serien hon tog fram fick prebiotiska egenskaper; de ökar tillväxten av goda bakterier – moraxellaceae – som har antiinflammatoriska egenskaper, och har dessutom probiotisk effekt (de stärker barriärfunktionen och immunsystemet samt även balansen i hudens mikrobiom). Detta uppnås genom en peptidteknologi.

Om du vill veta lite mer ingående hur det fungerar kan du läsa detta stycke taget ur produktmanualen för Dr K (om inte kan du hoppa över detta):

”När protein bryts ned, bildas peptider. Dessa peptider kan kombineras med aminosyror och bilda mer protein. Det faktum att peptider är närvarande visar emellertid tydligt att protein har brutits ner och behöver ersättas. Huden stödjer de goda bakterierna i deras kamp mot de skadliga bakterierna genom att producera antimikrobiella peptider. När vi utsätts för miljöbetingade angrepp, minskar produktionen av dessa peptider i huden. Produkterna i DrK Dermal Health Care-serien tillför dessa peptider till huden där de förenar sig med aminosyror och bildar mer proteiner. På så vis stärks och ökas hudbarriärens funktion och därigenom immunsystemet.”

Frisk hud med mikrobiell mångfald

Idag hålls årligen 4 konferenser globalt som enbart fokuserar på mikrobiom, men området är så nytt att man inte ens vet det ideala tillståndet av ett mikrobiom. Ett är säkert och det är att vår hud blivit alltmer känslig och att vi måste hitta ett sätt att lugna, balansera och stödja huden så att vi kan minska eventuell pågående inflammation i huden.

Det är som att vi måste gå denna omväg via att ”maxboosta” oss med allt, öka vår känslighet (på alla plan) för att sedan skala av och gå ”back to basics” – men behålla vår känslighet…det blir en ny tid och era, kanske ett nödvändigt steg i vår utveckling (men detta är min egen filosofi och hade inget att göra med märket eller föreläsningen).

Intressant nog nämnde hon också alla dessa föryngrande behandlingar som finns där man medvetet orsakar en skada och inflammation i huden för att öka reparationen och kollagenbildningen (med förhoppningen att det ska verka föryngrande). Enligt Dr Juanita Kilian kan endast (medvetet framkallade) inflammationer som pågår max 7- 9 minuter vara effektiva och ofarliga för huden, allt annat som fortgår längre bryter istället ner huden och ökar känsligheten på sikt. Något att hålla i åtanke!

Dr Juanita avslutade med att väldigt ärligt förklara att detta är det bästa hon kan ta fram idag. Kanske kan det behöva ändras med tiden när vi vet mer.

Idag består hennes produktlinje DrK av sju produkter; en rengöringsgel, ett återfuktande serum samt fem serum som alla inriktar sig på olika områden (varav ett är för barn). De går att använda var för sig eller tillsammans. Hur man använder dem skiljer sig lite från annan hudvård, där man ju oftast ska ta serumet efter rengöringen men före dag-/nattkrämen. Här ger du huden fukt först för att den ska bli mottaglig och sedan påför man sitt utvalda serum.

Produkterna innehåller inga tillsatser av färg, tvål, parabener, doft eller petrokemiska ingredienser.

Jag återkommer med mer information om dessa efter en tids testande. Det ska bli så spännande att se om jag upplever någon skillnad!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier