Ljus och mörker på Asia Spa

Sommartid kan man sitta på hotellets uteservering. Foto: Heidi Rovén.

Här kommer ytterligare en sparapport från i somras! Som vanligt bilade vi runt i ”spasverige” och ett av ställen jag tjatade mig till att få stanna på var Asia spa. Ja, jag skriver ”tjatade” för med en liten lirare på året kunde inte alla i familjen gå in, det var alltså inte självklart att släppa in mig i detta vattnets himmelrike.

Ett spabesök på Asia Spa bjuder på mer än man rimligen hinner med under ett kort dagsbesök, och släpper man in mig i ett spa kan man aldrig vara säker på när jag kommer ut… 😀 ! Lämpligt nog var det dags för lille T att sova och jag kunde ta med mig äldste sonen*(läs mer sist i inlägget om regler för barn på Asia Spa) vilket löste alltihop på bästa sätt.

Både yta och kärna

För mig var det ett återbesök, jag har varit här flera gånger förut men alltid känns det som att jag har för kort tid och vill tillbaka. Jag och Isac fick i alla fall ett underbart spabesök och en fin mor-son-stund.

Asia Spa är mångas favorit, så också min. Hela hotellet är magiskt med sin läckra ramla-baklänges-stil redan i lobbyn; här skulle jag bara vilja hänga med en latte och laptopen en hel dag!!!

I entrén möts man av denna pampiga trappa. Men till spat tar man hissen! Foto: Heidi Rovén.
Smakfullt och stiligt. Visst vill man bara slå sig ner och hänga här? Foto: Heidi Rovén.

Spat är inget undantag; högst upp på taket till det antika stadshotellet har ägarna bakom konceptet (samma som driver Art Garden Spa på Arken bl a) skapat en finstämd oas där det asiatiska går som en röd tråd genom allt; inredning, inriktning, behandlingar.

I Peacock House är ljuset dämpat, förutom i ljusterapirummet då! Foto: Heidi Rovén.

Starta med tvagning, fortsätt med bad

Det första man gör vid ett besök är att tvaga sig ren. Jag tycker det är en fin ceremoni; lika mycket av respekt mot andra (vem vill bada i någon annans smuts) som mot den egna kroppen (älska dina veck och skavanker, vårda dem och njut av vatten och värme en stund).

Asia spa har egna kroppsvårdsprodukter som du får använda till tvagningsritualen. Foto: Heidi Rovén.

Rena och fräscha var det dags att tassa vidare och vi styrde direkt stegen in mot den stora Vitality poolen. De stora fönstren, de vackra krukorna, väggbilden, och så de många stationerna förstås: poolen är otroligt lyckad och ett bad här är som en hel behandling i sig.

Isac går i sin mammas fotspår och älskar spa! Foto: Heidi Rovén.

Denna gång blev det förstås ett dopp av det lekfullare slaget där mamma fick agera båt med sonen på ryggen och så tog vi oss runt och upptäckte forsar, fall och strålar under vattnet.

Ute, inne, aktivt, passivt

En trappa upp och ut hittar man en torrbastu ute på takåsen, så originellt! Härifrån har man utsikt och vy över Varberg, vilket man även har från de varma källorna i en annan del av badet.

Överallt på hotellet bjuds man in till återhämtning i olika former. Foto: Heidi Rovén.

Ytterligare ett plus för Asia Spa är de många relaxytorna, något som är en vanlig brist på andra spa; man ska inte underskatta behovet av att bara slappa mellan badaktiviteterna.

Jag älskar när det finns gott om ytor av slappa på. Sedan att jag aldrig hinner nyttja dem är en annan sak…
Isac hittade en hörna med kojakänsla som var mysig. Foto: Heidi Rovén.

Förutom deras spännande bastuavdelning med torr hetta, mild värme, ånga, dofter samt kalldipp-pool – upptäckte vi Peacock House. Denna avdelning är avskild och här är det vila och inte vatten som är huvudfokus.

Bastuavdelningen är behagligt mörk med dämpat ljus. Foto: Heidi Rovén.
I mild värme kan man sträcka ut sig och vila länge… Foto: Heidi Rovén.

Peacock House

Det finns fyra olika rum;

  • Ljusterapirummet; att kliva in här första gången är som att komma till himlen! Magiskt vackert med ett intensivt och energigivande ljus. Längs väggarna står bäddar där man kan ligga och lyssna till en vägledd meditation.
  • Mörkerterapi: känner du att du vill bli omsluten av mörk vila är det hit du beger dig. Varma vattenbäddar med saltstenar under som renar luften vaggar dig stilla till ro medan du kan lyssna till vägledd medtitation även här, om du vill.
  • Tempelrummet; Så underbart vackert. Bara själva tanken. Att gå in i ett rum för att låta själen få plats, bli ihågkommen och omhuldad. Meditera, vila, stanna upp i tanken, låt dig bara vara. Effekten av att göra till synes ingenting är ibland större än man kan tro…
  • Tejasrummet; vill du fylla på din kunskap om exempelvis yoga eller österländsk filosofi kan du här vila på en varm stenbädd i ett vackert skimrande kopparkar.
Ljusterapirummet har tempelkänsla även det. Foto: Heidi Rovén.

Gym finns också och både pass och behandlingar, jag har tidigare testat lite olika på menyn, till exempel Colorlift och Wenleu/Genki. Som sagt; mina besök här är allt för korta. Jag vill bara tillbaka för att i timtals låta mig njuta av allt detta fina som samlats här för gästernas välmående…!

*Om barn på Asia Spa;

Vanligtvis gäller 15 års gräns på Asia Spa, men ett par veckor under sommaren är hela familjen välkommen, mellan kl 08.00–13.00. Mindre barn ska dock vara helt blöjfria för att få bada. För behandlingar, aktivitetspass samt gym gäller 15-årsgräns året om.

One thought on “Ljus och mörker på Asia Spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier