Hälsa med valfrihet ombord på Norwegian Epic

De senaste dagarna har jag lapat vårsol i länderna kring Medelhavet! I lördags när jag vaknade såg jag till exempel ut över över Marseille. Eller, egentligen blickade jag rakt ut över ett Costa-fartyg som låg för ankar bredvid, men geografiskt var jag i Marseilles hamn. Jag var nämligen åter igen på kryssning, denna gång med Norwegian Cruise Line’s (NCL) nyaste fartyg Norwegian Epic.

Det var första gången jag kryssade med NCL faktiskt. Det jag kände till innan om rederiet var framförallt det som de är kända för; deras Freestyle-koncept som går ut på att gästen ska ha mesta möjliga valfrihet och så lite att rätta sig efter som möjligt vad gäller mattider och fasta sittningar i restaurangerna. Till och med spat ombord hade en freestyle-massage som gick ut på att man får den exakt som man vill: kunden beskriver helt enkelt sina behov för terapeuten som sedan skräddarsyr massagen. Ypperligt bra koncept tycker jag, och helt i linje med de spatrender som vi även ser i land för tillfället.

Efter toklite sömn alltför många kvällar i rad, två flygningar och rundvisning direkt när jag kom ombord bestämde jag mig för att skippa det populära ”sailaway-partyt” första kvällen och istället satsa på en dos balansering och måbra-tid på Pulse Fitness Center. Epic lanserades för bara ett år sedan så alla utrymmen är toppfräscha och moderna, så även gymmet.

Alla gäster ombord har fri access till det välförsedda gymmet med alla tänkbara maskiner, cyklar, stepmasters, löpband, vikter och träningsmaskiner. Den som aldrig varit ombord på ett kryssningsfartyg kanske tänker att det som erbjuds är en nerbantad uppsättning av ett vanligt gyms utrustning, men icke; här finns allt. Inklusive squash-hall på Epic.

På det dagliga programmet hålls även gratis träningsklasser medan vissa som yoga och pilates kostar extra (12-30 USD). Ombord på Epic kan man också träna Zumba och delta i klasser som Gravity samt TRX Suspension Training. Gravity har jag testat förut; det är en slags bäddar där man utnyttjar den egna kroppens tyngd när man tränar och som namnet antyder; tyngdlagen, för att belasta musklerna. Med TRX använder man hängande band med handtag i som kan sträckas långt eller nära kroppen för olika svårighetsgrad. Här tränar man främst bålen men man kan också träna över- och underkropp med olika övningar. Spännande för den som alltid är ute efter att testa något nytt för att hålla träningen intressant och kul är att Epic är den enda kryssningsfartyget som kan erbjuda denna träningsform.

Gymmet nås via spareceptionen som genast bäddar in besökaren i en air av goda dofter :-). Hyllorna lockar med produkter från La Thérapie, Elemis och Bliss och den som vill satsa på välmående och skönhet kan testa allt från massager och medi-spa, till frisör och nagelservice.

Efter ett ganska mjukt pass i styrka stretchade jag ordentligt och begav mig sedan för att njuta av deras bastufaciliteter. I anslutning till spat och gymmet finns två omklädningsrum för damer varav det ena har en ång- och en torrbastu samt utgång till deras Spa Courtyard med jacuzzis, hydroterapi-pool, varma mosaikbänkar och bastur av olika slag. Men det visade sig att man måste betala extra för all bastuanvändning, även dem i omklädningsrummet: 30 USD för ett dagspass då fartyget ligger i hamn, annars är det 4-dagars kort som gäller för 99 USD. Eftersom det var sent när jag hade tränat i gymmet kändes det inte värt för en kvart i bastun, men jag vill ändå ge ett plus för att man satsat en stor yta för spa och välmående, något jag tror att många efterfrågar när de är på semester.

Mitt generella intryck av Epic är att det är ett läckert fartyg i fin och fräsch design som känns uppfriskande annorlunda. Hytten till exempel har rundade former i tak, säng och soffa. Freestyle-konceptet och friheten att kunna gå och äta när man vill är kanon. Särskilt när man har barn då det är extra svårt att passa tider. Dessutom har fartyget ett extremt brett restaurangutbud; 21 olika där ca 7 serveringsinrättningar ingår och övriga kostar extra (en fast kuvertavgift på ca 150-200 kr, eller enligt à la carte-meny som på en vanlig restaurang).

Mindre praktiskt var det att hytten inte har ett separat badrum utan wc, dusch och handfat är integrerat i rummet (med skjutdörrar till wc och dusch). Spar säkert utrymme men tyvärr hörs ju allt: från duschstril till toabesök inklusive de ljudliga spolningar som alltid är fallet till havs. Mindre praktiskt om man som jag reser med barn som kanske sover. En annan mindre bra sak med den för övrigt fina hytten är att sängarna är korta. Jag är 176 cm lång och kände sängkanten med hälarna. Så långa personer måste ligga lite snett eller med fötterna delvis utanför madrassen…

Bortsett från detta är fartyget imponerande. Med sina 4100 bäddar är Epic det största fartyget som seglar i Medelhavet i sommar. Fartyget är förstås dragplåster i sig själv med en mängd olika aktiviteter, 21 restauranger, spa och gym, barnklubb, pooler och soldäck, klätterväggar, sportplaner, vattenrutschkana med mera – men man erbjuder kvällstid också flera shower ombord. Häftigast är att man visar en 1,5 timmes show med Blue Man Group som är gratis för alla gästerna att gå och se. Blir du sugen på att boka en sådan här kryssning så rekommenderar jag dig att kontakta Wondercruises som är proffs på kryssningar och kan svara på alla dina frågor. De erbjuder veckokryssningar med Epic i sommar för det ofattbara priset av 3500 kr!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier