Vassle – från ost till hudvård

Foto: Kristofer Scheiderbauer

Igår besökte vi Metzler Käse-Molke GmbH, en lantgård som producerar ost och kroppsvård i fjärde generation. Basen i deras tillverkning kan man säga är vassle, en restprodukt från osttillverkningen som är rikt på näringsämnen som proteiner och vitaminer. Det sura ph-värdet lär också vara en av anledningarna till att det gör huden mjuk som silke – ungefär samma effekt som Kleopatra fick när hon badade i mjölk!

Foto: Heidi Rovén

Jag har besökt Ingo Metzler, som ägaren heter, förut vilket jag också skrivit om här på Spabanken. Gården ligger i Egg, ungefär 20 minuter från vår bas här i Vorarlberg, högt upp på en brant med fin utsikt.

Denna gång fick vi samsas med en annan journalist vilket jag tror var anledningen till att rundvisningen mest handlade om deras osttillverkning, getter, kor och torkning av hö. Ändå är det skönhetsprodukterna som står för 80 procent av deras produktion.

Förutom det egna märket tillverkar de kroppsvårdprodukter till 15 andra företag också, bland annat Susanne Kaufmann som driver Hotel Post i Bezau. Hennes spa och produkter har jag också skrivit om förut, och på måndag ska vi göra ett återbesök där.

_MG_0518_1

Många av producenterna har specialönskemål vad produkterna ska innehålla och dessa ingredienser beställer de av andra. Men mycket framställer de också själva.

Förutom vasslen som kommer från deras djurhållning, har de en liten örtagård på de gröna kullarna.

Avslutningsvis fick vi smaka på den hälsobringande vasslen som var smaksatt med ananas för att dölja den annars lite udda smaken. Vi fick även prova gårdens alla ostar. Ett riktigt trevligt besök!

Foto: Kristofer Scheiderbauer

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier