En djupdykning på The Spa, Hotel Tylösand

Mysiga hängstolar finns numera här och där i spat. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Ni som regelbundet följer det jag skriver vet att jag nyligen besökte Hotel Tylösand och redan har skrivit om hotellet, Tylöhus, havet, träningen och Leif’s Bar & Grill. Nu har äntligen turen kommit till att berätta mer ingående om Hotel Tylösands spaavdelning, The Spa!

Hotel Tylösand inledde 2015 en totalrenovering som vid nypremiären året därpå presenterade en ny inriktning och tanke om vad ett modernt spa kan innehålla. Man lämnade det traditionella med hysh-hysh-atmosfär och öppnade istället för lättsamt umgänge under det redan vedertagna begreppet ”social spa”.

Musiken en röd tråd

Musiken har också fått bli en tydligare röd tråd genom upplevelsen; dels genom att det spelas lite poppig musik i spat (inte nödvändigtvis delfinsång och panflöjt alltså 😉 ) och så kan man få välja spellista till sin behandling.

Det finns fyra spellistor att välja på, eller tystnad, under behandling. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Över den stora poolen ordnas också numera biovisningar. Jag ska erkänna att jag var lite tveksam, nästan oroad över allt detta när vi var på väg. Kunde det funka? Vissa saker låter ju bra i teorin men sedan ska de genomföras. Med människor. Hur det var precis i början vet jag inte men nu hade ju konceptet verkligen fått sätta sig, och var de inte redo för ett test nu skulle de aldrig bli det.

Dag ett fick vi en rundvisning. Mycket var sig likt men uppfräschat. Väntutrymmet före behandling hade bytt plats och fått ett lysande rött tak, en öppningsbar vägg finns nu mellan stora poolen och Leif’s café samt att skåpen i omklädningsrummet hade fått en ny smidigare funktion; nu både tar man sig in i spat och öppnar skåpen med egna rumsnyckeln. För att bara nämna några exempel.

Nytt fotbad, ny softsauna

På våning två känns det mesta igen förutom att kneipp-poolen (som de väl vad jag minns var först med i Sverige en gång i tiden) har tagits bort till förmån för fotbad och en softsauna. Ångbastun finns kvar och i utrymmet mellan de två basturna har nu en hinkdusch tillkommit samt en vanlig dusch.

Möblerna i Happy Lounge kommer från Slettvoll. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

OK, vi var in och ut ur spat i omgångar helgen då vi var där (fredag-söndag) och jag ska försöka komprimera upplevelserna. På rummet finns badrock och tofflor (som vi tyckte var rejält osköna, jag hade två par att välja på, det ena var för litet och det andra för stort men de ska bytas ut har de svarat).

Receptionsdisken i spat lyser i aquagrönt. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Spat ligger behändigt till på entréplan, möjligtvis att det är lite märkligt att man kan se dem som checkar in (och de dig) när man kommer trippandes i badrock men det var inget som störde. Bra var närheten till en dörr ut mot stranden dit jag faktiskt gick trots att det var november och tog ett dopp! Doppet finns förevigat på instagram som en liten film för den som vill kika. 🙂

Prat = ok

Spareceptionen har en stor och inspirerande shop som vi slängde suktande blickar mot varje gång vi passerade (och hade bråttom in eller ut). Någon i receptionen hade kanske en dålig dag (eller två) och var kanske inte den roligaste på en sådan post, viket är synd – gästen ska inte behöva börja sitt spabesök med en underlig känsla och frågetecken inombords (gjorde JAG något fel? vad var det där om?) men väl inne i de avslappnande domänerna kunde vi glömma det och ägna oss åt den njutning vi kommit dit för.

Det är behagligt varmt i det stora poolrummet. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Det var roligt att vi faktiskt var där en lördagskväll för det som kunde varit en katastrof var istället ett bevis på att deras koncept funkar! Spat var fullt, människor njöt och visade varandra hänsyn tyckte jag, visst kom en och annan glad kille med en öl i näven och var kanske lite överförfriskad men nivån hölls lagom och vi stördes inte. Merparten av gästerna var förälskade par (hon ofta gravid) som mös och gottade sig i bad på relaxbäddar.

Party time à la social spa! Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

På ett social spa FÅR man prata, det är helt okej! I bakgrunden spelades lite musik, ovanför poolen visades film (Dirty Dancing, men flera olika filmer visades under helgen). Det var fullt av folk och ändå väldigt bra feeling, en kombination som brukar vara svår att få till. Det var härligt att se och synd att lämna, vi hade en middag att passa och hade det inte varit så hade jag lätt kunnat hänga i spat hela lördagskvällen! 😉

Biovisning i poolen – en hit

Men ett spa är ändå ett spa, och jag måste säga att söndagen ändå var bäst. Väldigt lite folk, vårt flyg gick inte förrän på eftermiddagen och vi fick till en lyxig känsla av att ha stora delar av spat för oss själva… The Holiday (feelgood-rullen med Jude Law, Kate Winslet & Cameran Diaz ni vet..) visades på bioduken, vi flöt omkring och mös, jag ville egentligen inte gå upp men vi ville samtidigt beta av alla delar av spat.

Älskar att vi fick med just den här texten från filmen ”The Holiday” 🙂 Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Torrbastun längst bort i poolavdelningen fick besök tills det sa stopp, kalldopps-poolen blev nästa naturliga anhalt (jag är ingen badkruka utan njuter av dessa temperaturskiftningar!) och sedan tog vi oss en trappa upp.

Ångbastu är en favorit så här satt vi ganska länge, det var dessutom tomt så det blev förstås obehindrat tjejsnack i bastun innan vi bytte till deras softsauna. En soft sauna är lite som ett sanarium, mildare i värmen, inte lika stekhet som en vanlig torrbastu av finskt slag.

Deras soft sauna är dessutom doftsatt med örter, mmm…riktigt bra. Här satt vi också tills svetten lackade…, något som går mycket lättare med ett bra pågående samtal man inte vill ska sluta… 😉

En öken? Maspalomas kanske? Nix. Tylösand. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Hej då kneipp

Glöm inte fötterna.

Att byta ut kneippen berodde förmodligen på att inte så många använde den? Jag brukar inte vara den som sätter mig i sådana där allmänna fotbad, det känns lite ofräscht på något sätt.

Hotel Tylösand får dock plus för att varje fotbad hade en sprayflaska med desinficerande medel som man kunde börja med att tvätta ur fotbadet med (och självklart avsluta med om man är riktigt artig mot sin ”medspagäst” eller hur!).

Återigen fick jag bevis för detta med social spa – vi satt där och småpratade lite tyst och innan man visste ordet av var fötterna sammetslena och mjuka. Mjuka blev de av det fotsalt man kan få i receptionen, glöm inte att be om det! De har det i små påsar där och det ingår.

Fotbad – med klurigt salt

Mycket fotsalt, nästa fick vi bara lite, att dela.

Vi hade faktiskt lite ”issues” kring det där fotsaltet. Med viss svårighet fick vi ut varsin påse från spareceptionen. Min väninna hade dagen innan fått en påse med ungefär tre gånger så mycket innehåll utan problem men nästa gång fick vi en liten påse – efter knot – och blev ombedda att dela…

Min hjärna kan heller inte låta bli att tänka på det praktiska. Vad är bäst; att saltet delas ut i receptionen (på undervåningen, fotbadet är på ovanvåningen, där står heller ingen skylt om att man kan få det vad jag kunde se i alla fall) – förportionerat i små plastpåsar, eller att det står framme fritt att ta ur en bunke?

Båda sätten har för- och nackdelar. Receptionen kan missa, man står där utan salt, visst inte om att man kunde få det, det miljömässiga i att dela ut tusentals små plastpåsar… MEN, att ha en bunke framme ökar såklart risken för slabb och att folk slösar…

Pool with a view

Nog om det och tillbaka till våra spanjutningar! Det är något med de där två varma källorna i linje med glasvägg mellan…ljuset å ena sidan gör att allt blir lite silhuettlikt. Medan jag kan tycka att det är ett ”estetiskt problem” på vissa spa, gör det poolen på Hotel Tylösand bara mer dramatisk…

Dramatisk siluett i Feel good-poolen på The Spa. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Vi badade både i den inre och den yttre poolen som båda är superhärliga. Den inre har en liggbädd där man kan slumra och som ”skyddas” lite feng shui-aktigt av ett lätt draperi. Funkar! Temperaturen är dock nåååååågot för låg, ni vet för att man liksom bara ska släppa alla spänningar helt. Jag vet att varje extra grad i uppvärmning kostar dyrt men jag har skickat önskelista till Hotel Tylösand så förhoppningsvis höjer de lite.

Glöm inte att möta dig själv även om du är på ”social spa”… Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Utomhuspoolen har också något alldeles särskilt över sig, dels är den en sådan där pool ”alla” har sett bild på och önskat att de legat i (eller får komma tillbaka till), dels är den varm, skön och utsikten och känslan är suverän med havet och sanddynerna att fästa blicken på.

Släpp spänningar, lämna allt du inte behöver, tanka in ny energi… Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Ett vinnande koncept

Allt som allt är jag väldigt positiv till deras förnyelse och social spa-koncept som passar mycket bättre ihop med deras övriga stil och koncept på hotellet (musik, konst, socialt umgänge, party, konserter, happenings…) än att de skulle försöka tvinga in sig i ett fack som inte passar dem eller deras gäster.

Såhär säger Elisabeth Haglund, VD fr Hotel Tylösand:

– Vi utmanade oss själva att ändra ett vinnande koncept och våga tänka helt nytt, vilket var ganska modigt eftersom vårt befintliga spa redan var framgångsrikt. Men vi tittade på Hotel Tylösands ledord ”Be inspired” och insåg att ska det betyda något, så måste man leva efter det själv. Därför beslöt vi oss för att tänka ”utanför boxen” med The Spa – och det har glädjande nog lönat sig.

One thought on “En djupdykning på The Spa, Hotel Tylösand

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier