Öl på arbetstid och spöstraff för rökning?

Undrar om borgarrådet Ewa Samuelsson har läst min bok Spaterapeutens 10 budord och sedan applicerat budorden på Stockholms stads anställda :-). Igår på Aktuellt fick hon cyniska mothugg av Eric Erfors, ledarskribent på Expressen, om att de kanske skulle sluta äta vitlök också?! (Ni som har boken vet att jag förespråkar att spakunden ska slippa känna obehagliga lukter såsom rök, vitlök etc…).

Tyskarna förknippar gärna öl med hälsa. Jag har till och med badat i öl på ett tyskt spa!

En debatt pågår om rökning på arbetstid, eller rättare sagt det rökförbud som ska träda i kraft i maj nästa år för Stockholms stads anställda. Motståndarna, det vill säga rökarna, menar att politikerna inte ska lägga sig i deras rökvanor. Men de verkar mer reagera som små barn som motsträvigt slår bakut mot ”föräldern” som säger stort nej, än att de lyssnar på vad som egentligen sägs.

För det första, förbudet gäller ju betald arbetstid. Är det så konstigt att de ska jobba och inte förkorta sina liv då de får betalt? Dessutom lär det finnas de (intelligenta) rökare som ser sin chans att få hjälp att sluta då antalet röktillfällen minskar under arbetsdagen.

Ska det införas förbud även mot ohälsosamt kaffebröd? frågade DN’s reporter Annika Folcker, ironiskt får vi anta, Ewa Samuelsson i en artikel i förrgår. Svaret blir förstås nej, eftersom det inte påverkar tredje man.

Jag blir själv väldigt besvärad av röklukt, men ännu mer besvärad blev jag när jag imorse läste en artikel i SvD om den malaysiska kvinna (Kartika Sari Dewi Shukarno, en 32-årig fotomodell och tvåbarnsmamma) som nu ska få spöstraff för att hon ertappats sippande på en öl!

Utan att försvara droger, vilja lägga mig i religioner jag inte är fullt insatt i eller på något sätt påtvinga andra mina uppfattningar vill jag i alla fall uttrycka dem: att utöva ett drogberoende så att andra drabbas och besväras är inte okej, särskilt inte under arbetstid och då ens kollegor får jobba extra för att man inte är på plats. Det känns också totalt befängt att Kartika ska spöas upp för att hon druckit en öl. Av artikeln att döma verkar hon ju varken ha druckit sig redlös eller begått våldsbrott påverkad utan helt enkelt, släckt törsten…

Vi ska inte främja droger, vi ska stötta varandra till ökad hälsa, men människan måste också få vara fri och ta egna beslut om sitt liv (vare sig det gäller cigaretter eller en öl), i alla fall så länge ingen annan tar skada av dessa val.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier