Apoteket rensar ut cykliska silikoner

Infographic_Strukturformlerx4_RGB_Apoteket

EU: s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet bedömer Cyklopentasiloxane som osäker i flera kosmetiska produkter i hög halt. Apoteket tar därför bort alla produkter som innehåller cykliska silikoner. 

Cykliska siloxaner, till vardags kallat cykliska silikoner, är en grupp ingredienser som är vanligt förekommande i kosmetiska produkter. I innehållsförteckningar kan de heta cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, cyclometicon och den vanligast förekommande är varianten cyclopentasiloxane. Syftet i hudvård är att göra hudkrämer lättare att smörja på huden medan de i hårprodukter har en antistatisk funktion.

Negativ hälsopåverkan

Apoteket tar nu bort produkter som innehåller dessa ämnen eftersom cykliska silikoner misstänkts ha flera negativa effekter på hälsan. EU:s vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet (SCCS) har bedömt att Cyclopentasiloxane inte är säkra i flera avseenden för användning i kosmetiska produkter. Det har visat sig att Cyclopentasiloxane i höga halter har negativ påverkan på levern och andningsorgan- och Cyclotetrasiloxane misstänks kunna påverka fertilitet och även skada det ofödda barnet.

– För oss på Apoteket är det viktigt att snabbt agera på nya fakta där det finns en risk att människor kan skadas. Sedan den 31 augusti har vi tagit bort alla produkter som innehåller cykliska silikoner från Apotekets hyllor. Vi hoppas att fler gör detsamma, säger Ann Carlsson, VD för Apoteket.

För fem år sedan gjorde SCCS bedömningen att den mest förekommande formen av cykliska silikoner var säker, men har omvärderat bedömning efter ny information som har tillkommit för exponering och halter i produkter. Cyklopentasiloxane i höga halter bedöms inte som säker i produkter som kroppslotion och hårstylingspray på grund av risker för negativ påverkan på levern och risk för irritation i luftvägarna vid inandning.

Apoteket tar bort alla cykliska silikoner

SCCS har sett att konsumenters dagliga användning av produkter som innehåller Cyklopentasiloxane kan uppgå till 15 stycken, vilket då riskerar att man utsättas för en för hög exponering. Apoteket tillåter nu därför inte längre cykliska silikoner i produkter.

– Vi vill inte vänta in europeisk lagstiftning i frågan utan agerar direkt. Cykliska silikoner är strukturanaloga, vilket betyder att det är rimligt att anta att samtliga varianter av de cykliska silikonerna har liknande hälsovådliga egenskaper. Därför är det viktigt för oss att redan nu plocka bort alla dessa produkter, säger Winta Woldai, toxikolog på Apoteket.

One thought on “Apoteket rensar ut cykliska silikoner

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier