Yasuragi presenterar nytt japanskt bad

Efter en omfattande ombyggnation av det japanska badet öppnar nu den japanska bad-, spa- och mötesanläggningen Yasuragi åter upp dörrarna. Konceptet är detsamma som tidigare, men förfinat.

Tillsammans med DAP arkitekter och med inspiration från en studieresa till Japan presenteras nu det nya japanska badet där besökarna kommer ännu närmare kärnan i den japanska badhuskulturen. Yasuragi öppnar för allmänheten den 1 januari 2018.

Badet – grundsten i konceptet Yasuragi

Yasuragi har under 20 års tid varit en plats dit människor kommer för att koppla av från vardagen och hämta ny energi. Stillhet, skönhet och harmoni har varit ledord ända sedan starten 1997, och det japanska badet är då som nu grundsten i konceptet Yasuragi. Det nya japanska badhuset har gestaltats av DAP Arkitekter som hämtat inspiration till den nya miljön efter en studieresa till Japan.

– DAP fick i uppdrag att skapa en plats att längta till. För oss på Yasuragi handlar det om att förvalta det japanska arvet och ge framtida generationer en plats där det självklara är att få komma närmare varandets innersta kärna. Varje liten detalj i material, rumslighet och bemötande ska möjliggöra det som är Yasuragi – det som kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa. Själens utandning, säger Sunniva Fallan Röd, vd på Yasuragi.

Miljö i samklang med naturen

Den nya miljön har tagit fasta på det japanska och står i samklang med den karga nordiska skogs- och havsmiljön i Stockholms skärgård. Betong och trä är grundelement tillsammans med växtlighet som bland annat utgörs av ett träd i anslutning badet. Miljön är intim och varm, samtidigt som det finns ytor för alla att hitta sin avskilda plats på. Vackra ljusinsläpp från glasväggar och tak möjliggör för naturen utanför att göra sig påmind.

Konceptet på Yasuragi är detsamma som innan ombyggnationen, men den nya miljön innebär fler möjligheter till avkoppling. Precis som tidigare börjar badbesöket med en introduktion till den japanska tvagningen, som alla uppmanas att börja med. Efter den grundliga tvagningen finns det varma källor inne i tvagningsrummet. Här finns även torrbastu och sköna duschar.

Utanför tvagningsrummet möts gästen av en miljö, inspirerad av japanska innergårdar. Här omgärdas innergården, som utgörs av ett varmbad med vatten på 34 till 36 grader, av huskroppar med ett kallbad, ett kolsyrebad och en ångbastu med salt. I anslutning finns även ett större sanarium med en temperatur på 65 till 80 grader och med utsikt mot tallskogen.

Fotbad – och sovbastu

Längre in finns ett fotbad i japansk stil med cirka 38-gradigt vatten. Här finns även en sovbastu som håller cirka 43 grader och som har varma stenhällar för avskild vila. Ytterligare avkoppling får gästen i ett bergrum som består av grunda källor och behaglig ljussättning där man ser upp mot berget hela Yasuragi vilar på.

-Ett fantastiskt spännande uppdrag som startade med en resa till Japan för drygt ett år sedan. Utgångspunkten för idéerna har varit att inspireras av och tolka den japanska badkulturen för att passa en plats i Sverige och Stockholms skärgård. Materialpaletten tar avstamp i det befintliga huset med sin fantastiska betong. Andra material är svartbetsad ek, ljus ek, mönstrade kakelplattor och specialdesignade tak av metallraster i olika mönster. Några ord som har följt med oss i hela processen är: Tradition, balans, natur, kontrast, njutning och stillhet säger Mats Hansson, Kreativ chef på DAP.

Utöver ett nytt japanskt badhus har det skapats en ny välkomstplats där gästerna tas emot och i anslutning till behandlingsrummen finns nya ytor för avkoppling. Därutöver har badintroduktionen fått en egen dedikerad plats där gästerna i lugn och ro kan börja sin resa in i den japanska badkulturen. Här finns även en ljuddämpad lounge och i anslutning till den en vilolounge där fina japanska teer serveras. Frukt och rawfood serveras i anslutning till den nya veganrestaurangen, Saishoku.

Mer om Yasuragi

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar.

Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi  öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.

One thought on “Yasuragi presenterar nytt japanskt bad

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier