Pop-, konst- och spahotellet Tylösand

Stranden och sanden är som i Bahamas. Om inte ännu bättre. Foto: Heidi Rovén.

Förra helgen spenderade jag på Hotell Tylösand, spahotell i – Tylösand förstås, som ligger strax utanför Halmstad. Vilken helg! Njutning i kubik! 🙂

Innan jag förlorar mig i alla sinnliga beskrivningar ville jag skriva ett inlägg med allt det praktiska, för er som vill ha mer fakta. Sedan kommer ett annat blogginlägg med personliga reflektioner och tankar. Ok? Bra! 🙂

Från sommar till höst

Detta återbesök var verkligen välbehövligt eftersom det var alldeles för länge sedan jag var på Hotel Tylösand – och det ingår i jobbet att jag håller mig uppdaterad. Tack vare att vi brukar hänga nära denna del av västkusten om somrarna (dock ej i somras) så har vi flera gånger passat på att göra ett dagsbesök eller stannat över natten i samband med det.

Foto från min tim-långa morgonpromenad, visst är det vackert även såhär års?

Varje gång har de dock påpekat att deras sommarprodukt inte är representativ för deras spaupplevelse, utan önskat att jag ska komma när det är lugnare. Sommartid sjuder Tylösand av strandbesökare och hotellet har en välbesökt och mycket känd after beach varje dag med konserter.

After beach och hotel stay för många år sedan. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi har varit på det också och det är hur häftigt och härligt som helst, men det klart att spat får ett annat klientel en disig höstdag… Sagt och gjort, nu blev det äntligen av! November, vilken perfekt månad att mysa på spa!

Hotellet

Med havet och en av Sveriges mest fantastiska sandstränder som granne samt Per Gessle som delägare (affärsmannen Björn Nordstrand är den andra) är stilen och hotellet självfallet något extra. Sommaren 2016 byggdes delar av spat om och konceptet uppdaterades. Nu går exempelvis musiken som en tydligare röd tråd genom upplevelsen; nu spelas det inte bara sköna låtar i nattklubben, utan man kan även höra popmusik i både spa och behandlingsrum – om man vill. Hotel Tylösand kan också kalla sig Sveriges största konstgalleri.

Att hotellet blev galleri är egentligen en slump, läs om storyn på Hotel Tylösands hemsida! Foto: Heidi Rovén.

Drygt 400 maffiga verk hänger över hela hotellet, mestadels visas fotokonst av världsberömda fotografer som Terry O’Neill och Anton Corbijn, men i lobbyn finns också ett stort rävhuvud av Ernst Billgren och Per Gessles egen motorcykel av det klassiska märket Indian. Det finns även många foton på kända modeller, politiker och musiker – inte minst Per Gessle själv. Och ett häftigt på Kungen i lobbyn!

Totalt finns närmare 450 verk, och konsten hängs då och då om. Foto: Heidi Rovén.

Som privatperson är det främst hotellrum, spa och restauranger som man ser och använder, man tänker inte på vilka otroliga konferenslokaler de har. Vi fick en rundvisning och blev då varse om deras kapacitet. Totalt har Hotel Tylösand 32 konferensrum där den största salen, kongresshallen, kan ta 750 sittande gäster!

Jag hade ett deluxerum som jag älskade! Rymligt och lyxigt!

Hotel Tylösand har 230 rum i kategorierna Classic, Classic Design, Deluxe och Svit. Bakom stilen står Åsa Gessle, som har ett starkt designintresse och erfarenhet av hotell från hela världen i och med turnéerna från Roxette-tiden. Åsa är också den som handplockat sortimentet i spashopen.

Maten

Hotellet har fyra restauranger; Restaurang Tylöhus och Leif’s Bar & Grill som är öppna året om, samt sommarrestaurangerna Titus Tapas och Bettans Bar. Titus Tapas – jämte Tylöhus och samma lokal där Restaurang Akvarell låg en gång i tiden – öppnas upp vid behov som då det är stort tryck vid frukosten eller deras populära brunch. Bettans Bar öppnar även nu till jul då det serveras en lyxig julbuffé där med skaldjur. Hotellet har också eget bageri.

De bortre upplysta väggarna skapar stämning och atmosfär. Foto: Heidi Rovén.

Restaurang Tylöhus är den mer traditionella à la carte-restaurangen som också serverar spamenyer för gäster som har spapaket. Vi åt en sådan tre-rätters meny här, en lunch samt två frukostar under vår vistelse.

Lunchbuffén var färgsprakande, läcker och smakade också mycket bra. Foto: Heidi Rovén.

En kväll åt vi också på Leif´s Bar & Grill som är det mer rockiga alternativet i samma lokal som nattklubben. Öppet kök bjuder in till att man kikar in på när köksmästare Peter Danek och övriga kockar svettas över grillen och skapar sin matmagi.

Leif’s Bar dukas till kvällen upp som restaurang för att sedan övergå i nattklubb. Allt-i-ett, och det funkar!
Väggarna är dekorerade med Per Gessles framgångar, såväl från Gyllene Tider-tiden som Roxette.

Det går också att beställa enklare rätter som wraps och sallad i poolbaren, liksom energibollar och annat mumsigt.

Träningen

Med sitt tacksamma läge precis vid havet och den fantastiska sandstranden, plus en hel sektion av spat dedikerat till träning, känns det som att möjligheterna att jobba på formen är – kanske inte oändliga – men i alla fall väldigt många. Både ute och inne.

Lisa trampar sig till bättre form medan hon njuter av utsikten över havet. Foto: Heidi Rovén.

En trappa upp i The Spa ligger allt som har med träning att göra; ett spinningrum med filmduk där de både kör pass eller dit man kan komma själv och träna. Mitt emot ligger gym med maskiner och vikter (och grym utsikt över havet) samt att det även finns en stor sal för pass som yoga och zumba.

Det finns även en vandringsled precis utanför hotellet, jag testgick en del av sträckan.

Det går också en stig i skogen parallellt med havet och så kan man förstås gå eller jogga längs stranden i kilometer efter kilometer. Eller varför inte göra ditt eget yogapass direkt i sanden (fast kanske inte nu i november då) ;-). Vattenpass i poolen har de också, virtual aqua kallas det och instruktören är virtuell – på en filmduk över poolen!

Spa och behandlingar

Spat på Hotel Tylösand går under namnet The Spa. Faciliteterna är fördelade över två våningar och spareceptionen där man börjar ligger ett par få trappsteg ner från hotellreceptionen och lobbyn. Här får man handduk och använder sin rumsnyckel för att ta sig in, samma kort används till omklädningsrummets skåp, mycket bra system.

Svart inramning av entrén förstås – som på mycket annat – vilket håller samman konceptet.

I damernas omklädningsrum finns utöver skåp, också en bastu med litet fönster mot sanddynerna, samt duschar med produkter (schampo, balsam, duschcreme) och body lotion, allt i deras eget märke. Hårfön och stor spegel samt toalett finns förstås också.

”Väntrummet” har en varm, inbjudande känsla där man sitter ner innan sin behandling. Foto: Heidi Rovén.

Ska man ha behandling finns väntrum för det, med rött lysande tak över, dit terapeuten kommer och hämtar upp. Märket de använder är Eminence, ett ungerskt och ekologiskt spamärke för ansikte och kropp.

Lite grynig bild tyvärr pga ljusbrist i behandlingsrummet…

På nedervåningen finns stor pool, poolbar, gott om sittplatser runtom, en torrbastu, två jacuzzis samt en kall liten ”vakpool” (den lilla, djupa modellen där man går ner för en stege och doppar sig). Vissa tider hissas en filmduk ner i bortre änden av poolen och så blir poolrummet bio! Det bjuds även på frukt och det finns kranar plus muggar så att man kan ta vatten.

Vi var lyriska över pool-bio-konceptet, så mysigt!

På ovanvåningen finns utöver redan nämnda gymfaciliteter, massor av relaxyta, ångbastu, soft sauna (mellanvarm med doft), fotbad, hinkdusch samt vanlig dusch, varm källa inomhus samt en varm pool utomhus med vy ut mot stranden. Här kan man också förse sig med frukt och te.

En frukt kan vara räddningen, så man slipper gå, just när det är som mest avkopplande 😉

Och mer kommer…

Japp – det var lite fakta om Hotel Tylösand och The Spa! Nu ska jag ta tag i den mer spännande biten. Skvallret. Hur det var, egentligen? Vår rockiga tjejkväll. Maten, vad vi tyckte om den. Höll behandlingarna måttet? Ja ni vet, allt det jag brukar dissekera. Mer kommer alltså – missa inte!

Malin Olofsson, träningsansvarig, jag med kameran i högsta hugg och Andrea Hanné, marknadschef på Hotel Tylösand. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Och ni som inte redan gör det, följ mig gärna på instagram (@spabanken). 🙂

2 thoughts on “Pop-, konst- och spahotellet Tylösand

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier