Ingrediensbikt och bättring

IMG_20151028_100752_low

Jag har precis gått igenom badrumsskåpet på jakt efter cykliska silikoner. Det var förvånansvärt många produkter som ”fick sparken”!

  • Fem hårprodukter från Garnier, Wella, Sebastian och Keune (den sistnämnda var dessutom märkt med ”So Pure”…yeah, right!),
  • en ögonmakeup-borttagningsprodukt från Maybelline,
  • en ansiktsrengöring från Bliss,
  • två brun-utan-sol-produkter, en från Dove och en från Decléor,
  • två solkrämer, en för ansiktet från Nimue och en för kroppen från Garnier,
  • en BB-kräm från phFormula,
  • en deodorant från Nivea.

Jag har mycket mer att gå igenom men detta var vad som åkte ut just nu av det som jag hade i badrummet. Mest förvånad var jag nog över att Decléor, som ändå har utstrålningen av att vara fräscht och naturligt, använde sådana här ingredienser. Och hos Bliss (deras fabulous make up melt) stod cyclopentasiloxane  som första ingrediens. Och ordningen på en INCI-lista är ju alltid så att det som det finns mest av står först…

En viktig sak att poängtera är dock också att detta gäller enstaka produkter, varje märke har säkert massvis av produkter som inte innehåller de cykliska silikonerna. Däremot finns ju annat som inte ska vara bra heller…som trietanolamin, BHT, BHA, formaldehyd, PEG-ämnen,EDTA, parabener…och en massa annat. Det har jag inte kollat nu.

Jag ska erkänna att när jag började skriva om hälsa och skönhet (för över 15 år sedan) hade jag detta längst fram på näthinnan: att även om jag skrev om ytliga ämnen som skönhet försökte jag fokusera enbart på produkter och märken som hade uteslutit i alla fall de värsta bovarna. Någonstans på vägen har jag blivit slapphänt. Kanske är det åldern och den fåfänga drömmen att det går att motverka de synliga effekterna av åren som går…och föreställningen om att detta bara går med ”lite gift” :-). I alla fall är det aldrig för sent för bot och bättring!

Jag har nu gått igenom mitt förråd av framförallt krämer och plockat fram ett betydligt vänligare gäng återfuktare inför hösten och den kommande vintern som verkar rena och är fria från de här läskiga cykliska silikonerna. Bland annat har jag nu satt Weleda och Logona på ”front row”!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier