Asia Spa i Varberg – en njutningsoas där man snuddar molnen

Och så var det dags att berätta om själva spat på Varbergs Stadshotell; Asia Spa!

Inriktningen är som namnet antyder asiatisk; Indien möter Kina som möter Japan som möter Thailand. Det är häftig mix att ösa ur och det kan ju låta som om resultatet skulle kunna bli kaotiskt men det är snarare det totalt omvända. På Asia spa råder verkligen balans och harmoni.

Här samsas ayurveda med inredningsfilosofin feng shui, tankar om de fem elementen med yoga och meditation. Tillsammans bilder de en rik och stark helhet som bara kan komma ur äkta kunskap och intresse hos personalen. Här finns inget påklistrat eller påtvingat, Asia spa genomsyras av ett ödmjukt intresse för välmående och att förmedla detta på ett behagligt sätt till sina besökare.

Inredningen är i nästan hela anläggningen, förutom högst upp kring deras Vitality Pool där lokalerna badar i ljus, inredda i dova och ombonade färger. Spat ligger högst upp i en gammal byggnad från 1902 och brer även ut sig mot olika håll över takterrasser och under sneda takbjälkar. Det måste verkligen ha varit en utmaning att bygga det här spat men resultatet är verkligen inte likt något annat spa. Här och där står vackra statyer eller föremål, små nisher lyser upp en kal vägg, det finns alltid något att vila blicken på utan att det blir för mycket.

Vad jag också gillar med Asia Spa är den bestämda tydligheten. Visa hänsyn till andra gäster…tala tyst, behandling pågår…man avvisar aldrig ett erbjudande om att få ryggen skrubbad…ja, kanske inte formulerat exakt så som jag skrev här nu men på ett ungefär.

Efter att man gått upp för en trappa, passerat receptionen och fått sin korg med handduk samt tvättlapp (spabadrock och tofflor finns på rummet) rör man sig mot omklädningsrummen. På vägen dit passerar man ett frukt – samt tebord där man kan ta för sig.

Omklädningsrummet är enkelt men funktionellt. I anslutning finns ett tvagningsrum. Här är det meningen att man på japanskt vis sittandes på en pall med långsamma rörelser och stort fokus ska tvätta och skrubba kropp och hår innan man går mot bad och bastu. Jag slets dock direkt ur min ”tavgningsmeditation”: vilka dofter, vadå, vad är det här?!

På de jättelika pumpkärlen som generöst står utplacerade intill tvagningsplatserna (schampo, balsam, duschgelé och skrubb) står det poetiska namnet: Lotus Love. Asia Spa har gjort nya produkter! Men hallå – varför har de inte sagt något? Så typiskt dem! Blygsamma, ödmjuka, förvånade inför det faktum att man som spaskribent kanske liksom vore lite intresserade av att få veta det…! I alla fall så blev jag helt förtrollad av den här doften och kunde liksom inte sluta att gå och sniffa på mig själv efteråt :-). Det görs mycket konstiga produkter i branschen och att hitta rätt med dofter är jättesvårt men det här var en fullträff och jag ångrar att jag inte köpte med allihopa hem (de kostade mellan 98-120 kr styck tror jag i runda slängar för normalstora förpackningar).

Sedan dök jag direkt in i deras bastuvärld och höll knappt på att ta mig ut. Åh ljuva värmerike, så som jag har längtat efter att basta denna vinter (hm, min egen har liksom varit lite ur funktion…)!
Jag varvade ångbastun med eukalyptusdoft och salt med den heta torra på 85 grader, gled sedan värdigt ner i den 12 grader kalla isvakspoolen utan att röra en min eller tveka, upp och in i den heta torra igen innan jag lät ångorna i den andra ångbastun (ja de har två) omsluta mig en stund. Tillbaka till den superheta, somnade nästan liggande raklång (det var bara jag där) i den 45-gradiga avslappningsbastun och så där höll jag på innan jag till sist- jagad av klockan var tvungen att röra mig mot badavdelningen för att hinna med det också.

Deras stora vitality pool som den kallas är faktiskt imponerande, ja hela det rummet är häftigt. För det första så kontrasterar denna lokal mot de övriga genom att här möta med sandbeige kakel och turkos mosaik – det är som att bli förflyttad direkt till Medelhavet, inte minst tack vare de stora fönstren som släpper in maximalt med ljus. Denna dag var det dessutom soligt så effekten blev extra bra!
Grejen med denna pool är i alla fall att den har massvis med massagestationer där olika undervattensstrålar genom sitt hårda tryck kan ge exempelvis ben, mage eller lår en omgång liksom att olika kobras (vattenfall eller strålar uppifrån) kan massera axelpartier och rygg.
Bra duschmöjligheter intill finns också samt en utomhusterrass i anslutning där man hittar ytterligare en liten bastu.

Högst upp hittar man också deras häftiga rum med hängande stolar och ett relaxrum där man kan ligga ner. Det finns också två stora varma källor som är helt magiskt sköna att sjunka ner i. Det 40-gradiga (?) vattnet känns först nästan brännande, men snart kopplar kroppen av och man vill aldrig gå upp. Fönstren är öppna och samtidigt som man har fri utsikt över hela Varbergs stad lättas värmen genom svala brisar som hittar in via fönstren. Hur bra som helst!

Har man inte varit på Asia Spa har man en härlig upplevelse framför sig, har man redan varit där vill man gärna tillbaka.

One thought on “Asia Spa i Varberg – en njutningsoas där man snuddar molnen

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier