Prisbelönt spahotell ger hälsa med läkare och samurajteknik

Receptionsområdet har både fåtöljer där man kan slå sig ned i väntan på sin behandling och försäljning av olika sparelaterade produkter. Foto: Heidi Rovén.

När jag förra sommaren besökte och bodde på det femstjärniga lyxhotellet Palanga Luxury Hotel & Spa (numera kallat Palanga Spa Life Balance Hotel) testade jag inte bara deras fina spaavdelning utan också flera spabehandlingar; både ansiktsbehandlingar, en massage samt att jag hade ett möte med läkaren som också arbetade på hotellets spaavdelning.

Förändra det du kan hålla

Läkaren gjorde en enklare undersökning och gav råd efter samtal plus en kroppsscanning. Framförallt fick jag råd om hur jag skulle komma i bättre form efter mitt andra barn som varit det största ”problemet” för mig; att få ihop jobb, tidsbrist, barn och familj med att komma i form och tappa de där sista retliga kilona. Ganska vanligt för många heltidsarbetande småbarnsmammor gissar jag!

Jag träffar läkaren på Palanga Spa Life Balance Hotel.

Att få ihop en strikt disciplin med bristen på sömn och ork – det är en utmaning som kan verka lätt men som för vissa (mig inklusive) har varit och är svår att få ihop…Läkaren var bestämd med att jag inte skulle göra för många drastiska förändringar jag inte kunde hålla, utan ta det lugnt och lägga till enklare promenader och liknande mjuk träning tills jag kände mig starkare och orkade mer.

Grundliga tester – bästa betyg

Det var även otroligt bra att jag fick testa flera spabehandlingar, för hade jag bara provat en hade jag inte kunnat säga lika säkert att de håller den höga nivå de gör (utan kanske tvivlat på om jag ”bara hade tur”). Jag var oerhört nöjd med allt från bemötande till genomförande och känsla, och det är det inte så ofta som jag tycker!

Slut ögonen och dofta; St Barth är en aromatisk direkttransport till exotiska öar i Karibien (där produkterna även kommer ifrån)! Foto: Heidi Rovén
Produktställ från franska Anne Semonin. Foto: Heidi Rovén.

Produkterna de arbetar med i sina behandlingar är bland annat karibiska St Barth samt franska Anne Semonin. De använder också Menard and Atlantique SPA samt inhemska naturliga produkter. Båda de förstnämnda var jag bekant med sedan tidigare men nu fick jag även uppleva Anne Semonin i behandling vilket var första gången för mig. Och inte den sista om jag får bestämma. 🙂

Med inspiration från Japan

Massagen var en avslappnande wellness-massage, och en helt underbar sådan. Rörelserna var mjuka och behagliga, rummet perfekt tempererat, jag behövde aldrig känna mig tveksam eller undrande. Allt var perfekt med andra ord!

Underskatta inte värdet av en mjuk wellness-massage.
Jag kom verkligen ner i varv med hjälp av terapeuten på Palanga Spa.

Ansiktsbehandlingen jag testade hade japanska inslag. Kobido facial hette den och hade sitt ursprung i den gamla samuraj-traditionen. På den tiden hade tydligen syftet varit att lugna sinnet för de japanska krigarna, men än idag tillskrivs metoden att kunna lugna, minska huvudvärk, öka den djupare cirkulationen i huden liksom gynna produktionen av elastin och kollagen.

Kobido var en superhäftig japansk ansiktsmassage som vissa menar ger ett yngre utseende.
Utöver effekten var den väldigt spännande att få; ömsom snabb, ömsom långsam.

Förespråkarna menar att denna ansiktsmassage, regelbundet utförd, ger föryngrande effekter som fastare, klarare hy med färre rynkor. Mixen av snabba och långsamma rörelser och massagetekniker är väldigt speciell. Jag älskar behandlingar som tar avstamp i äkta rötter och traditioner och detta var definitivt en sådan.

Toppterapeuter på Palanga Spa

Ytterligare en ansiktsbehandling som jag provade var en djuprengörande variant med produkter från märket Anne Semonin. Här ingick bland annat aromatiska oljor och marina inslag som alger. Ett av momenten var en skrubb som avlägsnade döda hudceller och förberedde hyn för ett annat moment; den geleliknande algmasken. Även denna behandling blev en riktig favorit och jag svävade fullkomligen på moln från varje behandlingssession på Palanga Spa…

Alger, oljor, massage…jag lämnade Palanga Spa Life Balance Hotel som en ny människa!

Tre olika behandlingar, tre olika terapeuter, alla lika bra. Jag var imponerad över nivån på allt från bemötande till genomförande och jag som skrivit en bok just om detta, Spaterapeutens 10 budord, blir förstås extra lycklig när jag tycker mig hitta terapeuter som tycks nedstigna direkt från himmelriket…!

Det är därmed inte direkt förvånande att Palanga Spa Life Balance Hotel i början av året vann World Spa & Wellness award i kategorin ”Bästa östeuropeiska hotell”. De vann också utmärkelsen ”Europas mest innovativa spahotell” vid European Spas Association (ESPA) Awards i Domburg, Nederländerna tidigare i år, och blev därmed det första hotellet i Litauen som vunnit en sådan utmärkelse.

Priser

Av de ovan beskrivna behandlingarna jag testade kostar den avkopplande massagen 75 euro för 1,5 timme. Det är halva priset mot hemma skulle jag säga, i alla fall på ett hotellspa av motsvarande standard.

Kobido ansiktsmassage kostar 75 euro och tar 1 timme och 15 minuter. Vad jag vet går den inte att få i Sverige (men är populär på välansedda och lyxiga spa utomlands).

Den djuprengörande ansiktsbehandlingen med Anne Semonin-produkter kostar 120 euro och tar 1,5 timme.

Resa dit

Är du också intresserad av att göra en sådan här resa började jag denna bloggserie med att berätta om hur vi tog oss dit, här kan du kan läsa om vår resa över Östersjön!

One thought on “Prisbelönt spahotell ger hälsa med läkare och samurajteknik

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier