Har du någonsin badat i vin?

Heidi i badet på The Vine med ett glas vin.

Idag är det vinets dag! Kanske firar många det med att korka upp en flaska av sitt favoritvin. Förhoppningsvis firar ni i alla fall med vin av kvalitet istället för kvantitet, för det är inte ett rejält fylleslag som rubriken syftar på!

Att addera olika drycker till badvattnet var en spatrend som kanske mest florerade för en sådär 10 år sedan. På vissa håll har det varit själva grunden för deras spaverksamhet, som ölspa i Ungern och Tjeckien till exempel eller vinspa i Frankrike och Spanien.

MARQUES DE RISCAL
Hotel Marques de Riscal i Bilbao, Spanien, har ett vinspa.

Grundtanken bygger på vindruvans antioxidanter – polyfenoler – och att de ska motverka kroppens fria radikaler. En tanke och trend som nådde ända till Sverige. The Spa på Hotel Tylösand tog till och med fram egna produkter till deras vinoterapi-behandling. Detta var 2012 och självklart åkte jag dit för att göra research…

Vinoterapi på The Spa
Jag testar vinoterapi på The Spa i Tylösand.

Massage med druvor, bad i vin

Jag hade också redan varit till en lyxig vingård i Frankrike med spa och hotell och testat vinoterapi, on location, så att säga. Behöver jag säga att det var heeeeelt fantastiskt? Miljön på Caudalie är magiskt läcker, och jag blev behandlad som en prinsessa. 🙂

Heidi badar i vin på Hotel Caudalie.

Vackra kar som de sakta droppades ner vinkoncentrat i, min kropp som sakta masserades med druvkärnor, skön vila utomhus efteråt med utsikt över vinfälten…ahhhh!

Heidi badar i vintunna på Hotel Caudalie i Bordeaux.

Hur stor effekt en sådan utvärtes behandling egentligen har kan vi låta vara osagt, jag vet inte om det finns bevis på att kroppen skulle kunna ta upp polyfenolerna i vindruvans skal och kärnor på en sådan nivå att det skulle ha en faktisk effekt på de fria radikalerna i kroppen. MEN! Och här kommer vi till en viktig grundtes i hela min syn på spa – jag är fullkomligt övertygad om att det har en effekt ÄNDÅ.

Terapeut häller vin i badet på The Vine Hotel på Madeira
Terapeuten droppar i vinkoncentrat medan jag ligger i badet på The Vine, Madeira.

Ritualer hjälper oss till avslappning

Hur menar jag nu? Jo, genom att ta till olika knep – som självklart får oss att vilja åka just dit och testa just den och den behandlingen – så ställer vi också in hela vårt väsen på avslappning. Själva ritualen hjälper oss ner i varv och får oss att le inombords, bejaka livet, älska oss själva och omvärlden. Jodå, så är det. 😉

Rör vi oss tillbaka till vinets värld och koppling till spa så hade Selma Spa ett tag en champagne-behandling.

Heidi får champagnemassage på Selma Spa i Sunne.
Test av Selma Spas champagne-behandling…

Förstås var jag på plats då det begav sig och testade den också, läs om det HÄR. Tyvärr finns den inte kvar men Hotel Tylösand har en kroppsbehandling på menyn som heter Champagne & Tryffel där man masseras i vad de kallar champagne-olja. Jag testade just denna vid mitt senaste besök.

Behandlingen Champagne & Tryffel på The Spa i Tylösand.

Även om jag gillar att testa nya saker, har jag kommit fram till att jag helst häller min champagne i glaset. Det är också precis vad jag ska göra ikväll medan mannen fräser på några jätteräkor i olja, vitlök och chili. Mums…faktum är att det påminner mig om en massage med chiliolja jag testade en gång som var ljuvlig… Men det får jag berätta om en annan gång! 😉        

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier