Sirliga kurbitsmålningar och kurviga dalkullor

Kurbitsspa, smaka på den ni. Nej, inte kibbutz utan kurbits! Kurbits som i de prunkande dalamålningarna, som i den planta Bibeln berättar att Gud lät växa upp för att ge skugga åt profeten Jona, som i Erik Axel Karlfeldts dikter.

Så vackert..så stilla…så Dalarna.
Foto: Green Hotel.

Min spalängtan just nu är nämligen oerhört långt från gnistrande pärlemormosaik, upplevelseduschar och sparitualer. Istället längtar själen efter vida naturvyer, hemkokt saft och stickade lovikavantar. OCH – att ligga i en pool kantad av en vacker kurbitsmålning!

Finns det? Så klart, och jag har hittat den! Den finns på Green Hotel i Tällberg och det är precis dit min spalängtan går just nu, inte till länderna kring Röda havet dit jag åker om bara några dagar för att kryssa och lapa sol, konstigt nog.

Förutom kurbitz tänker jag på Anders Zorns många målningar av bastande och badande dalkullor. Jag vill också bada vedeldat och vada ut i vassen i Siljans vågor utan att behöva bry mig om kurvor och valkar. Om det hade varit sommar vill säga :-).

Men nu är det ju inte det, och sorgligt nog vill inte Green Hotel (inte som i grön eller eko utan som i Börje Green som grundade hotellet) att jag skriver om dem. I alla fall inte i samband med spahotell för det vill de absolut inte klassas som. De är oroade att besökarna ska bli besvikna när de märker att de inte har samma moderna spafaciliteter att erbjuda som sina spagrannar i byn.

Det enda som oroar mig är att jag inte ska få besöka dem när jag åker upp om några veckor. Jag vill bada i den där poolen intill den där åldrade träpanelen med de prunkande blommorna. Kurbitsspa. Min själ törstar…

One thought on “Sirliga kurbitsmålningar och kurviga dalkullor

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier