Det finns ett fåtal spa som verkligen har förstått vad behandlingar inom wellnesskategorin handlar om. På en hudvårds-/skönhetssalong råder andra premisser, men på ett spa tycker jag att hela tanken med det holistiska välmåendet bör genomsyra varje del av verksamheten. Några som verkligen lyckas med det är teamet på Susanne Kaufmann Spa.

Igår var jag på återbesök för att få testa deras splitt nya Asian Anti-Aging treatment. Susanne Kaufmann själv hade redan förklarat för mig att det var en extra lång och lyxig ansiktsbehandling där de kombinerade föryngrande tekniker som akupunktur och tuina-massage från den kinesiska medicinen med A-linjen från hennes egen hudvårdsserie. Eftersom jag länge velat pröva ansiktsakupunktur så tackade jag förstås direkt ja.

Dr Klett förklarar akupunkturens verkan för mig medan Angelika Scalet gör en handinpackning.

Jag började en gång en novell med orden ”Vitt, allt är vitt…” och på samma sätt skulle jag kunna beskriva känslan när man träder in i Susanne Kaufmanns värld. ”Ett spa ska vara hygieniskt”, har hon förklarat för mig, ”man ska inte behöva fundera över om det är välstädat eller inte. Är allt vitt ser gästen att det inte finns något damm eller smuts någonstans utan att det är rent och städat.” Dessutom är det väldigt snyggt!

Jag fattade genast tycke för min terapeut Angelika som trots sin ringa ålder lotsade mig vant, varsamt och tryggt genom hela behandlingen. Efter de klassiska momenten som rengöring (här även med en fruktsyre-peeling bestående av bland annat honungsmelon och kiwi), var det dags att möta doktorn utbildad i kinesisk medicin som arbetar hos dem under denna anti-aging-vecka.

Medan Angelika pysslade om och gav mina händer en inpackning, började Dr Brigitte Klett att berätta för mig om vad som skulle hända. Genom att sticka in sterila nålar i hudens översta lager på de särskilda ställen där de skulle stimulera mina energimeridianer, skulle också min kropp börja producera mer eget kollagen och stödja huden inifrån. Hon skulle också läsa min puls och titta på min tunga för att kunna ge ytterligare hälsoråd.

När jag låg där i det vita rummet, på den vita britsen med hårnät under vita handdukar, tänkte jag att det lätt hade kunnat kännas som ett sjukhus. Istället kändes allt bara väldigt lugnt, tryggt och fräscht och jag visste att jag var i goda händer. Nål efter nål stacks in och här nedan kan ni se en film från behandlingen som visar hur det hela gick till.

Som ni ser var jag ganska stel :-). Dels för att det inte var så behagligt att prata med nålarna i ansiktet (vissa hade gjort lite ont när de stacks in, vilket enligt Dr Klett var helt i sin ordning, det visade bara att hon träffat rätt och att de gjorde verkan), dels för att jag nog var lite på min vakt än över vad som hände och hur det kändes. Efter ett tag la sig dock det lilla obehag jag först kände och efter 20 minuters vila med nålarna var jag inte bara harmonisk utan ångande varm. Dr Klett förklarade att det var energiflödet som hade satts igång i min kropp vilket var väldigt positivt.

När momentet med nålarna var klart tog Angelika över och utförde en tuina, kinesisk massage, över dekolletage och ansikte. Massagen, som utfördes med närande sesamolja, skulle stärka den föryngrande och balanserande effekten ännu mer. Nästa steg var en ansiktsmask med anor från de gamla kinesiska kejsarna; en tjock pasta av pärlemorpulver från en särskild kinesisk mussla blandat med sesamolja. På läpparna fick jag ett läppbalsam med bivax och kamomill.

Här någonstans började jag gå in i det stadie jag beskrivit ett par gånger förut som bara sker under de absolut rätta förutsättningarna och rätt gäst-terapeut-kemi. För mitt inre seglade minnesbilder förbi från alla våra dagar här i Bregenzerwald; de gröna sluttningarna och den klara luften, klingande skällor från hundratals kor dekorerade med blommor, promenader förbi klara alpbäckar och blommande ängar, ljudet från surrande bikupor och kacklande hönsgårdar. Petra Natters hembryggda och milda kamomillte…Ingo Metzlers örtträdgård…det törstsläckande vattnet från Bad Reuthes järnrika källa…och den magiska stillheten i den vackra dalen Schönenbach. Hela mitt jag fylldes av kärlek och en djup tacksamhet, samtidigt som mina ögon tårades. Jag blev helt enkelt rörd av – inte bara den fina behandlingen jag fick uppleva – utan allt som dessa dagar har innehållit. Utöver all välgörande vård är även ett sådant här tillstånd väldigt helande för kropp och själ.

Till sist, när masken fått verka och tvättats bort samt händerna frigjorts ur sin inpackning, var det dags för de avslutande stegen med serum och dagkräm ur Susanne Kaufmanns anti-aging-serie ”A-line”. Innan jag lämnade rummet fick jag även ett specialbryggt kinesiskt te som skulle göra ytterligare underverk inifrån. Drygt två timmar hade gått och behandlingen var klar.

Och det yttre, synliga resultatet? Faktum är att det redan minuterna efteråt syntes skillnad på min hy. Den såg klarare och fylligare ut, spänstigare och – faktiskt – yngre. En effekt jag upplever är förstärkt ytterligare idag. Enligt Dr Klett ger minst 2-3 behandlingar bäst effekt, behovet är individuellt, liksom resultatet som också beror på hur man fortsättningsvis lever och vårdar sin kropp både inifrån och utifrån. För den som sköter sig kan resultatet hålla uppemot ett halvår!

Jag är oerhört nöjd med behandlingen. Asian Anti-Aging treatment integrerar det bästa av två världar; en kärleksfull syn på föryngrande hudvård där man stödjer och inte straffar huden för dess naturliga förlopp, samt den djupa avkoppling och omhändertagande som spavärlden när den fungerar som bäst är så bra på. Toppbetyg på alla plan! OCH – Spabankens första kvalitetscertifiering ”Certified by Spabanken” detta år går utan tvekan till förträffliga Angelika Scalet! En väldigt duktig terapeut som både är tekniskt skicklig och hyser en stor respekt och ödmjukhet för sin kund. Grattis Angelika och grattis Susanne Kaufmann Spa!

9 thoughts on “Kinesisk anti-age: yngre hud med nålar

 1. Wow, vad spännande! Finns liknande behandlingar i Sverige tror du? Provade själv en ayurvedisk föryngrande ansiktsmassage nyligen; fantastiskt att uppleva skillnaden i avspänning på när ”bara” rygg och axlar masseras, mot när hela huvudet, ansiktet och t om öronen inkluderades!

  Men hur ska det kännas för er att komma till bruset i sthlm igen efter det lugn ni verkar haft omkring er i ö-rike? 🙂

  1. Hej Elena!
   Borde absolut finnas ansikts-akupunktur i Sverige. Googla! Jag vet tyvärr inte var på rak arm.
   Den behandling du nämner låter också underbar, det blir en helt annan grej när massagen inkluderar mer till en helhet.

   Ja…bävar förstås lite inför ”bruset i Stockholm”, men jag tror inte vi blir hemma alltför länge så vi ska nog stå ut 🙂
   Och så har vi ju fina minnen att plocka fram och ”leva på”!

 2. Denna utmärkta anti-agingbehandling skulle kanske passa även för äldre mammor och svärmödrar? Vad tror du?

  1. Passar, absolut. Men är man 60+ med en hy som nästan är helt slät finns det andra behandlingar om man bara vill njuta! 🙂

 3. Hej! Det är så att jag har en fråga till dig som jag tror du kan svara på, men de har inget med de inlägget ovanför att göra:)
  Jag har letade runt på internet efter ett futuristiskt spa-hotell som jag läst att de ska finnas någonstans i Sverige (dock har jag tappat bort artikeln). De skulle finnas coola duschar och bastun i futuristiskt design men jag hittar inget. De enda jag hittar är ett hotell (maliva, tror jag de stavas)som ligger i Österrike men de hade bara ett blue box rum men i den artikeln jag läste skulle de finnas en hel spa avdelning som är skapad i futuristiska grejer. Skulle vara otroligt glad om du kunde hjälpa mig! Många kramar på dig! 🙂

  1. Hej Sandra!
   Hotellet du sett i Österrike heter Madiva. Jag skrev om det i Amelia, det kanske är den artikeln du sett? I alla fall. Det finns flera hotell i Sverige som har så kallade ”experience showers” eller upplevelseduschar som vi säger på svenska; Tylösand har en med färgterapi tex, Raison d’etre Spa har ”hinkdusch” (kall chock!) etc. Exakt vad för slags bastu är du ute efter? En som kör färg samtidigt eller en med doft eller vad tänker du på? Jag skulle i vilket fall rekommendera dig att klicka in på Strömstad Resort & Spa liksom St Jörgen Park i Göteborg – deras spaavdelningar hör till de mest high tech du kan komma i Sverige. Lycka till!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier