Vem ska bli först att visa vägen och leda oss mot hälsosammare mattrender?

Sitter och skriver på en spaguide för en tidning och studerar därför olika spahotells matmanyer (jodå, jag bedömer ALLT när jag skriver och självklart äter jag maten också men i efterhand kollar jag också in menyn på nätet…). I alla fall: det finns många som konstlar till det i onödan! Det är som att man är rädd att det inte duger om man inte försöker göra det fiiiint eller att för få ingredienser skulle se fattigt ut i beskrivningen så därför maxar man på med några till – som i slutänden gör rätten förvirrad och fel.

Ett ställes meny som jag verkligen blir inspirerad av och som gör mig HUNGRIG och VRÅLSUGEN av att läsa, är den hos Bokenäs Hav Spa och Möten! Lyssna bara på detta:

Lättrökt örtfylld ankballotin serveras med rosmarin- och honungsglaserade äppletärningar och rödbetscremé.

Salthalstrad hälleflundra serveras med timjan och tryffelstuvad spetskål samt en skummig vit portvinssås och grillat rökt sidfläsk

Hallon- och chokladbrûlée serveras med kanderade nötter.

Det låter både sofistikerat OCH jättegott. Man begriper, gommen kan föreställa sig, det känns lockande!
Eller detta (också från Bokenäs):

Skaldjurscapuccino smaksatt med krondill serveras med grillad citrusmarinerad pilgrimsmussla.

Panchettalindad Ibericofilé och rosmarinsfylld sida av spädgris serveras med krämig ragu på gnocchi, basilika och peccorinotomater.

Kompott på råsockerrostade jordgubbar och rabarber serveras med Cremé Anglais samt kardemummacrisp.

Jamen kom igen! Det är ju elakt! Ni ligger så långt bort och så suktar ni med sådant där på menyn!!! 🙂

Skämt åsido, jag vill bara rekommendera att ni kikar noga på menyn (och mina matbedömningar ;-)) innan ni bokar ställe, för visst är maten en stor del av en spavistelse!

Jag tycker maten ska vara läcker och god, förstås, tillagad av de bästa av råvaror, gärna ekologiska i den mån det är möjligt. Det ska finnas en röd tråd och ett sammanhållande tänk bakom menyn plus att rätterna ska passa ihop och matcha varandra. Dessutom, och det här är viktigt, har kökschefer och kockar som sätter ihop en meny för ett spahotell ytterligare en utmaning och det är att maten ska kännas allt detta ovan OCH spa. Menyn måste ju utmärka sig på något sätt att den är komponerad för en spagäst, annars blir det ju jättekonstigt.

Jag minns en middag på ett spahotell för inte alltför länge sedan, där jag fick en kraftig dessertost som amuse-bouche – alltså aptitretaren före förrätten. Det dödade smaklökarna helt. Sedan ingick ytterligare mer dessertost efter middagen. Det blev konstigt och klart för mycket ost i samma måltid! (Dessutom tycker jag kraftiga ostar gör sig bäst i en middag med rödvin och kött, inte ihop med vita viner och fisk…men det är förstås en smaksak!)

Men detta är faktiskt bara grundkraven. För att riktigt imponera på mig, och det är hit jag tycker spahotellen idag måste sträva, ska det gärna finnas ännu mer hälsotänk i menyn! Jag tycker inte ett enda spahotell lever upp till det idag, vad jag vet i alla fall. Var ser vi information och menyer komponerade efter din ayurvediska dosha, för den med hjärt- och kärlsjukdom, för den med diabetes, för ökad cellenergi…ja listan kan göras lång – det är bara kunskapen och fantasin som sätter gränserna! (Samt orken, modet och intresset).

Jag ser detta utomlands på mina researchresor så den som vill ha fler tips är välkommen att höra av sig. Men säkert sitter ni med massor av kunskap i huset också. Så, kom igen nu alla spa med matservering – låt oss se den framtida matutvecklingen på era menyer! Om inte NI ligger i framkant vad gäller hälsosam mat, vilka ska göra det då?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier