Min kropp känns som spaghetti. Välkokt spaghetti. Det kan inte finnas en enda liten spänning kvar, i alla fall inte just nu. Jag kommer precis från min första spabehandling här på Fra Mare; en aromagyttjemassage. Och nog innehöll den aromer alltid!

Så går en aromagyttjemassage till; leran mixas med någon slags barrträdsolja, blandningen appliceras på huden, efter inpackning och dusch ges en helkroppsmassage.

När terapeuten visade in i behandlingsrummet trodde jag nästan först att hon hade släppt sig, så illa stank det, men det visade sig komma från den skål med lera hon bar och strax skulle smörja in mig med :-). Ler- eller gyttjebehandlingar är traktens specialitet, och det de är mest kända för i spasammanhang. Hit kom de ryska tsarerna på 1800-talet och tog kurer. Haapsalu byggde till och med en så pampig och lång tågperrong för att kunna ta emot de kungliga sällskapen att tågstationen än idag hör till den längsta i hela Baltikum, om än ur bruk numera.

Väl insmord och inpackad blev jag lämnad att vila. Jag somnade rätt snart. Omtöcknad fick jag en halvtimme senare kliva upp och duscha innan det var dags för en helkroppsmassage med betydligt mer väldoftande aromer; nämligen eterisk olja av ylang-ylang. Mmmm…hela jag doftar fortfarande sött och mjukt av den underbara oljan!

En sådan här heltäckande behandling på 80 min kostar här på Fra Mare 750 eek, vilket motsvarar ca 525 kronor. Mycket prisvärt alltså! Säkert hälften mot vad de hade kostat hemma. Ska jag utvärdera den som jag brukar skulle jag säga att den var riktigt proffsigt utförd, särskilt imponerad var jag över terapeutens fina massageteknik. Det enda som möjligtvis fanns att önska var något lugnare/långsammare grepp för att få en ännu mer avkopplande känsla. Den välgörande effekten har jag inga som helst tvivel om (se början om spaghetti-känsla…!) och hon var mycket noggrann med varendaste liten del av min kropp, från tår (hon masserade till och med mellan tårna) till huvud och dekolletage.

Slutet var kanske lite abrupt (det täckande tyget som legat över mig under massagen flög plötsligt bort) men jag fick i alla fall te att koppla av med i deras ”havsrum” med ljusterapi (en behandling man annars får betala extra för, de använder det tydligen även som relaxrum efter behandlingar).

Summa summarum är i alla fall att jag mår mycket bra!

I övrigt kan jag berätta att jag började morgonen med att gå upp tidigt för en promenad och lite yoga på stranden, som jag nu också ser ut över medan jag skriver det här. Från den sköna balkongen där jag sitter i en böljande liggstol i rotting med laptopen i knät, ser jag bort mot sandstranden, lekande barn, beachvolleyboll-lag och spatserande damer i solhatt. På håll hörs en syrsa och faktiskt även lite spamusik. Det är svårt att fatta att det här är Estland. Det känns mycket mer exotiskt! Jag stortrivs.

ps. Åt en urgod blomkålssoppa till lunch idag här på hotellets terrass. Ingen pulverprodukt här inte, denna var äkta. Priset? Ca 25 spänn. Otroligt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier