Något har hänt med mig och maten. Den är liksom roligare än förut :-). Jag ser inte längre maten som bara något att stoppa i mig när jag är hungrig, eller att ”belöna mig” med. Maten har fått ny status och jag tror många med mig känner likadant…

Kanske är det allt snack om ekologiska råvaror, kanske är det detoxtrenden eller kanske handlar det bara om intresse? I alla fall så har jag märkt att jag börjat se på mat med nya ögon. Jag har plötsligt insett att vi kan använda mat som medicin och att med rätt mat kan vi faktiskt påverka ganska mycket därinne i vår lilla fabrik. Precis som vi också kan förstöra en hel del för oss själva med fel mat…

All mat är inte supermat. Vissa livsmedel/råvaror har mer superkrafter än andra…

Från USA kom uttrycket Superfoods vilket ju nästan låter som något genmanipulerat och syntetiskt framställt som skulle vara superessensen av en viss matvara. Istället är det tvärtom – back to basic, så rent och fräscht som möjligt, och så nyttigt som möjligt. Jag vet inte men har hört (av dem som bor i USA , äter maten där och vet bättre än mig) att det är svårt att hitta råvaror som känns lika rika, rena och näringsfyllda som här hemma. Så kanske är det därför detta med superfoods kommit fram, de behöver det! För oss är det lätt att få tag i relativt vettig mat, men hos många brister kanske istället intresset och kunskapen.

Kolhydrater, fett, protein, vitaminer och fibrer – viktiga byggstenar i vår kost och näring. Genom att få i oss rätt mängd av respektive grupp kan vi laborera fram vår hälsa och hitta den optimala nivån för var och en av oss. Meningarna om hur ”sanningen” om den nivån ser ut går isär beroende på vilken lära man förespråkar. Jag tror att det också har en del att göra med ålder, kön, individ och hur aktivt man lever hur mycket av varje livsmedelsgrupp som passar var och en bäst.

I alla fall kan jag numera njuta av att lägga fingertopparna runt ett äpple och känna sötman i munnen när jag tar det där allra första stora bettet…på ett helt annat sätt än tidigare. Nu liksom känner jag hur alla antioxidanter bara sprutar ut i kroppen! Överdrivet? Jo kanske. Men varför inte om det gör det roligare att äta nyttigt? Min lunch idag (intagen efter en härlig powerwalk i solskenet ;-)) var ytterst enkel och bestod av en bit lax, ruccola och vanlig isbergssallad, en tomat, en halv avocado, några solroskärnor och lite olivolja över. Nu sitter jag och myser åt alla omega-3 fetter jag proppat mig full med. Sådana som bland annat gör blodkärl och cellmembranen mjuka och elastiska, förbättrar hjärnans kapacitet och ökar mängden serotonin – en kroppslig ”må bra”-substans!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier