Kroppsscanning, konsten att lyssna på kroppens signaler

Kroppsscanning

Om allt blivit stökigt på hjärnkontoret, om stressen tagit dig i ett fast grepp eller något oroar dig så du inte kan få stopp på ångestkarusellen är det svårt att veta vad man ska ta sig till. Ofta börjar man i helt fel ände. Att reda ut tankar på egen hand kan vara svårt. Det bästa är förstås att söka hjälp hos någon samtalsterapeut. KBT (kognitiv beteendeterapi) är exempelvis väldigt bra.

Har man egentligen ingen ”issue” att reda ut och vill börja med att testa något själv, har jag ett tips. Egentligen är det oerhört enkelt, så simpelt att det nästan känns fånigt att skriva det, men det är ändå sååå viktigt. Och lätt att glömma bort! Fast jag själv vetat om det i över 20 år så tränar jag fortfarande på det. 🙂

Istället för att försöka reda ut sina tankar som ofta bara går runt, runt i samma spår – låt det vara. Släpp det. Gör istället något kroppsligt. Säkert har du hört att det psykiska kan sätta sig i kroppen och ge olika symptom men jag vill nog påstå att det går åt andra hållet också. Kan vi lossa spänningar i kroppen, skapa mer fysisk balans, kan det vara lättare att också må bättre psykiskt.   

Frånkopplade från oss själva

Kropp och sinne hänger ihop, det ena kan inte verka utan det andra och de påverkar också varandra. Om vi ”frånkopplar oss” från våra kroppar är det så lätt att glida in i ett tillstånd där vi inte längre känner igen oss själva. Idag kanske mer än någonsin, när vi spenderar så mycket tid i den digitala världen. Vi fastnar framför olika skärmar i timmar; datorn, mobilen, paddan. Hur ska jag uttrycka mig utan att låta för flummig…? Det är som att kroppen saknar sinnet, som tycks glömt bort var det hör hemma.

Jag vet av egen erfarenhet att det går att prata med sin kropp. Skicka snälla meddelanden, ge positiva signaler, be den om samverkan. Jag vet också att ibland, när den skickar många signaler utan att bli hörd, kan symptomen öka (tills man lyssnar). Är vi rejält frånkopplade från oss själva kan det gå så långt att man till slut inte ens vet var man ska börja utan bara mår dåligt! I detta läge har man inte längre kontakt med sin inre kärna och har helt glömt bort det man innerst inne vet. Att lösningen kan vara väldigt enkel. Ibland i alla fall.

Jag söker mig bara till vården i nödfall, när jag vet att det är något jag inte själv rår på. Steg ett är alltid att försöka lyssna på mig själv. För hur ska någon som inte ens känner mig kunna veta varför jag mår dåligt, det känns som en gissningslek med förbundna ögon. Vem känner dig bättre än du själv?

Kroppsscanning kan ge svaret

Min erfarenhet är att om man bara lyssnar så vet man. Ett känt begrepp och teknik i detta sammanhang är kroppsscanning. Googla så kan du läsa på mer om det, det finns både böcker, appar och meditationer på youtube som man kan följa.

Det jag upplevt är att svaret kan vara som en viskning, en knappt hörbar signal som bara antyder i vilken riktning man ska gå. Denna gång kände jag att min kropp liksom låst sig, jag har haft kroppsvärk länge som bara stegrats. Känslan av två delar (kropp & sinne) som ska sitta ihop som kommit i osynk, och liksom skavde snarare än de passade ihop. Att balansera detta kommer inte lösa grundorsaken, men det kommer ge mig rätt utgångspunkt att möta det.

Mina löpningsrutiner må göra gott men känns inte rätt just nu. Styrketräning behöver jag säkert men inte på det vanliga sättet, att lyfta vikter enligt olika stela scheman. Jag har länge känt en längtan till mer fri rörelse, som dans eller bara rörelser till musik. De senaste dagarna har jag därför satsat på träning som zumba, yoga och andra mjuka men fysiskt ansträngande träningspass.

Lyckan av att nå förändring på egen hand

Efter gårdagen då jag tränat flera pass både morgon och kväll, var jag lite orolig för hur min kropp skulle reagera. Skulle jag få ännu mer värk? Imorse när jag vaknade kändes allt annorlunda. Jag kände ett stilla jubel, kroppsvärken satt inte kvar på samma sätt! Den var mer blandad med träningsvärk, haha! Helt underbart. Inte minst att känna att jag samverkar med min egen kropp. Om det är något tillfälligt eller om jag hittat lösningen får vi se. Kanske kommer jag till och med kunna avboka den där tiden på vårdcentralen. 😉

Funkar denna träningsform jag testade igår ska jag berätta mer om den i ett kommande inlägg. Stay tuned! Nu ska jag träna. 🙂

Ps. Tycker du att det jag skriver är värt att sprida, dela gärna inläggen med andra du tror kan bli hjälpta av att läsa det. Du får också gärna följa mig på twitter och instagram (@spabanken).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier