När jag klev ur duschen imorse doftade jag av en hel örtträdgård. Bokstavligen! Schampot jag använde innehöll rosenträolja, duschkrämen innehöll lavendel- och ringblomsolja, kroppslotionen jag smorde in mig med efteråt innehöll kamomill. Huvudbeståndsdelen i dem alla tre var dock en annan, nämligen vassle!

När familjen Metzler förstod att den vassle som blev över av deras ostproduktion, innehöll över 200 nyttiga vitaminer och spårämnen, insåg de att de hade en ny affärsidé att ta itu med. Idag producerar de cirka 40 olika egna kroppsprodukter, totalt 400 inräknat de produkter de producerar även till andra kunder. De egna som går under namnet ”Metzler Käse-Molke” (molke är vassle) omfattar utöver ovan nämnda också dagkräm, nattkräm, handkräm, flytande tvål, läppbalsam, solkräm, babybad med flera.

Trots den omfattande produktionen kändes besöket väldigt småskaligt, charmigt och genuint. Direktförsäljningen (det går också att köpa deras produkter på spahotell och i vissa matvarubutiker) sker i deras garage som gjorts om till butik. Mitt emot ser man kossorna titta ut ur ladugården! Plötsligt kom yngste sonen springande med en pinne i handen och en hel hjord getter med kling-klongande klockor runt halsarna. Efter lite jagande utmed de gröna kullarna fick han skickligt in dem också i ladugården :-).

Ingo Metzler visade oss själv runt, bland annat till deras örtträdgård varifrån de tog cirka hälften av de kryddor och blommor som används till produkterna. Här fanns också ett jättegulligt hembyggt ”insektshotell” som inte bara var en kul gimmick utan gynnade pollineringen förklarade Ingo.

Huruvida vasslen har en gynnsam effekt eller inte på hud och hår har jag förstås svårt att uttala mig om efter bara en användning, jag kan dock intyga att de håller hög kvalitet, känns väldigt sköna och att jag med glädje kommer att fortsätta att tvätta och smörja in mig dem!

3 thoughts on “Vassle som skönhetsmedel

  1. Spännande! Kul att upptäcka nya saker – åtminstone hade jag ingen aning om att vassle används i hudvårdsprodukter!

    1. Känner precis likadant! Jag kände inte heller till att vassle var så välgörande även utvärtes. Men nu gör jag det 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier