Permanent make up; allt om att tatuera ögonbrynen

Mina bryn var ojämna och hade delvis slutat växa. Jag saknade ungdomens fylliga bryn, sådana som ramar in blicken!

Let’s face it, mitt ena bryn var praktiskt taget icke-existerande! I alla fall halva, vilket var en smärre chock för mig när jag fick se närbilderna vi tog. Att det var SÅ illa! Jag som haft riktigt välväxta bryn i yngre år, sådana som hade fått Brooke Shields att blekna i jämförelse…

Ena brynet var bara halvt.

Att nu nästan stå utan kändes orättvist eftersom jag aldrig hört till dem som hårdplockat ögonbryna med ambitionen att få dem smala som streck. Så, vad hände då? Ingen vet. Men jag har hört många teorier; att hormoner spelar in, graviditet, ålder, pincettplockning…

Så en dag står man i alla fall där med brynskuggan och pennan i hand framför spegeln och undrar vad som hände samtidigt som man försöker få fason på vad som finns kvar. Arggh! Tur då att ställen som Spa by Us finns, och terapeuter och bryn-konstnärer som Linn!

Spa by Us; entré och shop/reception/nagelstation! Foto: Heidi Rovén.

Permanent make up för ögonbrynen

Igår var jag där och överlämnade mitt bryn-öde i Linns vana händer. Redan hemma hade jag på hennes instruktioner smort in brynen med bedövningssalva. Jag kände mig inte så lite obekväm när jag gick iväg till bussen med krämigt vitkladdiga ögonbryn, men det vara bara att dra på sig luvan och titta ner och hoppas ingen skulle se något. 😉 Vad gör man inte för att bli fin…

Linn som jobbar med bryntatuering på Spa by Us har ett instagram-konto där man kan se före- och efterbilder på hennes kunder; @browsbylinn.

Väl på plats gick vi igenom mina bryn på alla möjliga sätt. Jag fick uttrycka mina tankar men sedan ville jag faktiskt inte påverka för mycket utan lämnade det upp till Linn. Jag var med varje steg på vägen, fick godkänna färgval, nya brynformen och slutresultatet. Det kändes väldigt bra och jag var inte ett dugg nervös när vi satte igång. Eller okej då, liiite spänd kanske på hur det skulle kännas och hur ont det skulle göra med själva tatueringen…

Sterilt och matematiskt uträknat

Vinkeln är viktig.

Linn använder en svensk välbeprövad tatueringsapparat och steril utrustning förstås. Hon visade mig till och med innan hon packade upp nålen ur förpackningen, använde handsprit, bar handskar och rengjorde både sig samt min hud noga…

Steg ett var att titta, bedöma, mäta med ett skjutmått och räkna. Ja, det finns formler på hur lång varje del av brynet ska vara för bästa balans och var varje krök ska börja och sluta! Allt ritades ut och jag fick titta på formen som hon ritat upp och godkänna.

Även om terapeutens estetiska känsla är viktig, görs inget ”på känn” utan mäts och räknas ut.

Sedan var det dags. Jag stålsatte mig inför första strecket (Linn använder så kallad stråteknik och gör smala, smala små streck som ser ut som små brynstrån, därav att man kallar det 3D-teknik också) – helt i onödan. Om jag skulle gradera smärtan på en skala mellan 1-10 så skulle jag säga 1-2 där bara de absolut sista strecken kändes som 3-4 kanske (då hade nära tre timmar gått från det att jag la på bedövningssalvan så det är ju förståeligt att det började kännas).

Jag var helt avslappnad under behandlingen, faktiskt låg jag och tänkte på annat!

Man känner när nålen jobbar sig fram men det känns mer som att hon ritar. Ont gjorde det inte. Tvärtom så var jag så avslappnad under tiden att jag nästan somnade, fast jag hade trott att jag skulle ligga och svettas och vrida mig av obehag.

Det är viktigt att man inte rycker till under tatueringen…

Resultatet – ett första intryck

Efter att ha tittat väldigt noga både när jag låg och satt upp, samt att vi tillsammans diskuterat och studerat resultatet, la Linn några få streck till innan vi gav oss. Bättre att korrigera det sista om det skulle behövas vid återbesöket tyckte Linn.

Lite rött, lite mörkt men på plats finns ändå ett par bättre bryn!

Förutom att huden är lite röd direkt efteråt fastnar en del av färgen nämligen på huden så man kan inte helt bedöma det slutliga resultatet förrän efter cirka tre veckor. Efter sex veckor kommer man på återbesök för en touch-up om det behövs; då korrigeras också eventuellt formen. Detta besök ingår i priset.

Jag var väldigt nyfiken vill jag lova när jag skulle få se hur det blev och Linn har gjort ett riktigt bra jobb! Visst är mitt tidigare kraftigaste bryn fortfarande det kraftigaste (kanske måste vi justera lite på det smalare, det får vi se efter sex veckor) men att få dit ett så snyggt bryn där det inte fanns något alls och dessutom med jättefin form känns super.

Att gå till någon som är seriös, välutbildad och som man känner förtroende för känns verkligen som A och O när det gäller en sådan här behandling.

Sitt utseende möter man i spegeln varje dag och ska trivas med, och att tatuera sina ögonbryn är ju inte som att måla naglarna, något man gör om varje vecka…

Hur det känns och vad man bör tänka på

Så till mina frågor som jag själv listade i förra inlägget;

Hur det känns och hur ont det gör har jag redan svarat på här ovan, det man ska tänka på före är att inte dricka alkohol eller ta blodförtunnande (som vissa huvudvärkstabletter till exempel). Efteråt ska man inte ta på brynen, inte gnugga, inte basta, bada, duscha hårt direkt på området, inte exponera sig för stark sol…riktlinjerna är dels för att inte få en infektion i det tatuerade området (där det bildats små sår som ska läka) men också för att inte färgen ska påverkas och blekna innan det hunnit läka.

Tills sårskorpan läkt ska området smörjas in försiktigt med en fet kräm, gärna med en ren tops. Foto: Heidi Rovén.

Sårskorpan som bildas efteråt får man inte heller pilla eller klia på. Däremot ska brynen smörjas in med en fet, skyddande kräm som exempelvis vaselin eller en läkande kräm som Bepanthen. Men allt detta får man veta på plats (till och med skriftligt).

Vem som helst (utom gravid eller kvinnor som ammar) kan göra denna behandling, utmaningen ligger hos Linn beroende på utgångsläge men när jag frågade sa hon att hon kan skapa nya bryn till och med för den som inte har några alls. De pigment hon använder är också säkra på så sätt att de är kemiskt framställda (låg risk för en reaktion), samt att de inte ändrar färg när de bleks.

På god väg mot en ny look

Enda risken är väl om det inte ”tar” men det får man ju som sagt korrigera en gång. Skulle oturen vara framme (läs: du pillar på dina nytatuerade bryn med otvättade händer fast du vet att du inte får…) och det blir infektion så får man gå till läkaren. Enligt Linn hade det aldrig hänt hennes kunder, men de vet hur de ska ta hand om dig och vad de ska rekommendera ut ifall att (ingen terapeut får stå handfallen vid komplikationer).

Före och efter bryntatuering med stråteknik, utfört av Linn på Spa by Us i Stockholm.

Nu väntar jag på att det ska klia och bildas skorpa, lite jobbigt men det är den process man ska igenom. Efter cirka 3-7 dagar faller skorpan bort och brynen har läkt.

Även om jag redan har min ”nya ögonbryn” är de just nu ganska kraftiga i färgen. Jag väntar ivrigt på både skorpans ankomst och bortfall samt att de tre veckorna ska gå så att jag kan se det riktiga slutresultatet!

Priset för en sådan här behandling kan variera mellan olika salonger, kolla dock upp utbildning och vana hos dem du väljer att gå till. På Spa by Us kostar bryntatuering 4500 kr (dock hade de nyss en kampanj för 2500 kronor), då ingår ett återbesök för att förbättra om så behövs. Resultatet håller upp till tre år.

4 thoughts on “Permanent make up; allt om att tatuera ögonbrynen

  1. Tack för tipset, har funderat mycket själv på att ”tatuera” mina ögonbryn då nästan har försvunnit. Svårt att hitta bra ställen men har hört att Spa by Us har ett väldigt gott ryckte..:-)
    Dina bryn blev väldigt fina..:-)

    1. Hej och ja! Klart du ska göra det. Det enda jag ångrar är att jag inte gjort det tidigare. Känns SÅ bra! Jag har varit många gånger till Spa by US och de är verkligen duktiga där. Therese som driver det skulle inte anställa någon som inte ”kan sin sak”, det är jag säker på. Man känner sig trygg och väl omhändertagen. Go for it! 😉 Efterbilder kommer också på bloggen när dels de tre första veckorna har gått och efter återbesöket tänkte jag. Så håll utkik om du vill se slutresultatet!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier