Cellox 20 – pulserande ljus mot pigmenteringar

Vilken måndag! Efter ett smärre datorhaveri (som visade sig bero på att en propp och en säkring hade gått) och allehanda detektivarbete (plus tillhörande svordomar…ni vet måndag morgon när man bara vill sätta igång och beta av veckans skörd) så tränade jag, duschade och slängde mig in i bilen för färd mot Gärdet i Stockholm.

Det var så råkallt ute så att jag trodde jag skulle frysa till is, brrr…(paradisresa where are you??)! Att solen skiner från en klarblå himmel gör dock att våren ändå anas i luften. När jag kom fram till Maria på salong Total Hälsa – som var dagens mål – mötte fina tulpaner i fönstret, så vårfint!

Besöket har varit inbokat forever känns det som, vi hade varit tvungna att hitta en tid mellan alla mina resor där jag varken hade varit i solen på fyra veckor eller skulle till solen de nästföljande fyra. Inte helt lätt i mitt fall, men just denna vecka passade perfekt! 😉

Cellox 20 – med multipla syften

Behandlingen på schemat var Cellox 20, en vidareutveckling av den traditionella IPL-tekniken. Jag hade redan hört om Cellox 20 när Maria som driver salongen Total Hälsa på Östermalm i Stockholm, erbjöd mig att testa. Det lät intressant eftersom tekniken bland annat kan användas på pigmenteringar, något jag fått min beskärda del av under årens lopp. Bra hudvård för en jämnare hudton är ett knep jag använder mig av, men ibland behövs något mer kraftfullt.

Jag vet att många fler än mig letar effektiv hjälp mot pigmenteringar. Kanske har de dykt upp efter en graviditet eller på grund av någon medicinering. Pigmentfläckar ökar också med åldern och inte minst påverkar solljuset om man inte skyddat sig i yngre år. Och vem gjorde det? Inte jag i alla fall, tyvärr måste jag säga. Idag är jag klokare och medveten om solens skadliga inverkan på huden, men så var det inte då på det glada 80-talet. På med oljan och ut med solmadrassen i trädgården – brunast i skolan på måndag vinner! Typ.

Många jagar föryngrande behandlingar som ska jobba på elasticitet, lyft, rynkor och linjer men faktum är att en jämn hudton är minst lika viktigt om man vill se fräsch ut. En kombination av båda är nog det ultimata för att motverka naturens ålderstecken.

Rött ljus, brännande puls

Så skred vi till verket. Jag fick lägga mig ner, lägga håret i nät och skydda ögonen. Maria började med att lägga på en svalkande gelé på huden innan hon fattade tag i själva Cellox-utrustningen. Maskinen har ett stort handtag med en liten tipp på som förs fram över gelén som både glider och kyler. Där det finns pigmentfläckar skjuter hon ut det pulserande ljuset.

Anledningen till att det är så viktigt att man inte är solbrun när man gör behandlingen, är att ljuset söker sig till melaninet i huden där det förstör pigmentet. Först mörknar det för att efter några dagar till 1-2 veckor, krypa upp till hudytan. Där bildas en sårskorpa som slutligen faller bort.

Det känns, det ska jag inte sticka under stol med, varje puls bränner till och fast jag blundade såg jag ett rödaktigt ljus för varje puls. Man hör hur maskinen laddar och så snärtar det liksom till på huden. Aj! Men sedan är det borta. Ett par gånger fick jag be om en liten paus på några sekunder men det var inte värre än att vi snart kunde fortsätta igen.

Stor förbättring efter bara en gång

Hur lång tid behandlingen tar beror på hur mycket pigmenteringar man har. Maria avsätter en halvtimme vilket betyder att man kan göra det på lunchen och vara tillbaka på jobbet direkt efter.

Efteråt var jag knappt röd men fläckarna hade redan blivit lite tydligare. Innan de bleknar blir de nämligen först mörkare vilket är normalt. Det är så gången ser ut för pigmentet som först koagulerar, kryper upp till hudytan och slutligen faller bort.

En stor förbättring ska ske bara efter bara en behandling, men för bästa resultat rekommenderas återbesök. Maria erbjuder halva priset på första behandlingen vilket ju är toppen om man vill prova och se vad det handlar om. Det som känns bra också är att Maria gjort IPL-behandlingar sedan 2006, så hon har lång erfarenhet. Priset varierar beroende på om man har enstaka fläckar, vill behandla ett visst område eller hela ansiktet.

Jag kommer skriva igen och berätta om resultatet om ett par veckor, så kika gärna in igen om du är nyfiken på den här typen av behandlingar!

3 thoughts on “Cellox 20 – pulserande ljus mot pigmenteringar

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier