Deep Ocean, ny massage på Cinderella Spa

En massage med namnet Deep Ocean. Dovt ljud av tunga vågor, varm oljemassage och långa, rytmiska strykningar med djup avslappning som följd. De var så jag tänkte mig den nya 45-minuters massagen på Cinderella Spa som jag hade förmånen att få testa i lördags.

När jag testar en behandling kan jag ofta tänka mig in i hur den bör vara i sitt absolut mest optimala utförande. Som om varje behandling har sin egen personlighet. Det beror lite på hur bra den är upplagd, om man känner att det finns ett tydligt tänk bakom, men ofta är det så.

Babor-massagen Deep Ocean har just detta, tänket, även om det fanns lite smått och gott att slipa på i själva utförandet. Men mer om det senare.

Nyheter på Cinderella Spa

Cinderella spa har genomgått förändringar på sistone. Dels har rederiet slutat sitt mångåriga samarbete med produktmärket Kerstin Florian, dels har de nyligen varit på torrdockning för uppfräschningar och justeringar.

Nu är väggarna på däck 6 tapetserade med kvinnliga Babor-ansikten ända från hissområdet och vidare längs korridorerna mot spaavdelningen. Inne i spat har den specialbyggda kåtan (om ni minns? för den häftiga Samezen-behandlingen) tagits bort eller i alla fall ”neutraliserats” med vita väggar liksom att vissa tidigare gröna väggar också målats om.

Spamenyn är således också helt ny och kanske läste ni när jag senast på Mariella testade en annan behandling från denna meny, Sail Away. Jag gillar verkligen namnen och tycker menyn är både lättfattlig och överskådlig, vilket nog gynnar den mindre vana spabesökaren som ska försöka navigera sig fram och välja.

Heta handdukar, kalla stenar

Tillbaka till massagen. Jag fick börja med att lägga mig på mage och välja olja. När jag nyfiket frågade vad jag doftade på ville inte terapeuten berätta. ”Då väljer man med huvudet istället för den doft man instinktivt tycker om” förklarade hon vilket jag köpte. Visst kan det nog vara så att huvudet styr istället för känslan om man får veta ett namn och en egenskap. (I efterhand fick jag veta att jag fastnat för oljan Energizing).

Behandlingen började med varma, ganska heta handdukar på händerna, ett lite ovanligt grepp. Sedan fortsatte den med lätta strykningar på ryggen med både olja, varma och kalla stenar. Väldigt skönt även om varje moment var ganska kort.

Ett ben i taget lyftes också upp i en skön ställning och masserades mjukt, den som tränar vet hur det kan sitta spänningar i vader och på ställen man knappt vet om, så skönt när de får en chans att lösas upp och slappna av.

Intima områden och brist på flow

Även framsidan masserades, inklusive magområdet. Att ögonen täcktes var skönt men också lite obehagligt när jag upplevde mina händer som ”låsta” under handdukar medan magen blottades. En lite utelämnad känsla tog över och skuggade det som ändå var bra med själva ”magmassagen”.

I ett annat moment sveptes armar och leder runt i mjuka böljande rörelser där det bara var att slappna av och följa med. Skönt och – vet jag eftersom jag pratat med Lisa på Babor som utvecklat behandlingarna – med syftet att få hjärnan att sluta tänka och bara koppla av…man ska inte så noga veta vad som kommer, utan släppa kontrollen…

Jag gjorde mitt bästa i att ”go with the flow” även om jag hade önskat lite mer av just det; flow. Nu fanns det lite att städa bort av handdukspill och ryckiga justeringar av olika slag, en bänk som skakar till (på grund av trångt behandingsrum?) och liknande.

Åtgärdslistan

Behandlingen har potential att bli jättebra men det finns en hel del jag skulle vilja justera…till exempel:

  • Oljan. Jag vill välja olja sittande i badrocken, inte liggande avklädd (visserligen täckt av handduk) på mage med huvudet snett vridet åt ena hållet, en obekväm och underlig beslutsposition.
  • Heta handdukarna. Jag vill bli förberedd på sådant, en mening räcker, istället för överraskad.
  • Musiken. Istället för panflöjt hade det varit mäktigt om behandlingen började med djupa, svepande vågljud som sedan övergick i någon lugn, mer neutral musik.
  • Kontakt. Jag förstår tanken med att hela tiden behålla en hand på kunden även fast man som terapeut byter sida, sträcker sig efter en produkt eller något annat, men ”kontakthanden” får inte bli en ”stödhand” som väger med tyngd mot kundens kropp.
  • Längre moment. De flesta strykningar är för korta för att man ska komma ner i varv, två drag längs en kroppsdel gör inte mycket för vare sig kropp eller sinne.
  • Smidigare övergångar. En komplex massage kräver mycket övning på övergångar och grepp för att kunden inte ska behöva känna av så mycket ”fibbel”.
  • Intima områden – låt kunden välja. Magen är ett känsligt område för de flesta, kroppens centrum, placeringen för solar plexus. Magen kan vara stor eller liten, ha ont eller vara svullen, ha fött barn och bära spår av det eller annat. Ganska få har nog ett helt oproblematiskt förhållande till just sin mage. Och att låta någon massera där är väldigt intimt. Just därför tycker jag att terapeuten ska fråga om det är okej – för det är faktiskt inte självklart. (Och man måste inte pilla ner troskanten eller dra upp handduken vid brösten, behåll istället en extra centimeter hud både uppe och nere – den blottade huden lär räcka ändå).

Lyxig komplexitet

Med allt detta sagt förstår jag att det låter som att min upplevelse var nära katastrof men det var den inte. Jag är perfektionist när det gäller spa, någon annan kanske inte skulle noterat ett dyft av detta… Terapeuten var mycket vänlig och bra, kunde sitt jobb och hade en fin positiv inställning. Behandlingen är spännande och ”lyxig” just i sin komplexitet, men den innehåller många steg och kan därför också vara trixig att få till.

Mitt råd är att förenkla eller lägga till mer tid för längre massage i vissa steg. Den skulle nog också – i mitt tycke – vinna på att finslipas, likt ett musikstycke som övas och övas tills man är redo för konsert…

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier