Roadtrip till spaorten Palanga i Litauen, del 1

Jag i solhatt på Palangas fina ”playa”!

Idag tänkte jag börja en ny bloggserie med tips från en härlig resa vi gjorde förra sommaren, nämligen till badorten Palanga i Litauen! Jag är som många av er nog märkt förtjust i att upptäcka de baltiska länderna som både har gott om spahotell, ligger behändigt nära, är billigare att semestra i och fortfarande känns lite oupptäckta sådär vilket gör dem spännande att resa runt i.

100-års jubilaren Litauen

Jag har tidigare rest på sparesa både till Estland och Lettland som finns att läsa om här på sajten men nu var det alltså dags att se mer av Litauen, vilket kändes väldigt rätt. De satsar mer på den svenska marknaden och inte minst så firar dem liksom deras baltiska grannar 100 år av självständighet i år.

Jag har tidigare besökt Vilnius och Druskininkai men kände inte alls till Palanga. Under en informationskväll hos den litauiska ambassadören fick jag veta mer, och knöt några bra kontakter. Snart ledde det ena till det andra och planerna var igång!

Mot Palanga med båt och bil

Även om det går att flyga så bestämde jag mig ganska snart för att ta bilen, av flera skäl. Dels gillar jag ju att ta mig fram sjövägen, dels är det så enkelt att bara packa in det man behöver direkt i bilen hemma (och bilbarnstolarna sitter redan på plats) plus att när man väl är framme tar man sig lätt runt eftersom man redan har transporten (bilen) med sig!

Så en dag i juli rullade vi ombord på Tallink-fartyget Isabelle i Värtahamnen i Stockholm för en reguljär tur mot Riga varifrån vi sedan bilade till Palanga i Litauen. En spännande sea- & roadtrip-combo som vi alla såg fram emot. Fartyget avgick kl 17 och kom fram kl 11, jag har kollat och så ser tidtabellen ut även i år.

Lille Theo var bara 1,5 år förra sommaren, en härlig ålder! Storebror var drygt 7 år och går i sina föräldraras fotspår, och älskar att vara på resande fot även han. 🙂

Hela familjen var med och bara resan över är ju som ett litet mini-äventyr i sig. Som bekant är jag ju också mycket intresserad av fartygsvärlden (jag driver även kryssningssajten Seafun) så det var också kul att vara ombord igen hos Tallink och återse Riga-fartyget Isabelle!

Fräsch mat, en lyckad start

När jag gör en sparesa vill jag att allt ska genomsyras av hälsotänk, som till exempel maten. Vi började därför med fräscha val på Chef’s Kitchen och valde deras förrättsbuffé (120 SEK då man även beställer varmrätt) och följde upp med Black Rock-grillade räkor (154 SEK) respektive oxfilé (240 SEK) – så himla gott, och kul då man grillar maten själv direkt vid bordet. Till det goda såser…mmm, vi njöt verkligen!

Fisk och skaldjur dominerade, inte mig emot – I love it!
Förrättsbuffén var väldigt smaklig och fräsch!
Grillar man själv får man sin oxfilé precis som man önskar den.
Vi testade att grilla vår middag själva på en lavasten vid bordet! Supergott och kul. 🙂

Vår hytt var toppen och det fanns även lite lek för barnen ombord samt bra shopping, med andra ord det mesta vi behövde för att alla skulle vara nöjda.

Rymligt och bekvämt, så här ser inte alla hytter ut men vi bodde riktigt bra ombord på Tallink Isabelle! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Våra killar hade roligt med dessa swingcars, i bollhavet, med mjuka klossar och lite annat som fanns för barnen att roa sig med på resan över till Riga.
Hudvård, hårvård, nagelvård, dofter…det mesta man kan tänkas behöva till kroppen finns i Tallinks taxfree-butik.

Efter en härlig frukost med fin utsikt var det så småningom dags att rulla av för vidare färd mot vårt mål: Litauen och Palanga. Fortsättning följer i nästa inlägg!

Nej det var inte jag som körde och ja jag smuttade bara på det där bubblet faktiskt…alkohol på morgonkvisten är mer charmigt i tanken för mig än i praktiken. 😉

3 thoughts on “Roadtrip till spaorten Palanga i Litauen, del 1

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier