När jag första gången satt i ångbastun här på Fra Mares Thalasso Day Spa så var jag helt själv. Den milda och fuktiga värmen fick mig att sakta slappna av, samtidigt som jag tittade på och la märke till designen på bastun: mosaik i vitt och brunt, lite orientalisk känsla och så det bågformade ”fönstret” längst in på väggen. Ramen var brun med en vit form i mitten. Det tog inte många sekunder innan jag insåg vad, eller rättare sagt vem, det var. Den Vita Damen.

Vita Damen, eller Valge Daami som man säger på estniska, är en populär legend här i Haapsalu med precis de ingredienser en bra legend ska innehålla; romantik, olycklig kärlek och ond, bråd död. En flicka från byn och en av kyrkans män som levde inne i borgen blev kära. Kvinnor fick på den tiden inte vistas inne i borgen så hon smugglades in som körpojke för att de skulle kunna vara varandra nära. Hon upptäcktes förstås varpå han avrättades och hon murades in levande i borgen.

Sedan dess uppenbarar flickan sig som en vit gestalt i ett domkyrkans tornfönster vid fullmånenätter i augusti (vissa menar att det hela är ett ljusfenomen som inträffar då fullmånens sken speglas i fönstret). Om grenverket på det stora trädet mellan tornet och månen växt sig för tätt eller om den vita damen hade annat för sig är svårt att säga, men tyvärr fick vi inte se henne trots att vi i går natt stod en bra stund och spanade upp mot fönstret där hon brukar visa sig.

Här förbereds min gyttjebädd.

Även om det hade varit grädden på moset att få se ”henne” så var det ändå en bra dag igår. Jag gick upp redan vid 7 för att vara med på morgonträningen på stranden, ledd av en instruktör från hotellet. Sedan följde jag upp med lite styrketräning innan det var dags att prova den mest klassiska behandlingen av alla här; en äkta gyttjekur. Visserligen har nästan alla behandlingar jag har provat haft inslag av lera/gyttja men gårdagens var den mest ursprungliga. Nytta lär det också göra, särskilt om man gör en hel kur på 7-10 gånger.

Läkaren Carl Abraham Hunnius var den som på 1800-talet la märke till att lokalbefolkningen använde havsleran vid till exempel ledbesvär. Efter att han undersökt lerans sammansättning och fått dess läkande egenskaper bekräftade, öppnade han 1825 byns första badanstalt med inpackningar och gyttjebad på menyn.

Gyttjan ska vara bra mot en rad besvär som hudsjukdomar, reumatism och även öka ämnesomsättningen. En enda behandling lär inte göra någon skillnad men för den spaintresserade tycker jag det är obligatoriskt att prova det ändå! Det stinker, det är geggigt – och minst sagt hard core! Och rätt roligt… :-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier