Spavädret i Haapsalu: sol ute, regn inne

Oj det känns som vi varit här och upplevt en hel vecka redan fast det bara gått en dag :-). Först vill jag bara säga att jag gillar allt starkt så här långt! Det finns en massa plus att lyfta fram. Men, vi måste backa lite, först till resan över. Visste ni att Tallink Siljas fartyg Victoria som vi åkte med är döpt efter vår kronprinsessa? Gudmor (till fartyget alltså) är Ilon Wikland, hon som gjort alla fantastiska illustrationer till Astrid Lindgrens sagor. Hon har också skapat det fina barnrummet ombord.

Jag har faktiskt haft äran att träffa Ilon Wikland, en otroligt rar och ödmjuk dam, vilket inte minst beslutet att skänka hennes samling av originalteckningar till Haapsalu stad tyder på. Hon är nämligen uppfödd här! Och för en månad sedan invigdes hennes nya sagoland i Haapsalu. Vi var där idag och såg oss omkring. Ett besök rekommenderas, det var charmigt!

Men när ska hon skriva något om spa? undrar ni förstås :-). Ja, redan på båten kunde man faktiskt ha både bastat, badat bubbelpool och fått behandlingar men vädret var så sagolikt (hihi det också) att jag inte ville gå in. Och så visste jag ju att jag skulle få det i massor när vi väl kom fram. Efter incheckning, rundtur i stan, lite shopping och en urgod lunch på Müüriääre (en söt liten servering med lavendelträdgård på baksidan och slow food på menyn), begav vi oss tillbaka till Hotel Fra Mare för att besöka spat.

Från vår balkong ser man både havet och rakt in i relaxavdelningen på spat.

I badväg har de en bubbelpool, en stor inomhuspool (som det med jämna mellanrum regnar och åskar över…en lite kul effekt – i alla fall barnen gillar det :-)), en kneipp och en utomhuspool som börjar inne och ute har en terrass omkring sig med en massa solstolar. Utöver detta finns två bastuavdelningar med totalt sex bastur, det vill säga tre i varje del. Den ena har ångbastu (min favorit) och två torra bastur, i den andra finns en saltbastu, en infraröd och ett sanarium (mellanvarm bastu med färgat ljus som skiftar).

Först kopplade jag bara av i ångbastun. Sen duschade jag, simmade ut en sväng och duschade igen. Därefter bestämde jag mig för en session i den infraröda bastun, Men inget mes-pröva-på. Nä, ni vet ju – jag är ju här för att hardcore-testa! Så jag satt där inne i 30 minuter. Den som provat vet att de sista minuterna är rätt tuffa. Har man bara mesbastat i en infraröd bastu fattar man ingenting förrän man suttit ett helt pass.

Först känner man nämligen just ingenting och undrar vad vitsen är. Men en infraröd bastu värmer upp kroppen inifrån, inte utifrån som en traditionell. Det sägs att värmen går 3-4 cm ner i huden och där löser upp gifter och slaggämnen och driver ut detta ur porerna. Dessutom lär man göra av med 600 kalorier på en halvtimme! Så jag rörde mig inte ur fläcken med andra ord, mer än när jag sneglade på klockan. Efter en kvart började jag svettas, efter tjugo minuter rann det om mig och de sista fem minuterna räknade jag ner. Seger! 🙂

Som grädde på moset avslutade jag med en kort session i saltbastun (egentligen skulle man sitta en halvtimme där med men jag pallade faktiskt inte, det får bli en annan dag). Mig veterligen finns ingen saltbastu i Sverige. Varför inte kan man ju fråga sig – det är kanon. Den blev snabbt sambons favorit. Kanske för att han fick smörja in mig på hela kroppen med saltet som stod i en vacker urna i mitten av bastun :-).

I alla fall så ska man sedan sitta med saltet på huden i den 40 gradiga värmen tills man svettas och saltet liksom smälter på huden, vilket ska verka renande. Förutom peelingeffekten av det grova saltet så gör hela bastuvistelsen huden alldeles underbart sammetslen!

Alla ytor från omklädningsrum till pooler och bastur är fräscha. Personalen är vänlig och ja, det må vara enkelt och omärkvärdigt men de har tänkt till och redan deras bastur har ju effekt! Särskilt gillar jag små detaljer som att det i till exempel den infraröda och saltbastun stod förklaringar (i saltbastun fanns det till och med på svenska) så att man förstår hur man får ut det mesta av sin vistelse där och vilka hälsofördelarna är. Toppen!

Fylld kycklingfilé med morotssås och frästa grönsaker med några räkor. Fräscht och gott!

Nu har vi just ätit middag i hotellets à la carte-restaurang och är lika nöjda med det. Varsin stor kycklingfilé fylld med soltorkade tomater och gorgonzola, vackert gyllene morotssås samt en smördegsskål med grönsaker i. Fint upplagt och mycket smakfullt! Priset på cirka 100 kronor avskräckte ju inte direkt heller, ett fynd!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier