Haja vilka strålande sommarutsikter!

Idag går mina tankar dels till den starka vårsolen och den kommande solsäsongen, dels till det jag läste i tidningen imorse; att någon fått en HAJ på kroken utanför Smögens kust! Men hjälp…hajar i våra vatten…det hade jag faktiskt ingen aning om. Jag som simmade i havet där i somras när vi var på besök på Smögens Havsbad!

Och så om solen. Varje år samma sak. Alla larmrapporter, och så detta med D-vitaminet som på något sätt skulle rättfärdiga pressandet för solälskarna. Men så är det ju inte, det sägs räcka med 10-20 min för att kroppen ska producera nödvändig dos D-vitamin, och för varje år tycks forskarna bara komma fram till att UV-strålningen är farligare och farligare. Solens för- och nackdelar diskuteras varje år i de flesta tidningar. DN hade en bra solartikel redan i mars, SvD hade ett heluppslag i dagens tidning där de tog upp farorna med UV-ljus, även i solarium.

Kruxet är ju bara det att vi stackars soltörstande nordbor har så svårt att lyssna på varningarna, för vi mår ju så bra av värmen, ljuset och att få lite färg. Numera är man ju inte ens säker på att solkrämer, som tidigare har känts som en lösning, verkligen skyddar mot den vanligaste hudcancerformen malignt melanom. Eller att de är ofarliga att använda i de stora mängder som krävs för att vara 100% effektiva. Vad ni än gör; akta era stackars barn från solen. Klä på dem i lätta luftiga bomullsplagg när de leker i vattenbrynet, och trycker ner en snygg solhatt på huvudet så mår ni inte bara bättre utan kommer se unga och fräscha ut längre!

I övrigt kämpar jag på här med min te-idet, även om det i sanningens namn faktiskt inte blivit så värst mycket tedrickande. Fast funkar tycks det göra ändå så strunt samma vad man då kallar det, eller hur? 😉 Vad jag gör är helt enkelt bara att tänka lite mer på varje måltid jag stoppar i mig, att inte bli för hungrig (då tappar man bara kontrollen och stoppar sen i sig för mycket och fel slags mat) och att röra på mig. Jag varvar lågintensiva träningspass med styrka så att hela kroppen får sitt. Och verkar som sagt funka! Det var väl det jag visste; enkel matematik med plus och minus :-). Fort går det inte men det vill jag inte heller, då kommer allt bara tillbaka sen som ett expressbrev från DHL…

Ni ska dock få ett riktigt bra teknep som jag använder mig av när sötsuget sätter in; choko-teerna. Naturligt söta (utan att innehålla socker eller sötningsmedel) och goda stillar de det värsta gottsuget. Själv har jag prövat Four O’clocks Chocolate Spice och Choco från Yogi Tea. Båda riktigt mumsiga. Man kan också låta en tepåse dra i varm mjölk så blir det ännu lite smarrigare…

Och till sist, för att liksom knyta ihop säcken; forskare har nu kommit på att kaffe och te kan ge visst skydd mot hudcancer. Det är koffeinet som verkar skydda huden mot UV-strålarna. Men då funkar det alltså inte med de örtinfusioner jag tipsat om…ja vem vet vad som är nyttigt och inte? Egentligen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier