Som jag nämnde tidigare har man på Royal princess förlagt spaavdelningen till däck 5. Namnet är Lotus spa och placeringen är nära front desk med genomgång från fartygets hissar akterut. Det gör det hela lite märkligt eftersom gäster på väg till fartygets atrium eller fartygets motsvarighet till reception, ibland tar sin väg förbi spat – utan att egentligen vara medvetna om det ens.

Första intrycket är rent och elegant. Väggarna är i sten, eller i alla fall ser det ut så, av stavtypen som går omlott om varandra i eleganta liggande rader. Beige, svart, vitt är huvudtonerna, med inslag av lila i en mild dimmig nyans. När man träder in i Lotus spa är det faktiskt ganska förvirrande för trots att det bara rör sig om en korridor med en ”arm” ut ifrån den, tappar man snabbt och lätt koncepten om riktningarna eftersom allt ser likadant ut åt alla håll (tycker man i alla fall till en början). Efter ett par besök upptäckte jag de diskreta skyltarna som hjälpte något men jag var fortfarande tvungen att ibland fråga om jag var på väg åt rätt håll.

Omklädningsrummet hade tacksamt nog dubbeldörrar (förhindrar att man blir sedd naken utifrån under ombyte till exempel så det var bra tänkt). Skåpen var halva vilket räckte men det fanns bara en bänk att lägga ifrån sig saker på vilket jag tyckte var för lite. Det fanns två sminkspeglar med fön och fönster, men endast två duschar på 50 skåp var på tok för lite! Jag fick köa.

En av de få ”barnsjukdomarna” var hett vatten i kranarna utanför toaletterna. Och med hett menar jag hett! Det ångade om vattnet och jag brände mig, kunde faktiskt inte tvätta av tvålen så varmt var vattnet. I övrigt var dock allt näst intill perfekt.

Bad- och bastuavdelningen går under namnet The Enclave och är ett nirvana av avslappning. Vatten och fräscha handdukar att förse sig med finns vid ingången. Väl inne möts man av ett stort utrymme med en hydroterapipool i mitten. Det finns en varm torr bastu, en ångande aromabastu och ett hamam. Därtill fyra upplevelseduschar och sådana där varma, formade keramikbäddar samt två ovala läckra och varma vattensängar. Effekten av att vistas här var riktigt, riktigt bra…

För att maxa effekten av besöket köpte jag med mig en skrubb i receptionen. Konceptet var väldigt trevligt; örter och byttor står framme men man kladdar inte själv – en terapeut låter dig dofta och välja och finns det ingen färdigmixad blandar de förstås till en åt dig. För 10 USD får du sedan en fin liten tygpåse med en ”loofahskrubbpad”, broschyr samt din burk med skräddarsydd skrubb. Jag valde en oljig saltskrubb med mandarinskal som doftade fräscht och fruktigt.

Steg ett var sedan att värma upp huden och öppna porerna i ångbastun. Jag som äääälskar ångbastur satt länge länge och njöt av den fuktiga väldoftande dimman. De hade inte designat den på det traditionella sättet med rundade bänkar utmed väggarna (trots att de då hade fått plats med säkert 20 personer därinne) utan istället valt att ha sju svampliknande pallar utspridda på golvet med två stenkärl i mitten. Först var jag rädd att bränna mig på de där mosaikförsedda stenkärlen men sen insåg jag att ångan kom från en ventil i taket och att de bara stod där för syns skull! 🙂 Hur som helst är det toppen att fler och fler har slutat med att låta ångans tillförselsystem vara exempelvis under bänken man sitter på så att man slipper bränna benen.

Nästa steg var att skrubba sig i en av duscharna. Trots att jag tog rikligt av produkten blev det säkert tre fjärdedelar kvar (så den var väldigt prisvärd). Sedan provade jag alla duschknappar; var och en av de fyra duscharna hade två knappar så det fanns åtta olika effekter att välja på – OCH alla funkade! Annars brukar det vara nästan en regel utan undantag att någon inte funkar…men inte här, de var helt underbara, till exempel ”Siberian mist” med blått ljus och eucalyptusdoft. Det fanns också tropiskt regn, cold mist osv – all med olika doft och färgat ljus.

När jag svalkat mig prövade jag mig igenom alla bastur. Eftersom det var kväll var nästan alla på sin middag och det var lugnt och skönt inne på spat. När jag klev in i hamamet såg jag föst nästan ingenting, så mycket ånga var det därinne. Men det var ljust så snart vande sig ögonen. Var utrymmet slutade kunde jag dock inte se så jag trevade mig fram med fötterna för att se ifall det mörka som tog vid var en vägg eller…nej, det fortsatte! Så uppenbarade sig en mörk stenhäll, inte av marmor som traditionen bjuder men en uppvärmd bred häll som jag la mig ner på. Ovanför mig blinkade en stjärnhimmel och utan att vara särskilt bevandrad i astronomi är jag rätt säker på att de små lysdioderna inte var slumpartat utsatta utan bildade våra kända stjärnbilder.

Till sist steg jag ner i poolen. Den var riktigt coolt designad och jag gillade den av flera anledningar. Dels hade den en ”trygg vägg” (bra feng shui) som var lite inbyggd med bäddar med bubbel underifrån (om man ville, det fanns en knapp att trycka på). Dels hade den regn ovanifrån (ett litet område mitt i poolen)! Kul att simma igenom och adderade absolut till upplevelsen. På flankerna om trappan fanns kobror men istället för de där mordiska som mest gör att allt vatten stänker upp i ansikte och på huvudet var det fyra separata strålar som gick ner, fortfarande kraftfulla nog att ge massage. Mycket bättre! På sidorna fanns också stående massageområden.

När jag låg i mitten, längst in på den där bädden och hade full överblick över resten av spat, duscharna, ångbastu och hamam samt ”regnet” som föll ner framför mig – då infann sig verkligen den kungliga prinsesskänslan! Den efterföljande ansiktsbehandlingen av suveräna terapeuten Marizahn var som grädde på det redan väldigt fluffiga moset!!!

När jag kom ut från spat flera timmar senare tittade terapeuterna i receptionen på mig och reagerade ungefär som ”aha, du igen?!” 🙂 ”Har inte du varit här flera timmar??” Jo svarade jag och log, och jag skulle kunna stanna många till, först var jag i nirvana, sen sjunde himlen och sen…” Well, let’s just say I escaped completely!” sa jag och då skrattade de alla gott för ”escape completely” är Princess Cruises slogan.

Älskar du spa är det här ett av de bästa fartygen att boka in sig på nu vill jag påstå. Underbar atmosfär, snyggt och stiligt, trevliga och duktiga terapeuter och ett spa som får dig att glömma allt vad vardagen heter!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier