Låg hygiennivå hos SATS Odenplan

Idag hade jag träningspremiär. Med premiär menar jag sedan Isac föddes. Jag har ju gått powerwalks, tränat wii och kört lite styrka hemma, men hittills inte tränat på gym.

Det var förra veckan som jag efter noga övervägande hade möte med en medlemsrådgivare på SATS Odenplan. Det gym jag jämförde med var Planet Fitness som ligger vid Norrtull och valet var inte självklart eftersom både har sina för- och nackdelar. Varför jag valt mellan just dessa två beror på att de har barnpassning, det är en förutsättning för att jag överhuvudtaget ska kunna träna. Jag gjorde studiebesök hos båda och kom fram till följande:

Fördelar med SATS Odenplan
-många bra gruppträningsklasser spridda över dagen.
-fin barnpassningsavdelning (Minisats) som verkar fungera som ett litet dagis nästan där man checkar in barnet före träningen. Personalen verkar väldigt gullig också.
-läget vid Odenplan. Centralt, gångavstånd hemifrån mig och lätt att kombinera med shopping, fika med kompisar etc.

Fördelar med Planet Fitness
-de har en behandlingsavdelning i bottenvåningen (kallas spa men det är det inte).
-de har pool och både ång- och torrbastu (Sats Odenplan har torrbastu).
-de har en servering där man kan fika/äta före eller efteråt.

Efter idag måste jag tyvärr väga in ett par nackdelar till SATS Odenplan också (jag har inte förbundit mig till medlemskapet än, först har man 3 veckors provträning)…

När jag lämnat Isac på Minisats och trippade bort till omklädningen i strumplästen kände jag hur grusigt och skitigt det var på golvet. Konstigt eftersom alla (VÄL!?!) har inneskor på sig. Tyvärr var det inte bara där det var skitigt…även golvet i omklädningsrummet var smutsigt och – här och häpna, i duschutrymmena. Jag riktigt kände smutsen och ”korn” under fötterna, såg stora luddklumpar som simmade runt på det våta golvet och så en massa hår i avloppsbrunnarna. Usch!!! Och på hyllan framför spegeln låg massvis med spillt smink (men det är ju inte gymmets fel, det är ju de slarviga medlemmarna som inte bryr sig om nästa person som ska ställa ner sin necessär där).

Toaletterna var också riktigt trista. Allt var hyperbasic och det fanns inga speglar (är de rädda att tjejerna ska stå och sminka sig därinne och därmed blockera dem, eller?) men det var inte det värsta; handfaten var smutsiga – de såg dammiga och fettiga ut – och tvålpumpen på väggen var tom. Dessutom var den stora papperskorgen överfull och på golvet låg också skräp. Hade det varit en timme före stängning hade jag kunnat förstå, men nu var klockan mitt på dagen.

Jag måste faktiskt säga att det inte alls känns särskilt inspirerande att lägga alla de tusenlappar man gör som medlem på ett år på ett gym som håller så låg hygien och renlighet. Jag tyckte det var riktigt äckligt så jag gick ut i receptionen och frågade dem hur ofta de städar sina toaletter (fast jag försökte göra det utan att det lät otrevligt). Svaret var att de försökte göra det ofta eller något sådant. Jag beskrev statusen på toaletten och receptionisten (som var väldigt trevlig och bemötte kritiken på ett ypperligt och bra sätt) svarade att hon genast skulle skicka in någon och fixa till.

Ok, bra. Om det hade blivit gjort. När jag efter att ha tränat gick tillbaka in i omklädningsrummet för att duscha och byta om, så fick jag av en slump syn på en skylt på väggen utanför omklädningsrummet där det stod något i stil med ”vi vill att du ska trivas” och så följde en lista med klockslag när någon sist sett till ytorna. Det stod kl. 13. Nu var klockan 13.30. Hur mycket hinner hända däremellan? In på toa och – nä fortfarande ingen tvål och äckligt handfat.

Icke godkänt till SATS Odenplans hygiennivå och lokalerna är också trista; man vistas i en källare hela tiden och ser inte dagens ljus. Dock verkar barnpassningen så pass bra att det väl måste bli där jag ska träna ändå, och de har många pass som är bra spridda över dagen.

Tänk om man hade möjlighet att träna på ett gym som andades lite mer SPA!!! Jag vill ha privat omklädning som hos Raison d’Etre Spa på Grand Hotell, jag vill se dagsljus från mitt löpband som hos 24/7 eller Planet Fitness, och jag vill ha rent och fräscht omkring mig. Gärna ha eget ”duschbås” som på ESPA i Riga.

Finns det dessutom tillgång till spa, behandlingar eller i alla fall ett par bastur att välja på som på Sturebadet eller Planet Fitness som jag nyss nämnde så är det underbart. Planet Fitness har dessutom båda jacuzzi och vanlig pool (det har du tillgång till med ett dyrare medlemskap kallat Aqua Fitness). Visserligen måste man hos dem ringa och boka in sin barnpassning vilket inte är så smidigt. Deras barnavdelning är inte heller lika stor (eller rolig) utan mer som ett större rum bara.

Hade bara Planet Fitness legat mer centralt och haft lite fler och bättre spridning på sina pass (jag vill inte träna lunch och efter jobbet då alla andra tränar nu när jag inte måste) så kanske jag ändå hade slagit till på ett medlemskap där istället. Det ser i alla fall fräscht och rent ut.

2 thoughts on “Låg hygiennivå hos SATS Odenplan

  1. tack för en bra blogg/sida.

    håller med dig om att Sats är skitigt och dåligt, dom kunde ju göra det så bra men men

    1. Tack själv för att du läser den 🙂
      Kul att se att jag har manliga läsare också (många tror ju att spa bara tilltalar tjejer/kvinnor men hälsa är ju för alla…).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier