Incheck på femstjärnigt i Jurmala

Jurmala Baltic Beach Hotel
Jurmala Baltic Beach Hotel

Igår lämnade vi Pärnu i Estland och ställde in GPS:en mot Jurmala i Lettland. Resan tog dryga tre timmar, exklusive lunchstopp och lite extra på grund av tillfälliga vägarbeten på flera ställen längs vägen.

Jurmala Baltic Beach Hotel

Väl framme checkade vi in på femstjärniga Baltic Beach Hotel. Känslan…ja, hur ska jag beskriva den? En del menar att hotellet är ett fult schabrak som förstör strandbilden i byn (det ser faktiskt lite ut som ett strandat kryssningsfartyg), för många stamgäster är det en hälsoresort vid havet med alla faciliteter och bekvämligheter de inte vill vara utan. Hotellet byggdes ursprungligen åt den sovjetiska kommunisteliten 1981. Sedan 2002 har det varit Baltic Beach Hotel med spainriktning.

Efter att ha passerat en säkerhetsvakt vid grinden och talat om att vi skulle bo på hotellet körde vi in på parkeringen, full av lyxiga bilar. Lobbyn är prålig i guld och svart, men maffig och med en air av gammaldags lyx. Lite som Nådendal spahotell i Finland. Jag förstår att stilen tilltalat ryssarna (statyer, guld, kristallkronor etc.) men nu sviker de på grund av sviktande valutakurs. För många år sedan var vi här. Vi hade ett rum i den gamla delen (som de nu planerar att riva), jag minns att jag tappade ett örhänge handfatet. Rörmokaren kom, skruvade upp rören och räddade det 🙂 .

Jurmala Baltic Beach Hotel

Denna gång har vi ett rum i den nya delen. Flott och sobert i beige och bruna nyanser. Balkong med utsikt mot havet. Bekvämt och fint. För 25 euro extra har man halvpension. Klart värt, då ingår en trerätter lunch eller middag (vilket är valfritt)av riktigt bra kvalitet. Och det är ingen fast meny, man väljer själv från en särskild meny med förrätter, sallader, soppor, varmrätter och efterrätter.

Hotellet har flera restauranger; Caviar Club, Il Sole och Seafood & Oyster terrace. De två första kan man äta halvpensionen på. Första kvälen åt vi på Caviar Club och var supernöjda med såväl mat som service. Suveränt på alla sätt!

Jurmala Baltic Beach Hotel

Idag till både lunch och middag åt vi på Il Sole. Lunchen var jag nöjd med men inte alla mina rätter till middagen; en ofärdig aubergine& mozzarella-rätt (den skulle vara varm med tomatsalsa men var i princip rå och hård) skickades ut och byttes mot en minestrone-soppa som jag inte heller rörde.

Precis nedanför hotellet har de hyrt en del av den 3 mil långa stranden här i Jurmala. De får inte kalla den privat, inte heller skärma av eller neka utomstående att sola där, men hotellgäster har fri tillgång till de fina solsängarna med tjocka madrasser och man kan också låna strandhanddukar om man behöver.

Heidi Rovén, Jurmala Baltic Beach Hotel

Längst fram har de placerat 10 cabanas som blivit mycket populära, trots att de kostar 100 euro per dag att hyra (då ingår ett fruktfat, vatten och en flaska champagne). Soldyrkare från Riga kommer hit på helgerna när de vill lyxa till det och njuta och hyr då gärna en säng – om någon finns ledig.

Förutom ett par märkesaffärer med allt från Bentley-glasögon, Kenzo-kläder och annat finns barnklubb (det kostar 5 euro per timme att ha sina barn där) plus liten lekplats. Barn får också följa med in till sportpoolen där vi var idag och simmade lite och bastade. Lätt förvirring rådde dock; del hade vi svårt att hitta var det låg, dels var badmössa obligatoriskt och de duschmössor vi sparat från hotellet föregående natt dög inte. Vi fick låna badmössor (som de också säljer för 2 euro styck).

Med tanke på hotellets klassificering och de intryck man får av rum, restauranger och övrigt var det standarden anmärkningsvärt låg på sportpoolen. Omklädningsrummet var basic, duscharna luktade mögel/våt hund och simbassängen var bara ett enormt rum med en bassäng, en liten pool med masserande fall i ena änden och en välanvänd träbastu på mitten. Allt funktionellt men i enkel standard.

Jurmala Baltic Beach Hotel

Imorgon ska vi pröva deras lyxigare badavdelning kallad The Garden som jag hoppas mycket på. Rapport kommer!

One thought on “Incheck på femstjärnigt i Jurmala

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier