Sol, pool och en paraplydrink – paradiset på Östersjön stavas Birka!

Ni som följer mig på twitter (@Spabanken) vet att jag i helgen var och kryssade igen! Jag håller på att göra research för ett stort test som kommer att komma ut i Expressen till hösten.

I alla fall, denna helg var vi ombord på Birka Paradise som ju har både sin soliga ”Paradise Beach” samt en behandlingsavdelning med bad och bastu som går under namnet Aqua Spa.

För det första hade vi en jättefin hytt; en av deras de luxe-hytter. Även om designen inte kändes riktigt up-to-date var det elegant och riktigt trivsamt! Stora fönster som gick nästan ner till golvet, två bra sminkbord, badrum med duschkabin (inga sladdriga läbbiga duschdraperier) och en stor härlig och bekväm säng. Hytten hade också två garderober, safe och tv samt telefon. Och i minibaren fanns en flaska av deras eget bubbel att ta för sig av… för att inte tala om en necessär med fina (nya? för mig i alla fall!) produkter.

Där stannade vi dock inte utan det första vi gjorde var att bänka oss på Paradise beach! Här finns solstolar och pool under palmerna och de stora ”solarna” – som enligt uppgift inte avger farlig strålning utan endast värme och ljus. Man får färg av att sola här men det har jag också hört bara ska vara tillfälligt på grund av värmen och cirkulationen…skönt och roligt är det i alla fall!

Tyvärr måste jag dock berätta att vi för andra gången råkade ut för glaskross på pooldäck. Vi låg och solade när jag frågade sambon vad han hade på knät; jo en vass glasbit som när han pillade bort den hade hunnit göra ett litet sår också. Glasbiten hade förmodligen fastnat när han stått på knä för att fota, det är ju nämligen så att poolen täcks kvällstid och istället förvandlas till dansgolv. Och då tappas väl ett och annat glas som gästerna smugit med från någon annan bar eller hytten (i poolbarerna används bara plastglas). Ett skojigt koncept förvisso men som kräver noggrann städning – vilket de uppenbarligen inte lyckas med. Måste komma ihåg att ha med badtofflor nästa gång…

Men det finns ett par stora ”spaplus” ombord på Birka Paradise också:

+ de har mitt favvomärke Babor i spat (både i shop och i behandlingar),
+ de har flera fina bastur med havsutsikt (vilket alla fartyg borde ha…)
+ de har en särskild spameny i à la carte-restaurangen Four Seasons vilket mig veterligen inget annat av Östersjö-fartygen har (Viking Line och Tallink Silja)?!
+ de har en spadel i den till Aqua spa angränsande baren Paradise Lounge, där man som spagäst får sitta i badrock och kan beställa både frukost med macka och smoothie, eller bara en hälsosam smoothie på frukt och bär.
+ för den som vill ha en riktig spakryss med träning också finns ett joggingdäck utomhus högst upp.

I övrigt kan jag tycka att entrén till Aqua Spa är något dyr: 295 kr för bubbelpool ute och inne, ångbastu, kallpool, varmt bad i liggkar och tillgång till torrbastu från damernas omklädningsrum. Men nu har de sänkt priset söndag till torsdag till humana 195 kr! Bra att känna till :-). Samt att om man bokar en behandling får man använda spat en timme i samband med behandlingen – klart värt!

Vi testade deras Paradise Duo-behandling också på 80 underbara minuter (925 kr per person). Först blev vi upplockade av två terapeuter som ledde oss in i ett fint duobehandlingsrum. Jag valde att börja med massage och fick lägga mig ner för att få ryggmassage av en duktig manlig terapeut medan sambon fick ansiktsbehandling bredvid av en kvinnlig terapeut. Småpratet ersattes snart av tystnad…mmm…vi njöt till fullo båda två!

Innan det var dags att byta fick vi båda en fotinpackning med behagligt Babor-serum för fötterna, och medan det verkade fick vi ett läckert fat med frukt och choklad, samt varsitt glas juice.

Sen gick terapeuterna ut och det var väldigt mysigt att bara sitta och prata en stund och kvickna till efter den avkopplande massagestunden. När de kom tillbaka var det dags att byta så att Kristofer fick massage medan jag fick ansiktsbehandling med sköna krämer och näringsrika ampuller från Babor.

Det fanns absolut inget att anmärka på under dessa sköna 80 minuter så behandlingsupplevelsen får högt betyg och rekommenderas varmt!

Rent allmänt vill jag också tillägga att jag tycker Birka Paradise som fartyg är det som mest liknar ett ”riktigt” kryssningsfartyg när det gäller design så som jag upplevt dem ute i världen. De har skapat ett kul kryssningskoncept där drömbilden om det exotiska paradiset står i centrum och fast att man bara är till havs i 22 timmar går det verkligen att lämna vardagen bakom sig och bara ägna sig åt att ha kul och att koppla av.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier