Lyxspa i Palanga; ovalt vilrum, spaträdgård och bastustuga

Poolen på Palanga Spa Life Balance Hotel är verkligen rejält tilltagen! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

En av förra sommarens alla resor gick till Litauen och kustorten Palanga. Hit reste vi med Tallink och egna bilen, vilket var väldigt smidigt.

Väl på plats bodde vi bland annat på Palanga Spa Life Balance Hotel (som hette Palanga Spa Luxury Hotel när jag var där, sedan dess har de bytt namn) vars spaavdelning var fantastiskt härlig; modern, fräsch och i samma toppklass som hotellet i övrigt.

Spat känns genomtänkt och bjuder på olika slags vatten- och värmeupplevelser, flera pooler både ute och inne, fyra bastur (både ute och inne), gott om viloytor och även en trädgård.

Fyra bastur med vilodel

När man tagit sig in i omklädningsrummet med sitt hotellnyckel-kortet, möts man av en ljus och rymlig yta. Härifrån går man sedan vidare till en rad duschar som man praktiskt passerar innan man går ut i bad- och bastuavdelningen (för duscha ska man ju innan man går ut i ett spa…).

Barnen var med och njöt av bad och bastu även dem. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Det första man möter på andra sidan är flera bastur;

  • en torr som håller cirka 90 grader och 20 % luftfuktighet,
  • en mildare 47-gradig med 40 % luftfuktighet som kallas ”ekosauna”,
  • en 45-gradig med ånga och 55 % luftfuktighet.
Ljussättningen var fin i varje vrå. Foto: Heidi Rovén.

Den som ville ägna sig åt värme hittade tre av basturna på rad i denna gång ni ser på bilden ovan. Utanför fanns en lång bänk med kuddar att pausa på, och längst bort hittade man också en grund källa att ta det lugnt i.

En av flera pooler i spaavdelningen på Palanga Spa Life Balance Hotel. Foto: Heidi Rovén.

Ovalt vilorum

I motsatt ände fanns en nedsänkt del där man kunde slå sig ner med en kopp te. Här fanns även ett jättehäftigt ovalt rum klätt med träribbor och vilobäddar. Så vackert! Jag älskar sådant; när spännande arkitektur i sig ger en inbjudande känsla till avkoppling.

Det är superbra när det finns något att dricka och en plats att bara slå sig ner och vila på utan att direkt göra något. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Min favoritplats i spaavdelningen på Palanga Spa Life Balance Hotel. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Därinne kände jag mig omsluten, avskärmad från omvärlden, och kunde vända min uppmärksamhet inåt i mig själv. När jag relaxat där ett tag var det dags att gå vidare på upptäcktsfärden vilket ledde mig upp en våning.

Gräset, växterna, färgerna…allt var snyggt och välskött. Foto: Heidi Rovén.

Denna del av spat ligger i markplan och härifrån har man access ut till deras spaträdgård. Jag är mycket positiv till att de har en sådan; både för att fukt och värme verkligen kan bli FÖR mycket, får man då en nypa frisk luft gör det all skillnad i världen. Men också för att det var så fint och avkopplande.

Bastustuga med ritualer

Eftersom vi besökte Palanga på sommaren var det härligt att bada i poolen ute och njuta av grönskan i deras spaträdgård. Där fanns (förutom ännu fler vilobäddar, ett spa kan aldrig få för många!) också ett spännande bastuhus.

Att bada ute gick också; som här med bubblor. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Nästa gång måste jag in i det där bastuhuset….

Tyvärr hade jag inte tid att testa en session i bastuhuset; vissa tider hade de ledda bastustunder med te och olika ceremonier. Jag hade verkligen velat vara med på det; säkert unikt och annorlunda! (Kanske någon av er såg min instastory från besöket då jag befann mig i spaträdgården utanför bastuhuset och berättade om detta…?)

Nyckeln till ett lyckat besök

På övervåningen inomhus finns en stor pool med lätt böjd form. Poolen är kantad av vita pelare, vilosängar och en helt glasad vägg med stort ljusinsläpp och fri sikt. Mycket lyckat. En varm källa i mindre skala finns också i ena änden, plus en dörr ut till redan nämnda spaträdgård.

Ljuset och speglingarna i poolen var helt enorma. Foto: Heidi Rovén.
Stora fönster att blicka ut igenom från vilbäddarna. Foto: Heidi Rovén.

Om ni åker hit (och det tycker jag att ni ska!); se till att ha gott om tid på er. Man behöver alltid mer tid än man tror för att komma ner i varv och verkligen njuta. Det allra bästa spabesöket är när man inte har någon tid att passa och inte behöver titta på klockan alls… 🙂

One thought on “Lyxspa i Palanga; ovalt vilrum, spaträdgård och bastustuga

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier