The Garden på Baltic Beach Hotel

_MG_8438_1

Vår näst sista dag på Baltic Beach Hotel fick vi äntligen en lucka att göra deras sparitual, det vill säga besöka deras badavdelning The Garden. Jag hade varit lite störd på att man var tvungen att boka denna badupplevelse plus att det inte fanns något annan ”spaigt” att göra utan att betala extra (utom att bada i den ocharmiga sportpoolen med en högst basic bastu och lätt mögelluktande duschrum).

När jag kom dit förstod jag; det är inte jättestort så som många andra hotell är förstås priset ett sätt att styra gästernas tillströmning, plus att jag kom på att det förstås finns motsvarigheter även i Sverige: till exempel The Creek på Ystad Saltsjöbad.

Vi var hopplöst sena när vi kom men fick beskedet (med ett leende) att det inte alls var något problem. Förmodligen för att det var ganska lugnt mitt på dagen. Efter dusch (så klart) och ombyte i de fina omklädningsrummen (damsidan var lätt romantisk med rosa kartell-stolar, sittpuffar och guldkantade skåp – alla försedda med tofflor, badrock och handduk) trädde vi så in i The Garden.

_MG_8338_1

Genast blev vi mötta av en spavärdinna som räckte oss handdukar och föreslog att vi började med att värma upp oss i bärnstensbastun.

The Amber Sauna var dekorerad med mosaik som såg ut som bärnsten. I hörnen satt pelare täckta med äkta bärnsten. Bärnsten innehåller en slags syra som anses välgörande och renande, och tanken är att man andas in detta i värmen.

Efter en stund i den milt varma bärnstensbastun testade jag upplevelseduschen. Precis som på många andra span fanns olika knappar som gav olika duschupplevelser. Här fungerade de dock bättre än på många andra håll; tropisk gav blått ljus, gav en finfördelad spray plus doftade eucalyptus. Dessutom ändrades upplevelsen efter ett tag. Medelhavs-knappen gav ett varmare regn med söt fruktdoft av apelsin och något mer behagligt medan ljuset byttes mot varmt rött. Härligt!

_MG_8370_1

Därefter gled jag och sonen ner i den mjukt rundade poolen som kändes frisk med sina 29 grader efter den varma bastun och duschen, men som vi snart vande oss vid. Ovanför poolen hängde rader av kristaller som gav ett stjärnliknande gnister som jag förmodar också ska kännas exklusivt även om det för oss svenskar nog mest känns lite förlegat designmässigt.

En varm bubbelpool fanns också. Medan man och son badade där passade jag på att beställa in oxygen-cocktails till alla från spabaren. Rolig grej där spavärdinnorna tog en juice (ananas, tranbär, druva eller äpple) och kopplade en låda som det stod O2 på till en mixer. Det rena syret gjorde att juicen förvandlades till ett skum, den såg ut som en milkshake när det var klart fast den var helt mjölkfri. Glaset var larvigt lätt, fullt med luft som det var 🙂 .

_MG_8447_1

Jag provade också en bastu vid namn ”Old Wooden Sauna” som var jättefin och jättehet, åh…det var svårt att lämna den goa värmen, jag älskar ju all form av bastu 🙂 . Ännu en de hade var deras turkiska hammam, inrett precis som ett äkta hammam med stor navelsten i mitten och bänkar på sidorna med kranar. Här kom spavärdinnan med varsin stor bytta med tvålskum plus en skrubbhandske var så att vi kunde skrubba oss på hela kroppen inne i den fuktiga värmen i hammamet. Så gjorde vi och blev superlena och rena! 🙂

Sista och avslutande steget var ett besök i den vackra rhassoul-bastun. I dagligt tal kallas den ofta bara för ”rhassoul”, även om det egentligen är den marockanska leran som bär det namnet. Den är exotisk, färgglad och spännande…i taket lyser små lampor som en stjärnhimmel.

Eftersom jag besökt flera sådana här visste jag vad som skulle hända, men inte resten av familjen 🙂 . Först får man en burk lera att applicera i ansikte och även på kroppen om man vill. Därefter börjar det pysa ut en ångande värme i rummet och ljuset dämpas så att man ska kunna slappna av. Efter cirka en kvart blir det ljusare igen och strax därpå faller ett ”regn” från taket.

_MG_8472_2

Faktum är att ”regnet” var ganska hett. Som tur var föll inte så mycket, i alla fall inte i hela rummet utan vi kunde skölja av oss resterande lera med hjälp av de duschar som satt på sidorna om sittbänkarna. Efteråt vilade vi på de uppvärmda keramikbänkarna vid baren med vatten och varsitt äpple. Jag var också noga med att se till att hela familjen smorde in sig rikligt efteråt då både bad, bastu och lera annars kan verka uttorkande på huden.

Vi mådde mycket bra, var väldigt avslappnade, lena och rena efteråt. Det var verkligen en suverän sparitual som även fungerade ypperligt som familjeaktivitet! 🙂 Ett tvåtimmars besök kostar 36 euro på vardagar och 43 euro på helger, barn under 12 år kostar 8 euro.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier