Igår hade SvD en artikel om pigmentfläckar med rubriken ”Fläckad”. Intressant i och för sig och ett ämne jag själv tänkt åta mig många gånger. Testet däremot som kompletterade artikeln var jag väldigt frågande till.
Åtta olika ”naturliga” blekningsmedel hade testats av fyra testpersoner. Men vad menas med naturligt idag? Redan det en fråga att reda ut för sig, plus att det inte framgår varför man valt att testa ”naturliga” alternativ istället för dem som anses vara mest verksamma? Känns som man blandat två ämnen på en gång.
Sedan frågetecken två: om fyra personer har testat åtta produkter – hur har man då gått tillväga? Det framgår inte. Har var och en testat två produkter, ett på vardera ansiktshalva, eller har man testat först en produkt under en viss tid och sedan nästa? Om testet genomförts på det senare sättet så säger det sig ju självt att det klart att produkt två då får ett bättre betyg, ettan har ju liksom banat väg och gjort grovjobbet!
Nästa fråga är hur länge har produkterna testats? ”Under sommaren” står det; ja men var det juni-augusti eller tre veckor i juli? Säkert har produktmärkena ett och annat att säga om hur länge de anser att man ska använda produkterna innan man ser effekt (och jag skulle tro på 3 månader snarare än 3 veckor).
Min sista invändning till detta test är just detta att det testats under sommaren. Vem som helst som kan det lilla minsta om pigmentfläckar (vilket man borde lärt sig om man gör research för en sådan här artikel) förstår väl att det är absolut sämsta testtid eftersom det är väldigt svårt att undvika sol- och dagsljus då. Hur man än beter sig får man ju hela tiden ny stimulering av pigmenteringen – om man nu inte använder extremt höga spf-krämer/skyddar sig i skugga och med hatt. Inget sådant framgår att testpersonerna gjort och de hade ju dessutom i så fall behövt följa EXAKT samma instruktioner/restriktioner för att resultaten skulle vara jämförbara.
Till sist vet vi inget om deras utgångsläge; hur gamla var personerna som testade dessa produkter? Hur såg deras hy ut innan (hade de svåra solskador eller bara lite lätt pigmentering? Säkerligen påverkar det också hur bra produkterna har hjälpt).
Nej, jag är extremt förvånad över att en dagstidning som Svenska Dagbladet har tillåtit publicera ett så flummigt underbyggt ”test”. Jag må låta överdriven åt andra hållet men jag tar mitt/mina ämnen om skönhet och hälsa på allvar och ska man göra ett test ska det väl ändå vara någorlunda vettigt utfört om det ska vara någon vits och visa på något? Det hade varit bättre att bara berätta om produkterna utan testet.
Håller med – och oftast brukar denna journalist få utrymmet för att just tipsa om naturliga, gröna alternativ till de mer konventionella. Testet däremot… kanske en sommarvikarierande redaktör som blev lite föör glad i ett trendigt ämne? Jämför man med t ex hur ett test av barnoveraller redovisas i tidningar som Vi Föräldrar är de forskare på Harvardnivå…:-). Men tyvärr tycker jag att mycket av den sk skönhetsjournalistiken är ytlig och refererande, istället för tillföra nya vinklar och kunskap jag själv inte har tid/möjlighet att få fram.
Nä nä självklart är det samma journalist som gjort både och. Jag var för övrigt inte ute efter att racka ner på henne, men tycker att redaktionen borde sagt ifrån och styrt upp hur testet borde göras (eller bett henne göra om).
Hade varit bättre om vi fått göra alla sådana här jobb, haha, vi som vet hur de ska läggas upp 🙂
En bra analys och inte alls överdriven. Bra jobbat!
Hälsningar SHR-bloggen
Åh tack för det, skönt med lite stöd i tankegångarna 🙂
Eller hur! Det är så skönt att sitta i soffan och vara expert:-)) En av mina favvo-sysslor numera, mitt i blöjbyten och annat kreativt!
Däremot hoppas jag verkligen att SvD är lite självkritiska och tar denna del av sin journalistik på allvar. Även om ”skönhet” lätt avfärdas som ytligt, så omsätter skönhetsindustrin MILJARDER, så ur konsumentjournalistisk synvinkel ska den hårdbevakas!
Jag reagerade också på den här artikeln. Jag kände inte att jag fick något matnyttigt med mig och kunde lära mig något nytt!
Hoppas ni har det bra i Österrike!
Ja fast du är ju proffs så den var ju inte skriven för dig 🙂
Tack – vi har det superskönt här i Österrike!
Det är min önskan att alltid kunna lära mig något nytt 🙂
Sen är pigmenteringar något av det svåraste att behandla.