Ny hudvård från Dr K som främjar lycka och sömn

Repair and protect från Dr K

Repair & Protect, en ny hudvårdsserie som ska göra oss lyckliga och få oss att sova bättre. Är det möjligt? Enligt det sydafrikanska hudvårdsmärket Dr K är svaret ja. De har tagit fram hudvårdsprodukter som bygger på den senaste forskningen och det alla i framkant tycks vara nyfikna på just nu; nämligen hudens mikrobiom och hur det påverkar vår hudhälsa.

Bara häromdagen beställde jag boken ”Hudbibeln – förstå din hud, myter och vetenskap” av författaren Johanna Gillbro. Anledningen var att jag hade läst att den tar upp hudens mikrobiom – det vill säga bakteriefloran och läran om dess påverkan på vår hud. Det lät ju på pricken som det hudvårdsserien Dr K bygger på! Självklart blev jag nyfiken på denna heta trend som just nu verkar revolutionera hudvårdsindustrin!

Känslomässig hudvård

Jag skrev om Dr K i början av året, ett hudvårdsmärke utvecklat för och med fokus på att dämpa inflammationer. Först var jag på en presentation och sedan testade jag även flera produkter. Läs mer HÄR om presentationen och HÄR om testresultaten.

Nyligen var det dags för en ny presentation, denna gång digital. Dr Juanita Kilian har nämligen utvecklat fler produkter, Repair & Protect, och tankegångarna bakom var lika spännande denna gång.

Att försöka återge allt skulle nog varken bli särskilt förståeligt eller intressant, i alla fall inte när det inte kommer direkt från källan. 😉 Jag hade fullt sjå att hänga med själv ska erkännas! Därför går vi direkt på kärnan: Huden som kroppens tredje hjärna. Emotional Cosmeceuticals. Med andra ord, hudvård med ingredienser som kan ”prata” med vår hjärna, sända budskap och påverka oss emotionellt!

Huden, vår tredje hjärna

Först när jag hörde det var det nästan så att jag drog på munnen och log lite. Det lät för bra för att vara sant. Som en saga. Samtidigt, man måste ju bara älska det. Och det är exakt vad jag gissar att Dr Juanita Kilian känner för sitt jobb; älskar det.

Lite bakgrund så som jag förstod presentationen. Det nya är att se huden som en av våra hjärnor (de andra två är ”den vanliga” hjärnan och magsäcken), som kan sända meddelanden till vår ”riktiga” hjärna. Om ni minns tankesättet från den första presentationen, så finns det kvar; om hudens mikrobiom och att vi är summan av oss själva plus dessa mikroorganismer som lever i symbios med oss.

Mikrobiomet består alltså av vår bakterieflora som ”äter” det vi matar den med. Genom att mata med rätt ingredienser kan vi få önskvärda biprodukter som påverkar oss på ett positivt sätt. Eller i Dr K’s värld: när vi applicerar något på huden kan det reagera och omvandlas av vår mikrosfär där restprodukterna, de molekyler som produceras av vår hud, till och med kan förändra vår sinnesstämning! Självklart till det positiva…

Repair & Protect dagkräm stimulerar hjärnans njutningscenter

Repair and protect Day från Dr K

Nästa tankeled är att hur vi känner oss i sin tur skulle kunna förändra hur vi uppfattas av andra. Mår man bra blir anletsdragen mer avslappnade, vi känner oss mer harmoniska och utstrålar ett sympatiskt lugn. Det i sin tur skulle kunna få andra att uppfatta oss som ”vackrare”… Dr Juanita Kilian kallar det ”mirror cosmetics”, ett slags tvåvägs koncept mellan huden och hjärnan.

En av de nya produkterna från Dr K är dagkrämen Repair and protect SPF 50 Day Shield. Jag får gå in mer på denna i ett annat inlägg, men en av huvudingredienserna är stamceller av plantan Cannabis Sativa.

Magnetröntgen av hjärnan efter applikation på huden med denna ingrediens visar på att hjärnans ”njutningscenter” har aktiverats. I en studie användes dels applikation av kräm med innehåll av cannabis sativa stamceller, dels en ren placebo-produkt. Studein visade att krämen med cannabis gjorde hjärnans njutningscenter mer aktiv. Cannabis uppvisade en liknande effekt som oxytocin. Oxytocin är det ämne som utsöndras vid massage och beröring, som gör att vi blir lugna och känner oss glada. Man kan likna det vid hur hjärnan reagerar när vi äter choklad, en annan välkänd ”humörhöjare” som stimulerar samma områden i hjärnan som oxytocin.

Förenklat skulle man kunna beskriva det så här: en kräm med vissa ingredienser appliceras på huden. Huden matas på så sätt med ingredienser som vårt mikrobiom (bakterierna som lever på huden) kan ombilda till en slags biprodukt. Dessa ämnen sänder signaler till hjärnan att – till exempel – skapa oxytocin. Vi får en effekt av välmående av hudkrämen.

Nattkrämen som gynnar vår sömn

Men hur var det nu med sömnen, kan vi smörja oss till bättre sömn?

Reapir and protect night från Dr K

Som ett komplement till den nya dagkrämen lanserar Dr K nu också en nattkräm; Repair and Protect Night Shield. Tänket är samma som tidigare; krämen har peptider som stödjer tillväxten av välgörande bakterier som dämpar inflammationer i huden och gynnar en optimal hudhälsa. Nattkrämen innehåller också gardenia-extrakt som hudens mikroflora kan förvandla till ett ämne som triggar samma receptorer som melatonin.

Melatonin är ett sömnrelaterat hormon vi har naturligt i kroppen. Det hjälper oss med vår dygnsrytm, ger trötthetssignaler när det är dags att sova, och hjälper oss att slappna av.  Dr Juanita Kilian berättade att det även är en viktig antiaging-substans och en kraftfull antioxidant.

Hon kallade till och med sömn för 2020-talets bästa wellness-lösning då det påverkar minnet, minskar depression, förbättrar kolesterol- och triglyceridnivåer och ökar vår kreativitet. Om något stör vår viktiga biologiska rytm kan vår hud åldras i förtid. För att främja att melatoninnivåerna är i balans och att vi bibehåller god sömnkvalitet bör vi minska på blått ljus och alla slags elektronisk stimulering (digital stress) – särskilt vid sänggåendet. Har man problem med sömnen är det också klokt att minska på koffein och alkohol och istället ta ett varmt bad före sänggåendet, träna (men helst inte sent på kvällen) och meditera.

Blomman som absorberar blått ljus

Tvärtom mot vad man kanske kan tro är det bra att exponera sig för solljus då solen (om den alls gör det såhär års…) tittar fram. Dels främjar det kroppens D-vitaminproduktion men det hjälper också kroppen att reglera dygnsrytmen.

I den asiatiska blomman Gardenia hittar man ämnet crocin som skyddar hudens naturliga melatonincykel. Hudens mikroflora kan omvandla crocin till crocetin som då triggar samma receptorer som melatonin. Gardenia Jasminoides fruktextrakt har också förmågan att absorbera blått ljus som kan störa melatoninet (och alltså vår sömn i förlängningen) från att fungera optimalt.

Mer om de olika produkterna inom Repair & Protect och övriga ingredienser och funktioner i separata inlägg när jag hunnit testa dem lite mer!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier